HEM

Aktuellt

Fem bästa vinböcker att ge bort i jul

Svårt att hitta bästa julklappen till den som redan har allt? Inga problem, vi har tipsen: fem bästa vinböcker. Inte bara att ge, utan också att önska sig.

Det ges ut mycket mat- och dryckeslitteratur i Sverige. Någon har sagt att utgivningen slår rekord och är störst i världen sett till befolkning. Det är alltså inte bara Ikea vi ska vara stolta över.

Och vad är bättre än en vinbok i julklapp till den vinintresserade? Alla vet ju att ett vin smakar mycket godare, ju mer man vet. Men det kostar på att lära sig, därför är en välskriven bok om intressanta drycker alltid en ynnest att få läsa.

Här kommer bästa tipsen på riktigt bra vinlitteratur.

Nebbiolo – så funkar det av Alf Tumble och Petter Alexis Askergren

Nebbiolo för kung och fosterland! Lite så blir det när man läser Alf och Petters sköna bok om Italiens kanske coolaste druva. En kärleksförklaring i allra högsta grad där de skriver om resor, auktioner, Nebbiolo till mat, utan mat och varför Barolo och Barbaresco är som de är.

Champagne: 49 miljoner bubblor i en flaska champagne av Fredrik Schelin

En gedigen bok om det älskade bubblet, med massor av tips. Fredrik vet vad han talar om, vad han provar och ger i sin bok en rad intressanta tips om krogar, bästa bubbel, mest intressanta producenter. Och vad som är på gång i detta klassiska vindistrikt.

Vino! – älskade spanska viner av Johan Franco Cereceda

Första svenska boken om Spaniens viner som dessutom tar ett helhetsbegrepp. Inget för stort, inget för litet. Johan har över 30 års erfarenhet av provande och resande i den spanska vinvärlden. Boken blev nyligen utnämnd till Årets dryckeslitteratur 2018 av Måltidsakademien.

Champagne: vinet och odlarna av Britt och Per Karlsson

Champagne är inte bara de fina festerna, flotta slotten och liv med guldkant. Det är också hårt arbete, krafttag och hantverk. Om detta skriver Britt med stor känsla och mycket gedigen research. Boken är ett mycket bra komplement till champagnes tjusiga sida.

Konsten i vinets värld av Totte Wiberg

Konsten möter vinet, eller i alla fall etiketten på flaskan och allt vad den möjligen döljer. Totte har i sin bok lyckats kombinera två kulturer som, visar det sig, har mycket gemensamt. Vi hittar en rad spännande historier om vad vi innan trodde bara var en vinetikett.


Vinguiden - Så mycket mer

Du kanske även vill läsa dessa

Vad kan jag göra med slattarna – eget vin?

Vad kan jag göra med slattarna – eget vin?

Att blanda eget vin på slattar blir sällan någon hit. Druvor, årgångar och regioner som blandas utan eftertanke blir i nio fall av tio oaptitliga. Så vad gör man då med vinet som (mot förmodan) blir..

Läs mer
Två vinböcker som måste finnas i din bokhylla

Två vinböcker som måste finnas i din bokhylla

Det finns en uppsjö av böcker om vin, men som svensk med ett vinintresse finns det två böcker som absolut borde finnas i din bokhylla. ”Svenskt vin: bland druvor och vingårdar”, Mattias ..

Läs mer
Investera i vin

Investera i vin

Visst kan vi investera i vin. Många gör det enbart för ekonomisk vinnings skull, andra för att ha det som ett slags säkerhet: Går det inte att sälja, går det i alla falla att konsumera. Det viktiga ..

Läs mer
Här är tre fyndviner i ”fattiga januari”

Här är tre fyndviner i ”fattiga januari”

Januari är inte bara årets fattigaste månad. Det är också den månad vi är mest deprimerade. Och sista veckan före löning är den fattigaste veckan på hela året. Så varsågod – här är tre fyndvin..

Läs mer
Hur ska jag förvara mitt vin i köket?

Hur ska jag förvara mitt vin i köket?

Vid förvaring av vin i köket råder samma rekommendationer som vid förvaring i vinkällaren – svalt, mörkt och stabilt. Den ideala temperaturen ligger mellan 8°C och 15°C för att utvecklingen va..

Läs mer
5 vinböcker att fynda på årets bokrea

5 vinböcker att fynda på årets bokrea

Dags att fynda vinböcker! Snart är det dags för årets stora bokrea, och vi har givetvis letat fram böcker som handlar om det vi älskar allra mest: vin! Här är fem riktiga fynd för dig som vill lära ..

Läs mer