HEM

Aktuellt

Fira 4th of July med några riktiga höjdare

Skål och grattis, USA! Imorgon firar amerikanernas nationaldagen, Fourth of July, med fyrverkerier, barbecue och parader. Dagen till ära vill Vinguiden tipsa om några fina amerikanska viner.

Imorgon, 4 juli, firas USA:s nationaldag med dunder och brak. Det är ungefär som om vi svenskar skulle fira midsommar, nyårsafton och nationaldagen (6 juni) i en och samma högtid. Firandet är en hyllning till dagen (Independence Day) då de amerikanska kolonierna bröt sig loss från Storbritannien för att bilda ett eget land – och det var den 4 juli 1776 som självständighetsdeklarationen daterades.

Om du vill höja ett glas och gratulera USA på 244-årsdagen passar det väl utmärkt att köpa ett amerikanskt vin? I princip allt handlar om västkusten när det kommer till USA och viner. Delstaten Washington med sina vita viner på Riesling eller Chardonnay, och Oregon med sin stora kärlek till Pinot Noir bör nämnas. Men framför allt och alla delstaten Kalifornien, som står för 90 procent av landets vinproduktion. Och våra tips kommer uteslutande från Kaliforniens fantastiska vinkullar. Har du förresten provat Zinfandel? Det är druvan som amerikanerna räknas som sin, trots att den egentligen kommer från Kroatien och klacken av Italien.

SomeZin Zinfandel
2019
SomeZin Zinfandel
SomeZin har även Chardonnay, men vi lyfter gärna fram det här röda vinet, som fått svenskarna att upptäcka storheten med en äkta kalifornisk zinfandel. Vinets otroligt smakrika, fruktiga och lätt kryddiga karaktär gjort det till en ständig storsäljare på Systembolaget.
750 ml - 14% -
99 kr

Irony Chardonnay
2018
Irony Chardonnay
Irony Chardonnay kom till Systembolaget för ett år sedan och har snabbt blivit en favorit. Precis som Irony Pinot Noir så är denna Chardonnay ett klassiskt, elegant vin från hållbart odlade vingårdar i Monterey i Kalifornien. Fruktig, nyanserad doft med fatkaraktär, inslag av persika, mango, vit choklad, gula äpplen och citrus.
750 ml - 14.5% -
139 kr

1000 Stories Bourbon Barrel Aged Zinfandel
2021
1000 Stories Bourbon Barrel Aged Zinfandel
Ett kraftfullt, runt och komplext vin från Kalifornien där Zinfandeldruvans typiska uttryck samspelar med aromer från bourbonfaten. Karaktären är fyllig och fruktig med toner från bourbonfat. Smak av björnbär, jordgubbar, choklad, vanilj och peppar samt en mjuk rökighet. Tydliga tanniner och en lång eftersmak. Perfekt att matcha med långkok som pulled pork, revbenspjäll, hemlagade hamburgare och grillade kötträtter.
750 ml - 14.5% -
139 kr

J Lohr Estates Falcon's Perch Pinot Noir
2017
J Lohr Estates Falcon's Perch Pinot Noir
Ett härligt rött vin som bjuder på tonerna av mogen jordgubbe tillsammans med andra röda bär, plommon och björnbär. Dessutom kommer nyanser av rostad vanilj från ekfaten. Produceras i ett svalt klimat där druvorna får möjlighet att behålla sin fräschör men samtidigt mogna, detta har gett druvan och kopplingen till dess ursprung ett gott rykte.
750 ml - 14% -
184 kr

Grape Gambler GSM
2019
Grape Gambler GSM
En härlig blandning av druvsorterna Grenache, Mourvèdre och Syrah från Central Coast i Kalifornien – och ett utmärkt ess att ta ut ur rockärmen om man får oväntat besök. Passar bra som sällskapsvin och till medelfylliga kötträtter och utvalda ostar.
750 ml - 14% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
69 kr

Amazin' Zinfandel
2019
Amazin' Zinfandel
Vi avslutar tipsen med en Zinfandel, som kärleksfullt har adopterats av de kaliforniska vinodlarna. Direkt efter första smak upplever du intensiva aromer av mogna plommon, körsbär och björnbär tillsammans med ek, vanilj, örter och kryddor. De rika mogna frukterna blommar ut i gommen och ger dig en smak av den Kaliforniska solen. Kraftigt rostad ekträ ger en vacker textur, rundhet och en chokladmocka-smak.
750 ml - 14% - Sockerhalt 0.9 g per 100 ml
89 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Napa Valley – USAs främsta vinregion

Napa Valley – USAs främsta vinregion

Om du någonsin druckit ett Cabernet Sauvignon från USA är sannolikheten mycket stor att det kommer från Napa Valley i Kalifornien. Sedan den berömda blindprovningen 1976 har området producerat några..

Läs mer
Podd: Fantastiska Kalifornien

Podd: Fantastiska Kalifornien

Inte bara Chardonnay och Zinfandel, utan en mångfald av spännande druvor som ger fina viner.

Läs mer
Supervinet från Kalifornien – nu på Systembola..

Supervinet från Kalifornien – nu på Systembola..

Med sina rötter under den varma kaliforniska solen, grundades den familjeägda vinproducenten J. Lohr för snart 50 år sedan av pionjären Jerry Lohr. Han var farmarpojke från South Dakota och hade kna..

Läs mer
Hollywoodstjärnan: Därför gör vi vegan-vin

Hollywoodstjärnan: Därför gör vi vegan-vin

Ett organiskt och veganskt vin skapat av en Hollywoodstjärna. Jodå, nu har en ny flaska kommit ut på marknaden. – Det har varit en två år lång process att komma fram till det här vinet, säger Camero..

Läs mer
Eleganta vinet som snabbt blivit populärt

Eleganta vinet som snabbt blivit populärt

Här är det vita eleganta vinet som hyllas av Vinguidens användare. Irony Chardonnay 2017 bjuder på flirtiga toner av citrus, honung, färsk ananas och apelsin, medelfylligt med frisk syra och en fin ..

Läs mer
Kaliforniska toppviner

Kaliforniska toppviner

Kalifornien har på mycket kort tid etablerat sig som ett av världens främsta vinområden, och om vi dessutom djupdyker i områden som Napa Valley, Monterey, Sonoma County och Paso Robles vet vi att vi..

Läs mer