HEM

Aktuellt

Supervinet från Kalifornien – nu på Systembolaget

Med sina rötter under den varma kaliforniska solen, grundades den familjeägda vinproducenten J. Lohr för snart 50 år sedan av pionjären Jerry Lohr. Han var farmarpojke från South Dakota och hade knappt druckit vin, än mindre odlat vinstockar. Men med en visionärs envishet åkte han runt i Kalifornien för att hitta bästa marken för att starta sin vinodling. Han hittade den perfekta platsen 1972: en vingård i Monterey, i distriktet som i vinkretsar är känt som Central Coast.

Gården var perfekt anpassad för vinodling i svalt klimat – och har idag växt till flera gårdar, även inom det berömda Santa Lucia Highlands. Dessa odlingar är källan till hyllade viner av chardonnay, riesling, valdigulé och pinot noir. Jerry Lohr har blivit i 80-årsåldern men är fortfarande engagerad i vinproduktionen och säkert har han njutit av sin South Ridge Syrah, som nu släpps på Systembolaget.

Vinet som är av hög kvalitet fortsätter att utvecklas under två första år i flaskan, och kan lätt lagras i minst åtta år till. Så det här är något du ska njuta av under en extra fin middag, gärna till olika kötträtter, men även till mustiga vegetariska rätter.

Vinet har aromer av blåbär, syrén och svart te, som smälter samman med toner av kakaopulver och tjära från ett års åldrande i en blandning av amerikanska och franska ekfat. Kryddan och strukturen hos Syrah och Mourvèdre druvor i denna blandning lyfts med en touch av blommiga Viognier.

– Vi är väldigt nöjda med att inleda det nya samarbetet med J. Lohr Winery, en av de mest uppskattade vinproducenterna i Kalifornien och pionjär på många sätt, inte minst i hållbar vinproduktion, säger Reija Andersson Tuomaala, Brand Manager på Pernod Ricard Sweden. J. Lohr kompletterar fint vår portfölj av amerikanska viner. En kategori som växer på den svenska marknaden, både på Systembolaget och på restauranger.

”The Wine State” Kalifornien är med sin vinodlingsareal på över 200.000 hektar världens fjärde största vinproducent (efter Frankrike, Italien och Spanien) och härifrån kommer 90 procent av allt amerikanskt vin. Och Jerry Lohr är en av de största pionjärerna.


Monica Åhlund

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Guide: Röda rariteter på tillfälligt besök

Guide: Röda rariteter på tillfälligt besök

Ett italienskt vin som producerats bland kringströvande gäss, ett franskt vin där druvorna plockats för hand – eller kanske ett rött från en amerikansk familj? Den 30 juni har du chans att sti..

Läs mer
Här är årtiondets bästa vin

Här är årtiondets bästa vin

En rubinröd chilenare med lång eftersmak – där har du det senaste decenniets bästa vin. Åtminstone enligt den kände vinkritikern James Suckling och hans kolleger som smakat sig igenom 100 000 ..

Läs mer
Ernst Billgren & Maya Samuelsson släpper En räv..

Ernst Billgren & Maya Samuelsson släpper En räv..

Nu lanseras En räv i Toscana. När två experter inom sitt respektive fält bestämmer sig för att skapa något tillsammans blir resultatet ofta enastående. Det är definitivt fallet med En Räv i Toscana...

Läs mer
Sommarens galnaste vindrink

Sommarens galnaste vindrink

Här är sommarens galnaste vindrink – men gud så festligt god! Kalimotxo är rött vin blandat med Coca-Cola och eventuellt lite extra kryddor.  Smaken påminner varken om vin eller Coca-Cola R..

Läs mer
Julklappsvin – vi tipsar om de bästa vinerna att ge ..

Julklappsvin – vi tipsar om de bästa vinerna att ge ..

Julklappsvin – nu när julen står framför dörren igen vill vi dela med oss av några träffsäkra julklappstips. Klappar som uppskattas på riktigt. Vi ger dig de bästa vinerna för julen 2022. Vin för de..

Läs mer
Bästa vinerna för grillfesten

Bästa vinerna för grillfesten

Grillsäsongen närmar sig med stormsteg, trots att vädret just nu är aningen trotsigt. Här listar vi några viner som garanterat kommer att sätta guldkant på sommarens grillfester! [product] 2400 |En..

Läs mer