HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Fira 4th of July med några riktiga höjdare

Skål och grattis, USA! Imorgon firar amerikanernas nationaldagen, Fourth of July, med fyrverkerier, barbecue och parader. Dagen till ära vill Vinguiden tipsa om några fina amerikanska viner.

Imorgon, 4 juli, firas USA:s nationaldag med dunder och brak. Det är ungefär som om vi svenskar skulle fira midsommar, nyårsafton och nationaldagen (6 juni) i en och samma högtid. Firandet är en hyllning till dagen (Independence Day) då de amerikanska kolonierna bröt sig loss från Storbritannien för att bilda ett eget land – och det var den 4 juli 1776 som självständighetsdeklarationen daterades.

Om du vill höja ett glas och gratulera USA på 244-årsdagen passar det väl utmärkt att köpa ett amerikanskt vin? I princip allt handlar om västkusten när det kommer till USA och viner. Delstaten Washington med sina vita viner på Riesling eller Chardonnay, och Oregon med sin stora kärlek till Pinot Noir bör nämnas. Men framför allt och alla delstaten Kalifornien, som står för 90 procent av landets vinproduktion. Och våra tips kommer uteslutande från Kaliforniens fantastiska vinkullar. Har du förresten provat Zinfandel? Det är druvan som amerikanerna räknas som sin, trots att den egentligen kommer från Kroatien och klacken av Italien.

SomeZin Zinfandel

SomeZin Zinfandel 2019

SomeZin har även Chardonnay, men vi lyfter gärna fram det här röda vinet, som fått svenskarna att upptäcka storheten med en äkta kalifornisk zinfandel. Vinets otroligt smakrika, fruktiga och lätt kryddiga karaktär gjort det till en ständig storsäljare på Systembolaget.
Art.nr: 76419 - Pris: 89 kr

Irony Chardonnay

Irony Chardonnay 2018

Irony Chardonnay kom till Systembolaget för ett år sedan och har snabbt blivit en favorit. Precis som Irony Pinot Noir så är denna Chardonnay ett klassiskt, elegant vin från hållbart odlade vingårdar i Monterey i Kalifornien. Fruktig, nyanserad doft med fatkaraktär, inslag av persika, mango, vit choklad, gula äpplen och citrus.
Art.nr: 72401 - Pris: 139 kr

1000 Stories Bourbon Barrel Aged Zinfandel

1000 Stories Bourbon Barrel Aged Zinfandel 2018

Ett kraftfullt, runt och komplext vin från Kalifornien där Zinfandeldruvans typiska uttryck samspelar med aromer från bourbonfaten. Karaktären är fyllig och fruktig med toner från bourbonfat. Smak av björnbär, jordgubbar, choklad, vanilj och peppar samt en mjuk rökighet. Tydliga tanniner och en lång eftersmak. Perfekt att matcha med långkok som pulled pork, revbenspjäll, hemlagade hamburgare och grillade kötträtter.
Art.nr: 74824 - Pris: 139 kr

J Lohr Estates Falcon's Perch Pinot Noir

J Lohr Estates Falcon's Perch Pinot Noir 2017

Ett härligt rött vin som bjuder på tonerna av mogen jordgubbe tillsammans med andra röda bär, plommon och björnbär. Dessutom kommer nyanser av rostad vanilj från ekfaten. Produceras i ett svalt klimat där druvorna får möjlighet att behålla sin fräschör men samtidigt mogna, detta har gett druvan och kopplingen till dess ursprung ett gott rykte.
Art.nr: 71655 - Pris: 184 kr

Grape Gambler GSM

Grape Gambler GSM 2019

En härlig blandning av druvsorterna Grenache, Mourvèdre och Syrah från Central Coast i Kalifornien – och ett utmärkt ess att ta ut ur rockärmen om man får oväntat besök. Passar bra som sällskapsvin och till medelfylliga kötträtter och utvalda ostar.
Art.nr: 6252 - Pris: 109 kr

Amazin' Zinfandel

Amazin' Zinfandel 2019

Vi avslutar tipsen med en Zinfandel, som kärleksfullt har adopterats av de kaliforniska vinodlarna. Direkt efter första smak upplever du intensiva aromer av mogna plommon, körsbär och björnbär tillsammans med ek, vanilj, örter och kryddor. De rika mogna frukterna blommar ut i gommen och ger dig en smak av den Kaliforniska solen. Kraftigt rostad ekträ ger en vacker textur, rundhet och en chokladmocka-smak.
Art.nr: 72534 - Pris: 89 kr


Du kanske även vill läsa dessa