HEM

Aktuellt

Supervinet från Kalifornien – nu på Systembolaget

Med sina rötter under den varma kaliforniska solen, grundades den familjeägda vinproducenten J. Lohr för snart 50 år sedan av pionjären Jerry Lohr. Han var farmarpojke från South Dakota och hade knappt druckit vin, än mindre odlat vinstockar. Men med en visionärs envishet åkte han runt i Kalifornien för att hitta bästa marken för att starta sin vinodling. Han hittade den perfekta platsen 1972: en vingård i Monterey, i distriktet som i vinkretsar är känt som Central Coast.

Gården var perfekt anpassad för vinodling i svalt klimat – och har idag växt till flera gårdar, även inom det berömda Santa Lucia Highlands. Dessa odlingar är källan till hyllade viner av chardonnay, riesling, valdigulé och pinot noir. Jerry Lohr har blivit i 80-årsåldern men är fortfarande engagerad i vinproduktionen och säkert har han njutit av sin South Ridge Syrah, som nu släpps på Systembolaget.

Vinet som är av hög kvalitet fortsätter att utvecklas under två första år i flaskan, och kan lätt lagras i minst åtta år till. Så det här är något du ska njuta av under en extra fin middag, gärna till olika kötträtter, men även till mustiga vegetariska rätter.

Vinet har aromer av blåbär, syrén och svart te, som smälter samman med toner av kakaopulver och tjära från ett års åldrande i en blandning av amerikanska och franska ekfat. Kryddan och strukturen hos Syrah och Mourvèdre druvor i denna blandning lyfts med en touch av blommiga Viognier.

– Vi är väldigt nöjda med att inleda det nya samarbetet med J. Lohr Winery, en av de mest uppskattade vinproducenterna i Kalifornien och pionjär på många sätt, inte minst i hållbar vinproduktion, säger Reija Andersson Tuomaala, Brand Manager på Pernod Ricard Sweden. J. Lohr kompletterar fint vår portfölj av amerikanska viner. En kategori som växer på den svenska marknaden, både på Systembolaget och på restauranger.

”The Wine State” Kalifornien är med sin vinodlingsareal på över 200.000 hektar världens fjärde största vinproducent (efter Frankrike, Italien och Spanien) och härifrån kommer 90 procent av allt amerikanskt vin. Och Jerry Lohr är en av de största pionjärerna.


Monica Åhlund

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

3 vintips till streamade serier

3 vintips till streamade serier

Våren 2020 har Vinguiden, som många andra, blivit tvingad att söka förströelse hos digitala streaming-tjänster såsom Netflix, HBO och C More mer flera. Det finns fler bra serier som innehåller scene..

Läs mer
Vinflaska såldes för 127.000 kr i Sverige

Vinflaska såldes för 127.000 kr i Sverige

En av de dyraste vinflaskor som sålts i Sverige gick nyligen på Bukowskis dryckesauktion. Det handlar om en enda flaska 2016 Romanée-Conti som klubbades för 127.000 kr. – Romanée-Conti är ett mycket..

Läs mer
Vilket vin väljer du på Världspastadagen?

Vilket vin väljer du på Världspastadagen?

Världspastadagen firas den 25 oktober varje år och är ett perfekt tillfälle att lägga lite extra energi på vinvalet. Vi hjälper dig hitta rätt kombination och ger dig tipsen du behöver för att lycka..

Läs mer
Otippade vinländer – guldkorn du inte får missa!

Otippade vinländer – guldkorn du inte får missa!

Låt oss prata vinländer. Nu ska du få höra något spännande. Det finns faktiskt en uppsjö av högst otippade länder som verkligen kan det här med vin. Är du redo att tänja lite på gränserna? Låt Frank..

Läs mer
Adventskalendern med rött vin som gör succé

Adventskalendern med rött vin som gör succé

Vi är många vuxna som också vill ha en julkalender. Det finns bara en sak som kan slå en chokladkalender: En adentskalender laddad med 24 flaskor gott rödvin. Ännu har ingen släppt en julkalender me..

Läs mer
Bästa av två världar: Vin och choklad

Bästa av två världar: Vin och choklad

Varför nöja sig med bara vin när man dränka flaskorna i choklad? Nu har den lilla amerikanska butiken gjort succé i USA och öppnat nätbutik för att klara efterfrågan. Kunderna vill uppleva det bästa..

Läs mer