HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Ny forskning: Billigt vin godare med högre pris

Billiga viner blir godare när vi köper dem till högre pris. Forskarna lurade vinprovare med falska prislappar att vissa viner var dyrare än i verkligheten. När priset höjdes satte vindrickarna högre betyg för smaken på vinet.

Nu är det bevisat – dyrare viner smakar godare än billiga. Även om det är exakt samma vin i flaskan. En ny forskningsstudie visar att vi tycker att ett billigt vin smakar bättre när vi får veta att det är dyrt.

Schweiziska forskare vid universitetet i Basel har nu bevisat att vi är mer benägna att njuta mer av vinet när vi får veta att det är dyrt – oavsett vad det verkliga priset är. Det är den första forskningsstudien någonsin som har manipulerat vinpriserna och sedan tagit reda på vad kunderna tyckte om vinerna. Forskarna utgick från tre olika viner. När de blindtestades utan att någon visste priset fick de ungefär samma betyg.

Men när budgetvinet fick ett högra pris och vi fick veta det rusade betygen i höjden. 140 vinkunder fick provsmaka tre olika italienska viner. Forskarna uppgav att vinerna kostade mellan 80 och 600 kronor per flaska. Vissa smakprover hade ingen prismärkning alls.

Faktum är att provsmakarna tyckte det billigaste vinet var godare än det dyraste när forskarna gett den en fyra gånger högre prislapp än vad den hade i verkligheten.
– Det billigaste vinet bedömdes som trevligare när det presenterades som fyrfaldigt av sitt faktiska butikspris, noterade forskarna i studien.

När det dyraste vinet fick en prislapp som var en fjärdedel av det verkliga påverkades dock inte provsmakarna. De tyckte fortfarande att det var lika gott.
– Sanningen finns i vinet, men upplevelsen kan också ligga i priset, konstaterar forskarna.

En av världens mest framstående vinkritiker The Times Jane MacQuitty invänder dock att det tar år av övning och utbildning att bli en framstående vinkännare.

Det billiga vinet som användes i undersökningen och som fick bättre betyg när det såldes dyrt var Montepulciano d’Abruzzo. Måste nog vara ett riktigt fyndvin?


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa