HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Effektfull is till halloweenfesten

Ordna grymmaste halloweenfesten – med torris. När isen kommer i kontakt med luft börjar den ryka. Men en varning: Du behöver använda skyddshandskar och följa säkerhetsföreskrifter.

Torris eller kolsyresnö uppfanns år 1835, då en fransk uppfinnare sprutade flytande koldioxid in i en glasbehållare. När den flytande koldioxiden kom i kontakt med luft, förvandlades den till vita kristaller. Uppfinnaren trodde först att det var snö, men i själva verket var det kristalliserad koldioxid.

Torris tillverkas genom att flytande koldioxid först omvandlas till ett ämne som liknar snö. Under tryck pressas snön till isbitar igen, det vill säga till torris pellets. När torrisen smälter, förvandlas den direkt till en ren koldioxidgas som avdunstar. Torris lämnar alltså inga spår eller fläckar efter sig.

Med hjälp av gasen som bildas av torrisen, kan du skapa imponerande Halloween-dekorationer och -effekter. Här följer ett par tips, som gör din Halloween-fest till en fantastisk upplevelse för familjens allra yngsta och även de äldre!

Torrisdimma

Ett stort kärl
Hett vatten
Torris pellets
Tjocka handskar och sked för hantering av torrisen

Fyll halva metall- eller plastkärlet med hett vatten och tillsätt några torris pellets med skeden. Det heta vattnet smälter torrisen och dimma börjar bildas. Tillsätt pellets av torris och hett vatten med jämna mellanrum, så att dimma fortsätter att bildas. Ju varmare vattnet är, desto tjockare dimma kan skapas.

Om du har tillgång till en laserljusprojektor, pröva att förena laserstrålar med torrisdimman. Med hjälp av dimman syns ljusstrålarna i rummet och du får en vacker ljusshow!

(Kom ihåg att iaktta våra säkerhetsföreskrifter vid hantering och förvaring av torrisen.)

En rykande pumpalykta

En stor pumpa
Ett högt glas
Hett vatten
Salt
Torris pellets
Tjocka handskar och sked för hantering av torrisen

Klipp ett hål ovantill på pumpan, och spara den utklippta skivan som lock. Gröpa ur pumpans innehåll och mejsla ut ett ansikte till pumpan med kniven. Iaktta att koldioxidröken sjunker nedåt: glasets överkant måste vara högre upp än pumpans ögon, så att röken kommer ut ur alla hålen som klippts ut i pumpan.

Fyll halva glaset med hett vatten och blanda i salt. Ställ glaset inne i pumpan. Ta på dig de tjocka handskarna och lägg i två eller tre pellets torris med skeden i glaset. Lägg på pumpans lock. Se till att locket är ordentligt fastsatt, så att luftflödet inte förstör dimman. Tillsätt hett vatten eller pellets i glaset när dimbildningen börjar mattas av.

Var kan du köpa torris?

Torris kan köpas hos många av AGA:s försäljningsställen. Kom ihåg detta:

Köp torrisen så nära inpå när du planerat att använda den – i rumstemperatur avdunstar torris inom ett par dagar.

Torrisen är förpackad i speciella lådor för att öka hållbarheten.

Torris ska alltid hanteras varsamt, låt den inte komma i kontakt med bar hud

Du kan även använda torris till att kyla ner dryck och mat – det behövs endast en tredjedel jämfört med mängden vanlig is gjord av vatten

Blanda inte torris i dryck, torris ska inte komma i kontakt med våra munnar

Se till att ha god ventilation när du transporterar, förvarar och hanterar torris


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Så blandar du en perfekt gin & tonic

Så blandar du en perfekt gin & tonic

Tänka sig – det finns en internationell dag enbart för gin & tonic: den 9 april kommer det blandas och drickas extra mycket i världens hem och i de barer som vågar ha öppet trots coronaep..

Läs mer
Succéaperitifen som fyller 100 år i dagarna

Succéaperitifen som fyller 100 år i dagarna

Aperol firar 100-årsjubileum i år. Och den italienska drinken är mer populär än någonsin i Sverige. – Vi växte med 74 procent senaste året, säger Hugo Simberg, produktchef för Aperol. Aperol Spritz ..

Läs mer
Vinnardrinken med röda myror

Vinnardrinken med röda myror

Nu avslöjar vinnaren i Hernö Gin Cocktail Awards 2019 receptet God’s Country, den uppmärksammade drinken med röda myror. Raphael Redant från Stich Bar i Sydney, Australien, tog hem priset tidigare i..

Läs mer
Våga prova nya varianter av klassikern GT

Våga prova nya varianter av klassikern GT

Gin och tonic – eller bara GT – är en av Sveriges populäraste drinkar. Men känslan av en GT kan variera mycket beroende på vilken gin och tonic du väljer att kombinera. Tack vare nya gin..

Läs mer
Hetaste trenden i sommar: Lila drinkar

Hetaste trenden i sommar: Lila drinkar

För ett tag sen skrev vi på Vinguiden om de 10 mest sålda drinkarna, som till stor del var riktiga klassiker.  Vill du uppdatera drinklistan med det trendigaste just nu ska du satsa på lila – ..

Läs mer
8 frukt-ansvärt goda drinkar

8 frukt-ansvärt goda drinkar

Äntligen sommar och sol – då finns det inte mycket som är bättre än att svalka sig med en drink. Massor av frukt, bär, juicer och färg skapar du den perfekta sommardrinken. Här är åtta fruktigt goda..

Läs mer