HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Vinskörden 2021: Katastrofalt liten men mäktig

Vinskörden 2021 är en katastrof i flera europeiska länder. Årgången kommer att bli den minsta på 60 år – men kan bitvis hålla fantastisk kvalitet.
– Det är en liten men mäktig årgång. De druvor som överlevde håller fantastisk kvalitet, säger en fransk odlare.

Europas vinbönder har varit hårt prövade under 2021. Det började med svår frost i april som gjorde att vinrankorna i främst Frankrike frös sönder. Sedan kom ett mögelutbrott, skogsbränder och på det hagelstormar och översvämningar. De druvor som överlevt sägs hålla fantastisk kvalitet, så 2021 har förutsättningar att bli en liten men hårt eftertraktad årgång. Samlarna väntas slåss om årgång 2021 i framtiden.

Champagnehusen hade många flaskor på lager efter coronaåret, men det kompenseras med råge av den dåliga vinskörden i år.

På andra håll i världen ser det bättre ut. Kaliforniska vinbönder har både fått en rik skörd och enastående goda och koncentrerade druvor, tack vare den ihållande torkan. I Sverige rapporterar vinbönderna om en bra skörd.

Frankrike

Bordeaux: De stora vinslotten rapporterar om den sämsta skörden på 40 år. Förutom frosten har de drabbats av mögelutbrott. Men druvorna som skördats sägs vara av en otrolig kvalitet.

Bourgogne: ”Frost, hagel, mögel, rädsla för röta och mycket långsam mognad”, uppger Paul Wasserman från exportören Becky Wasserman & Co för Bloomberg. I Chablis är skörden bara hälften av den normala, så den minsta årgången i mannaminne är att vänta. Men kvaliteten är det inget fel på, tvärtom.

Champagne: Frost och mögel har förstört stora delar av skörden. Louis Roederer förlorade 25% av druvorna på frosten och ytterligare 25 procent på grund av mögel. Det lär vara den sämsta skörden sedan 1958.

Loire: Först kom frosten i april, och sedan en hagelstorm med hagel stora som ägg i juni. I Sancerre har många vinbönder förlorat 50-70 procent av skörden. Men vinerna spås bli mineralrika med enastående fräschör.

Rhône: Den speciella skörden gör att vinerna väntas bli mindre alkoholstarka, och likna det som gjordes på 1990-talet. De vita vinerna spås bli levande och fruktiga.

Provence: Drabbades av både frost och skogsbränder. Brad Pitts vingård Mirabeau är en av de drabbade. Rosévinerna förväntas få intensiv doft av persika och grapefrukt.

Italien

Toscana: Här har vinbönderna klarat sig bättre och 2021 spås bli en klassisk årgång med stor potential och väl mogna tanniner.

Piemonte: Vinbönderna som gör Barolo är optimistiska och tror på en bra årgång. Brunello di Montalcino har fått 50 procent mindre skörd än vanligt på grund av frost, torka och hagel.

Valpolicella: Även Amarone fick en dålig skörd och håll hårt i årgång 2021 när du kommer över en flaska.
Sicilien: Trots värmen rapporteras skörden av nero d’Avola och grillo bli till fantastiska viner.

Tyskland

Rhendalen: Drabbades hårt i sommarens översvämningar och många vinbönder har fått sina gårdar förstörda och översvämningen kommer att ta tid att komma över.

Ahr: Hårt drabbad av översvämningen och fick en tidig skörd på grund av hetare väder än normalt. Totalt har den tyska vinindustrin förlorat fem miljarder kronor i naturkatastrofen.

Spanien

Under 2021 har världens tredje största vinproducent i stort sett undgått de extrema klimat som härjat i resten av Europas vinregioner. Skörden beskrivs som ett lägre medelår med cirka 40 miljoner hektoliter vin. Kvaliteten verkar generellt sett vara bra.

USA

Napa Valley: Har haft det tredje torraste året på ett sekel. Vissa vingårdar har fått 80 procent mindre skörd än normalt. Men druvorna är desto mer koncentrerade och taninrika.

Sonoma: Liten skörd av chardonnay, men vinerna är fulla av frisk syra. Pinot noir årgång 2021 är intensiv och koncentrerad.

Sverige

Totalt beräknas vinodlarna i Sverige producera omkring 350 000 liter vin i år, enligt branschorganisationen Svenskt Vin. Totalt sett bedöms skörden vara rikligare än under ett normalår.
– Även vi här i Sverige hade en kall och regnig vår vilket inte är gynnsamt för vinodling. Men juni och juli blev desto bättre så nu är många av våra medlemmar optimistiska, säger Sveneric Svensson, ordförande i branschorganisationen Svenskt Vin.

I Sverige odlas det vin på cirka 150 hektar. Tillväxtpotentialen är enorm; exempelvis odlas jordgubbar på 3 500 hektar som jämförelse.
– Det finns stora arealer mark som lämpar sig väl för vinodling i Sverige och jag är övertygad om att vi bara har sett början på den svenska vinnäringens expansion, säger Sveneric Svensson.


Sofie Finati

Du kanske även vill läsa dessa

Doftande chililax – perfekta kombon med vin i ..

Doftande chililax – perfekta kombon med vin i ..

Våga lägga en lax på grillen nu i helgen! Grillad lax passar perfekt ute i försommarvärmen. Dessutom smakar den underbart tillsammans med flera olika sorters vin. Här är de tre bästa tipsen och ett ..

Läs mer
Tre viner som lyser upp mörka november

Tre viner som lyser upp mörka november

Mörkt, dystert och grått. November är månaden som är svår att älska. Många svenskar upplever att deras energinivå påverkas negativt av de korta dagarna och de har problem att orka med vardagens måst..

Läs mer
Ny forskning: Billigt vin godare med högre pris

Ny forskning: Billigt vin godare med högre pris

Billiga viner blir godare när vi köper dem till högre pris. Forskarna lurade vinprovare med falska prislappar att vissa viner var dyrare än i verkligheten. När priset höjdes satte vindrickarna högre..

Läs mer
Därför är kvinnor bättre vinprovare än män

Därför är kvinnor bättre vinprovare än män

Lagom till Internationella kvinnodagen kan vi på Vinguiden berätta att smaken för vin är bland det mest jämställda som finns. Forskning krossar myten om att kvinnor gillar sött vitt vin eller rosé m..

Läs mer
Kittlande vinnyheter från Öland och Rumänien

Kittlande vinnyheter från Öland och Rumänien

Mars är här – och vinnyheterna knoppar upp sig som vårblommor. Inte mindre än 65 spännande nya viner finns att botanisera bland. De exotiska vinländerna sticker ut lite extra – från ett ..

Läs mer
Det drack gästerna på Nobelfesten 2019

Det drack gästerna på Nobelfesten 2019

En Taittinger-champagne, ett italienskt rödvin och ett Eiswein från Österrike Dryckerna höll toppklass på Nobelbanketten 2019. Vi berättar mer om flaskorna – och vilka du kan beställa på Syste..

Läs mer