HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Triss i toppviner från cavagigant

Det är inte lätt att vara störst, att spela i en egen division. Som vinproducent blir man skeptiskt bemött, för inte kan väl volym också ge kvalitet? Jo det kan det, om man vill. Och det vill man på Codorníu.

För bara 40 år sedan producerades det omkring 75 miljoner flaskor cava. En ofattbar siffra för tiden. Men redan då fanns en efterfrågan som var större än behovet. Idag är den årliga produktionen uppe i över 250 miljoner flaskor. Och bekymret, eller lyxproblemet, kanske vi ska kalla det, finns kvar. Det finns för lite cava. Detta trots stenhård konkurrens från bubbel runt om i världen, inte minst prosecco. Men även länder som Ryssland, USA och Asutralien som nu börjar producera bubbelvin en masse.

Att då vara den största producenten av spanskt bubbelvin ställer till det. Eftersom vin fortfarande är laddat och massproduktion normalt inte borgar för unikhet, tror vi att Codorníu är bra på kvantitet men knappast kvalitet. Men där tror vi fel. För är det något man kan, så är det kvalitetscava. Det visar inte minst den senaste satsningen som nu ger uppmärksamhet åt en helt annan vintyp än den vi vant oss vid. Den kallas cava de paraje och är det bästa som hänt cava efter att man för snart 150 år sedan lät ett vin jäsa en andra gång på flaska.

Codorníu kan man tycka är en producent som knappast behöver närmare introduktion. Samtidigt är det inte alltid vi ser den enorma portfölj företaget har, inte bara i cava, utan också i annat vin och andra vinegendomar, både runt om i Spanien och internationellt. Redan 1551 satte de spaden i vingården och började producera vin. Men det var alltså först på 1800-talet som man började tillverka bubbelvin efter en andra jäsning på flaska. Idag är man en av de allra största producenterna av mousserande vin och tillverkar över 30 olika bubbelviner. Och trots sin enorma storlek, satsar man på kvalitet, oavsett prisbild.

– Vi delar in våra vingårdar utifrån ett eget klassificeringssystem. A till D där A håller absolut toppklass, vingården och statusen på druvorna är det viktigaste för oss.

Det berättar Bruno Colomer Martí en eftermiddag i februari. Det är fortfarande kylslaget i vingården, det var inte många dagar sedan de var täckta av snö, men nu börjar värmen sprida sig, solen skiner och miljön på egendomen är ju klassisk mark. Byggnaderna andas art deco, eller modernisme som de säger på katalanska. Det är inte heller konstigt att bodegan är en av de mest välbesökta i Spanien.

Vad som emellertid får en att häpna jag har varit här flera gånger tidigare, är det nya projektet, ovan nämnda cava de paraje, paratje på katalanska. Det betyder ungefär vingårdscavor, där vissa odlingsplättar fått en alldeles egen klassificering, lite som cru i Bourgogne. Och precis det som behövs för att få producenterna att få fart på kvalitetsarbetet. För nu handlar det om viner i en helt egen klass under ett samlat begrepp, femton viner från tolv producenter som sticker ut från de cavor vi tidigare kommit i kontakt med.

– Efterlängtat, säger också Bruno Colomer Martí med emfas.

Codorníu är begåvat med inte mindre än tre vingårdar i den nya klassen, alla med olika förutsättningar men där det gemensamma är den höga kvaliteten. Och det visar sig vid provningen av dessa tre olika viner, att man tänkt 100 procent rätt: vinerna är helt enkelt i världsklass. Vi har Finca La Fideuera, Finca El Tros Nou samt Finca La Pleta. Skillnader i nyanser, gemensamt i anspråk. Men framför allt, riktigt, riktigt spännande viner.

Samtidigt ger sig vår värd inte. Han tar fram en tjock tuschpenna och börjar förklara med en lärares envishet, vad det är som gör vinerna till de unikum de faktiskt är. Det är lägen i vingården, åldern på stockarna, skörden där Codorníu alltid är först ut, selektering, alltid manuell för dessa viner, jordmånen som mäts, vilken betydelse vindens riktning kan få för mognaden av druvor, nederbördens påverkan. Inget lämnas åt slumpen. Inget.

Plötsligt inser man också att det finns en anledning till att Codorníu är så stor som firman är. Det är knappast någon slump, utan man har tagit rätt strategiska beslut, ökat takten när det behövts, orienterat sig mot nya marknader när andra tappat fart, men ändå jobbat med långsiktighet. Att man idag exporterar nästan hälften av sitt vin till över 90 länder, tyder också på att man lagt ner mycket energi på att sprida riskerna. Ingen marknad får bli för stor, för dominerande.

Med sin triss i toppviner visar Codorníu också att inget vin får vara för dominerande. Allt har sin gång. Nu, snart 500 år efter firmans grundande, är det cava de parajes tur. Det ska vi vara glada för.

Kortfakta Codorníu
Vinproduktionen grundades redan 1551 av Jaume Codorníu.
Producerar närmare ett fyrtiotal mousserande viner i Katalonien.
Äger, utöver vineriet utanför Barcelona, följande:
Bilbaínas, Legaris, Scala Dei, Raimat, Bach, Nuviana, och Abadía de Poblet i Spanien; Artesa i Napa
Valley, Kalifornien samt Séptima i Mendoza, Argentina.
Vinkällargångarna på Codorníu mäter hela 25 kilometer och är byggda i fem våningar.
Codorníu producerar omkring 50 miljoner flaskor bubbel årligen.

Vintips från Codorníu!


Vendela Bjurberg

Du kanske även vill läsa dessa

Vi tipsar om Champagne – prisvärda & lyxiga alt..

Vi tipsar om Champagne – prisvärda & lyxiga alt..

Vi kan inte ge några nyårslöften. Men det vi kan göra är att hjälpa dig hitta en riktigt god Champagne att fylla glaset med, till en prislapp som passar dig! Riktig Champagne – vad är det? Till att ..

Läs mer
Bubblande intresse för mousserande vin

Bubblande intresse för mousserande vin

Intresset för mousserande vin är rekordstort i Sverige. Bubbelmässan i Göteborg sålde slut redan i förväg – och alla fick inte plats. Nu byggs mässan ut till två dagar. I helgen var det äntlig..

Läs mer
7 bästa vinerna till midsommar 2022

7 bästa vinerna till midsommar 2022

På midsommarafton ska man ju hoppa över sju gärdsgårdar och plocka sju sorters blommor att lägga under huvudkudden. Frågan är om man även ska dricka sju sorters vin för att garantera drömmar om sin ..

Läs mer
Världens största champagneprovning

Världens största champagneprovning

Vinguiden ska lördagen den 28 oktober göra ett försök i att sätta världsrekord i champagneprovning. Platsen är Stockholm Waterfront i centrala Stockholm. – Det är en fantastiskt kul utmaning, säger ..

Läs mer
Efter succén – Måns Zelmerlöw lanserar Magnum

Efter succén – Måns Zelmerlöw lanserar Magnum

Efter succén med Hola MZ lanseras nu Måns Zelmerlöw cava i en ståtlig Magnumflaska. Perfekt till vinterns festligheter!  Måns Zelmerlöw är inte bara artist, programledare och vinnare av Eurovision S..

Läs mer
Tio champagnefavoriter

Tio champagnefavoriter

Champagne heter bubblet från Champagne. Allt annat är mousserande, fast med olika namn. Alltså: Det finns champagne och så finns det övrigt bubbel. Det är också så många resonerar när det kommer til..

Läs mer