HEM

Aktuellt

Fira 4th of July med några riktiga höjdare

Skål och grattis, USA! Imorgon firar amerikanernas nationaldagen, Fourth of July, med fyrverkerier, barbecue och parader. Dagen till ära vill Vinguiden tipsa om några fina amerikanska viner.

Imorgon, 4 juli, firas USA:s nationaldag med dunder och brak. Det är ungefär som om vi svenskar skulle fira midsommar, nyårsafton och nationaldagen (6 juni) i en och samma högtid. Firandet är en hyllning till dagen (Independence Day) då de amerikanska kolonierna bröt sig loss från Storbritannien för att bilda ett eget land – och det var den 4 juli 1776 som självständighetsdeklarationen daterades.

Om du vill höja ett glas och gratulera USA på 244-årsdagen passar det väl utmärkt att köpa ett amerikanskt vin? I princip allt handlar om västkusten när det kommer till USA och viner. Delstaten Washington med sina vita viner på Riesling eller Chardonnay, och Oregon med sin stora kärlek till Pinot Noir bör nämnas. Men framför allt och alla delstaten Kalifornien, som står för 90 procent av landets vinproduktion. Och våra tips kommer uteslutande från Kaliforniens fantastiska vinkullar. Har du förresten provat Zinfandel? Det är druvan som amerikanerna räknas som sin, trots att den egentligen kommer från Kroatien och klacken av Italien.

SomeZin Zinfandel
2019
SomeZin Zinfandel
SomeZin har även Chardonnay, men vi lyfter gärna fram det här röda vinet, som fått svenskarna att upptäcka storheten med en äkta kalifornisk zinfandel. Vinets otroligt smakrika, fruktiga och lätt kryddiga karaktär gjort det till en ständig storsäljare på Systembolaget.
750 ml - 14% -
99 kr

Irony Chardonnay
2018
Irony Chardonnay
Irony Chardonnay kom till Systembolaget för ett år sedan och har snabbt blivit en favorit. Precis som Irony Pinot Noir så är denna Chardonnay ett klassiskt, elegant vin från hållbart odlade vingårdar i Monterey i Kalifornien. Fruktig, nyanserad doft med fatkaraktär, inslag av persika, mango, vit choklad, gula äpplen och citrus.
750 ml - 14.5% -
139 kr

1000 Stories Bourbon Barrel Aged Zinfandel
2021
1000 Stories Bourbon Barrel Aged Zinfandel
Ett kraftfullt, runt och komplext vin från Kalifornien där Zinfandeldruvans typiska uttryck samspelar med aromer från bourbonfaten. Karaktären är fyllig och fruktig med toner från bourbonfat. Smak av björnbär, jordgubbar, choklad, vanilj och peppar samt en mjuk rökighet. Tydliga tanniner och en lång eftersmak. Perfekt att matcha med långkok som pulled pork, revbenspjäll, hemlagade hamburgare och grillade kötträtter.
750 ml - 14.5% -
149 kr

J Lohr Estates Falcon's Perch Pinot Noir
2017
J Lohr Estates Falcon's Perch Pinot Noir
Ett härligt rött vin som bjuder på tonerna av mogen jordgubbe tillsammans med andra röda bär, plommon och björnbär. Dessutom kommer nyanser av rostad vanilj från ekfaten. Produceras i ett svalt klimat där druvorna får möjlighet att behålla sin fräschör men samtidigt mogna, detta har gett druvan och kopplingen till dess ursprung ett gott rykte.
750 ml - 14% -
184 kr

Grape Gambler GSM
2019
Grape Gambler GSM
En härlig blandning av druvsorterna Grenache, Mourvèdre och Syrah från Central Coast i Kalifornien – och ett utmärkt ess att ta ut ur rockärmen om man får oväntat besök. Passar bra som sällskapsvin och till medelfylliga kötträtter och utvalda ostar.
750 ml - 14% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
69 kr

Amazin' Zinfandel
2019
Amazin' Zinfandel
Vi avslutar tipsen med en Zinfandel, som kärleksfullt har adopterats av de kaliforniska vinodlarna. Direkt efter första smak upplever du intensiva aromer av mogna plommon, körsbär och björnbär tillsammans med ek, vanilj, örter och kryddor. De rika mogna frukterna blommar ut i gommen och ger dig en smak av den Kaliforniska solen. Kraftigt rostad ekträ ger en vacker textur, rundhet och en chokladmocka-smak.
750 ml - 14% - Sockerhalt 0.9 g per 100 ml
89 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Supervinet från Kalifornien – nu på Systembola..

Supervinet från Kalifornien – nu på Systembola..

Med sina rötter under den varma kaliforniska solen, grundades den familjeägda vinproducenten J. Lohr för snart 50 år sedan av pionjären Jerry Lohr. Han var farmarpojke från South Dakota och hade kna..

Läs mer
3 vintips till streamade serier

3 vintips till streamade serier

Våren 2020 har Vinguiden, som många andra, blivit tvingad att söka förströelse hos digitala streaming-tjänster såsom Netflix, HBO och C More mer flera. Det finns fler bra serier som innehåller scene..

Läs mer
Hurra – därför blir vin billigare i flera år

Hurra – därför blir vin billigare i flera år

Skål och grattis, vinälskare! Priserna på vin väntas framöver falla till de lägsta nivåerna på fem år – främst tack vare ett överskott på druvor från Kalifornien. Det är några lyckliga omständighete..

Läs mer
Här kan du beställa Prosecco och valpgos

Här kan du beställa Prosecco och valpgos

Tänk att få dricka Prosecco och gosa med hundvalpar samtidigt. Nu kan du beställa 10 hundvalpar och en flaska bubbel på Kimpton Hotel Moncaco i Denver. Kritiker har dock beskyllt hotellet för djurpl..

Läs mer
Fira presidentvalet – med Biden-vin eller Trum..

Fira presidentvalet – med Biden-vin eller Trum..

Nu går USA till val för att utse landets näste president: Donald Trump eller Joe Biden. Om du vill fira näste ledare med ett glas har vi tipsen här: ett kaliforniskt vin för dig som gillar Joe Biden..

Läs mer
Kaliforniska toppviner

Kaliforniska toppviner

Kalifornien har på mycket kort tid etablerat sig som ett av världens främsta vinområden, och om vi dessutom djupdyker i områden som Napa Valley, Monterey, Sonoma County och Paso Robles vet vi att vi..

Läs mer