HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Napa Valley – USAs främsta vinregion

Om du någonsin druckit ett Cabernet Sauvignon från USA är sannolikheten mycket stor att det kommer från Napa Valley i Kalifornien. Sedan den berömda blindprovningen 1976 har området producerat några av världens främsta viner. Men vad är egentligen hemligheten bakom framgångarna?

De första vinstockarna planterades av franciskanermunkar på tidigt 1800-tal. Då gjordes främst nattvardsvin, men inom kort uppmärksammades vinets kvalitet och flera började odla vin för kommersiellt bruk. USA drabbades dock hårt av vinlusen i början av 1900-talet. Tillsammans med förbudstiden och två världskrig försvann nästan hela den amerikanska vinproduktionen som inte återhämtade sig förrän på 60-talet.

Blindprovning i Paris sätter Napa Valley på vinkartan

Den stora vändningen för amerikanska viner kom vid den berömda vinprovningen i Paris år 1976. Där deltog i blindprovningar, mot erkända franska viner, ett vitt Chardonnay och ett rött Cabernet Sauvignon från Napa Valley. Mot alla odds vann vinerna förstapriser, och vinvärlden häpnade. Händelsen har förevigats i Hollywoodfilmen “Bottle Shock”.

Unikt klimat och varierande jordmån

Så vad är det då som gör Napa Valley till ett så bra vinområde? Enligt experterna beror det på två saker – jordmån och geografi.

Napa Valley är, som namnet antyder, en dalgång. Dalens botten har tidigare varit havsbotten och är full av näringsrikt sediment. Längs bergssluttningarna finns sedan flera olika typer av jordar, däribland vulkanisk aska och kalkrika sluttningar. Totalt har man hittat elva olika jordmånstyper med över 100 olika variationer.

Dalgången ger dessutom området ett unikt klimat. Under dagen värmer solen upp luften, som stiger mot skyn. Detta gör att kall och fuktig luft dras in från Stilla havet vilket gör att dimma lägger sig som ett svalt täcke under kvällen och natten. Varmast blir det i dalens norra ände, längst från kusten, medan de södra delarna har ett markant svalare klimat.

Hem för många olika druvor

De unika förutsättningar, som klimat och jordmån ger, gör att Napa Valley är ett utmärkt hem för många olika typer av druvor. Totalt odlas över 30 olika sorters vindruvor här, men de vanligaste är Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay och Sauvignon Blanc. Beroende på var i dalen druvorna odlas får de också olika karaktär. Cabernet Sauvignon som odlas på de varma bergssluttningarna ger robusta viner med koncentrerade smaker, medan de som odlas på dalgångens botten ger medelfylliga viner med mildare tanniner.

Utmärkt område för en vinsemester

Nu när sensommaren närmar sig är det även dags för skördetid. Det är ett utmärkt tillfälle att besöka någon av de över 400 olika vingårdar som finns i området. Många drivs av familjeföretag och erbjuder såväl guidade turer som vinprovningar samt gårdsförsäljning. Varje år besöker över 4,5 miljoner människor Napa Valley, så du kommer vara i gott sällskap när du smakar på några av världens bästa viner.

Vinguiden har valt ut tre typiska viner från Napa Valley att testa:

Black Stallion Estate Winery ligger i distriktet Oak Knoll, en appellation som är belägen i södra halvan av Napa Valley. Egendomen omfattar 13 hektar och fungerade tidigare som center för hästranchen Silverado Horseman.

Vinet har toner av vanilj, smörighet, fat, rostade nötter, med balanserande friskhet och med lång eftersmak. Serveras till smakrika rätter av fisk, eller till ljust kött, gärna grillat.

750 ml - 14.5% -
209 kr

Louis M Martini grundade firman 1933. Idag drivs firman i tredje generation av Carolyn och Michael Martini.

Louis M Martini Napa Valley Cabernet Sauvignon har lagrats på ekfat vilket ger vinet en fruktsöt karaktär med inslag av vanilj, svarta vinbär.

750 ml - 15% -
349 kr

Avalon Napa Valley Cabernet Sauvignon tillverkas av producenten Purple Wine som är baserat i Graton, Sonoma. Firman har ytterligare två vinerier i Kalifornien och alla tre vinerier drivs ur ett ekologiskt hållbarhetsperspektiv

Nyanserad, mycket fruktig smak med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, blåbär, plommon, vanilj, ceder, choklad, kaffe och mynta.

750 ml - 14.5% -
249 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa