HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

5 saker du inte visste om vinprovning

Vinprovning är ett perfekt tillfälle att träffa andra med samma intresse och bara ha det riktigt kul tillsammans. Vinprovning är för alla – även dig. Här ger vi dig fem tips för att få till den bästa vinprovningen. 

1. Borta bra men hemma lika bra

För att lära dig om grunderna i vinprovning och få hjälp med att sätta ord på dina upplevelser kan det vara smart att boka in dig på en vinprovarkurs. Att tillsammans med en vinexpert utforska vinernas värld är både utvecklande och lärorikt. Det går också bra att arrangera sin alldeles egna vinprovning – debutant som expert. Bjud hem vännerna och bestäm ett grundläggande tema för aftonen.

2. Mer än bara doft och smak

På en vinprovning använder du många sinnen för att utforska och jämföra olika viner. Utöver doft och smak försöker man också beskriva vinets färgnyanser. Sedan gäller det att hitta rätt känsla. Känns inte vinet något strävt på tungan?

3. Hur går det till?

Snurra på glaset, vicka på det, titta på färgen, dofta in och smaka ordentligt.

På en vinprovning har du ett antal vinglas framför dig på bordet. Från vänster till höger undersöker du sedan vin efter vin. I vinprotokollet sätter du ord på dina sinnesintryck. Se det som en slags lathund för hela vinprovningen.

1. Kan det vara samma druva i första och andra glaset? Vilken?
2. Visst var det lite mer frukt i det sista?
3. Alla glas är nog fyllda med vin från Frankrike, men från olika distrikt?

4. De rätta förutsättningarna

Det finns särskilda vinprovarbord för tiotusentals kronor. Men det är långt ifrån ett krav. En del saker är dock viktiga att ha med sig.

1. Vill du spara på den vita linneduken lägger du ut ett stort vitt papper över hela bordet. Den ljusa bakgrunden är viktig för att kunna urskilja olika färgnyanser i vinerna.
2. Vinglas med fot är att föredra under en vinprovning. Avståndet till kupan gör att du slipper värma upp vinet med din hand.
3. Se till att du har bra belysning, gärna dagsljus. I ett dunkelt rum är det svårt att urskilja färgskillnader.
4. Säkerställ att vinerna är i sin rätta temperatur.
5. Ställ fram en “spottkopp” för de som inte vilja svälja.
6. Undvik parfymer och doftande handkrämer.

5. Vattenglaset

Många lyfter vikten av att skölja munnen med vatten när man går från vin till vin. Kom ihåg att vatten påverkar munnens pH-balans och kan i värsta fall påverka smaken.

Ska du använda vatten som neutralisator, se till att det inte är för kallt. Att tugga på lite bröd mellan sipparna kan många gånger vara ett bättre alternativ.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Så fungerar grundsmakerna i kombination

Så fungerar grundsmakerna i kombination

Det är mycket att tänka på när man ska kombinera dryck och mat. Det kanske allra bästa är att hela tiden prova sig fram. Men det finns några knep som gör att man lättare når balans i kombinationerna..

Läs mer
5 fakta om socker i vin

5 fakta om socker i vin

Varför innehåller vissa viner mer socker än andra? Här går vi igenom fem intressanta fakta om socker i vin. 1. Hur mycket restsötma har olika viner? När ett vin framställs omvandlas det mesta av dr..

Läs mer
Världsrekord i champagneprovning

Världsrekord i champagneprovning

Vinguiden kommer hålla världens största champagneprovning. Den 28 oktober är det nämligen dags på Stockholm Waterfront då Vinguiden håller Master Class med efterföljande champagneprovning. Världens ..

Läs mer
Konsten att kombinera mat och dryck

Konsten att kombinera mat och dryck

Det har blivit lite av en spännande utmaning för många, denna konsten att kombinera mat och dryck. Aldrig tidigare har drycken varit bredare samtidigt som råvarorna är fler. Att det heller inte finn..

Läs mer
5 fakta om temperaturens påverkan på vin

5 fakta om temperaturens påverkan på vin

Det kan vara lätt att tro att en grad hit eller dit inte påverkar ditt vin speciellt mycket. Men faktum är att temperaturen spelar en stor roll för att få fram rätt smaker och få vinet i rätt balans..

Läs mer
Hur ska jag förvara mitt vin i köket?

Hur ska jag förvara mitt vin i köket?

Vid förvaring av vin i köket råder samma rekommendationer som vid förvaring i vinkällaren – svalt, mörkt och stabilt. Den ideala temperaturen ligger mellan 8°C och 15°C för att utvecklingen va..

Läs mer