HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Fem bästa vinböcker att ge bort i jul

Svårt att hitta bästa julklappen till den som redan har allt? Inga problem, vi har tipsen: fem bästa vinböcker. Inte bara att ge, utan också att önska sig.

Det ges ut mycket mat- och dryckeslitteratur i Sverige. Någon har sagt att utgivningen slår rekord och är störst i världen sett till befolkning. Det är alltså inte bara Ikea vi ska vara stolta över.

Och vad är bättre än en vinbok i julklapp till den vinintresserade? Alla vet ju att ett vin smakar mycket godare, ju mer man vet. Men det kostar på att lära sig, därför är en välskriven bok om intressanta drycker alltid en ynnest att få läsa.

Här kommer bästa tipsen på riktigt bra vinlitteratur.

Nebbiolo – så funkar det av Alf Tumble och Petter Alexis Askergren

Nebbiolo för kung och fosterland! Lite så blir det när man läser Alf och Petters sköna bok om Italiens kanske coolaste druva. En kärleksförklaring i allra högsta grad där de skriver om resor, auktioner, Nebbiolo till mat, utan mat och varför Barolo och Barbaresco är som de är.

Champagne: 49 miljoner bubblor i en flaska champagne av Fredrik Schelin

En gedigen bok om det älskade bubblet, med massor av tips. Fredrik vet vad han talar om, vad han provar och ger i sin bok en rad intressanta tips om krogar, bästa bubbel, mest intressanta producenter. Och vad som är på gång i detta klassiska vindistrikt.

Vino! – älskade spanska viner av Johan Franco Cereceda

Första svenska boken om Spaniens viner som dessutom tar ett helhetsbegrepp. Inget för stort, inget för litet. Johan har över 30 års erfarenhet av provande och resande i den spanska vinvärlden. Boken blev nyligen utnämnd till Årets dryckeslitteratur 2018 av Måltidsakademien.

Champagne: vinet och odlarna av Britt och Per Karlsson

Champagne är inte bara de fina festerna, flotta slotten och liv med guldkant. Det är också hårt arbete, krafttag och hantverk. Om detta skriver Britt med stor känsla och mycket gedigen research. Boken är ett mycket bra komplement till champagnes tjusiga sida.

Konsten i vinets värld av Totte Wiberg

Konsten möter vinet, eller i alla fall etiketten på flaskan och allt vad den möjligen döljer. Totte har i sin bok lyckats kombinera två kulturer som, visar det sig, har mycket gemensamt. Vi hittar en rad spännande historier om vad vi innan trodde bara var en vinetikett.


Vinguiden - Så mycket mer

Du kanske även vill läsa dessa

Konsten att prova vin

Konsten att prova vin

Att prova vin kan vi enkelt dela in i fyra delar. Utseende, doft, smak och sammanfattning. Börja med att titta på färgen, är det rött eller vitt eller kanske rosé. Är det lite brunt i kanten, djupt,..

Läs mer
Tio vinfavoriter i oktober

Tio vinfavoriter i oktober

Över 2 000 viner i hyllan och närmare 12 000 diton om vi räknar med monopolets beställningssortiment. Vinguiden provar så mycket det bara går och tipsar om återkommande favoriter blandat med nya, in..

Läs mer
Hur dricker jag vin?

Hur dricker jag vin?

Kan vi bli beroende av vin utan att vi märker det? Kanske mer av passionen än själva alkoholen? Visst finns en risk att vi romantiserar vindrickandet. Eller? Vinguidens krönikör Petter resonerar kri..

Läs mer
Vin att lagra

Vin att lagra

Långt ifrån alla viner går att lagra. I själva verket är det få viner som kan eller till och med bör lagras. Det har att göra med att vinproducenter ofta väljer att producera ett vin för omedelbar k..

Läs mer
Vinguidens världsrekord firar ett år

Vinguidens världsrekord firar ett år

För ett år sedan slog Vinguiden världsrekord i champagneprovning. Hela 768 personer var på plats på Stockholm Waterfront och lyssnade på en master class och fick sedan prova fem bubbel. Succén var e..

Läs mer
5 saker du inte visste om vinprovning

5 saker du inte visste om vinprovning

Vinprovning är ett perfekt tillfälle att träffa andra med samma intresse och bara ha det riktigt kul tillsammans. Vinprovning är för alla – även dig. Här ger vi dig fem tips för att få till den bäst..

Läs mer