HEM

Aktuellt

Ny forskning: Billigt vin godare med högre pris

Billiga viner blir godare när vi köper dem till högre pris. Forskarna lurade vinprovare med falska prislappar att vissa viner var dyrare än i verkligheten. När priset höjdes satte vindrickarna högre betyg för smaken på vinet.

Nu är det bevisat – dyrare viner smakar godare än billiga. Även om det är exakt samma vin i flaskan. En ny forskningsstudie visar att vi tycker att ett billigt vin smakar bättre när vi får veta att det är dyrt.

Schweiziska forskare vid universitetet i Basel har nu bevisat att vi är mer benägna att njuta mer av vinet när vi får veta att det är dyrt – oavsett vad det verkliga priset är. Det är den första forskningsstudien någonsin som har manipulerat vinpriserna och sedan tagit reda på vad kunderna tyckte om vinerna. Forskarna utgick från tre olika viner. När de blindtestades utan att någon visste priset fick de ungefär samma betyg.

Men när budgetvinet fick ett högra pris och vi fick veta det rusade betygen i höjden. 140 vinkunder fick provsmaka tre olika italienska viner. Forskarna uppgav att vinerna kostade mellan 80 och 600 kronor per flaska. Vissa smakprover hade ingen prismärkning alls.

Faktum är att provsmakarna tyckte det billigaste vinet var godare än det dyraste när forskarna gett den en fyra gånger högre prislapp än vad den hade i verkligheten.
– Det billigaste vinet bedömdes som trevligare när det presenterades som fyrfaldigt av sitt faktiska butikspris, noterade forskarna i studien.

När det dyraste vinet fick en prislapp som var en fjärdedel av det verkliga påverkades dock inte provsmakarna. De tyckte fortfarande att det var lika gott.
– Sanningen finns i vinet, men upplevelsen kan också ligga i priset, konstaterar forskarna.

En av världens mest framstående vinkritiker The Times Jane MacQuitty invänder dock att det tar år av övning och utbildning att bli en framstående vinkännare.

Det billiga vinet som användes i undersökningen och som fick bättre betyg när det såldes dyrt var Montepulciano d’Abruzzo. Måste nog vara ett riktigt fyndvin?


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Fira in oktober – med nya viner och öler

Fira in oktober – med nya viner och öler

Ta tillfället i akt och fira in höstens ankomst. Nu släpps många goda oktoberöl och viner som passar till mustig och smakrik höstmat. Oktoberfest räknas till en av världens största partyn och bruka..

Läs mer
5 tips för hur du bäst lagrar vin

5 tips för hur du bäst lagrar vin

För att få fram de bästa smakerna ur ett vin är det viktigt att det förvaras på rätt sätt. Här är fem saker att tänka på när du ska lagra ditt vin. 1. Är vinet redan färdiglagrat? Många gånger säljs..

Läs mer
11 spännande vinnyheter på Systembolaget

11 spännande vinnyheter på Systembolaget

Nyheterna duggar tätt på Systembolaget inför hösten. Nu gör 69 nya drycker entré i det fasta sortimentet. Vad sägs om en liten burk vin för 29 kronor? Flera av de nya vinerna som släpptes 1 septemb..

Läs mer
Vinguiden öppnar vingård på Hötorgsskraporna

Vinguiden öppnar vingård på Hötorgsskraporna

Vinguiden, som är en av Sveriges största kommersiella e-handelsplatser för dryck, öppnar en vingård på taket till Hötorgsskraporna i Stockholm. Målet är att producera både röda och vita viner, i min..

Läs mer
Därför behöver du inte lufta ditt vin

Därför behöver du inte lufta ditt vin

Att lufta sitt vin har väldigt liten effekt på smakupplevelsen. Det menar nu flera experter, som därmed går emot många års vetenskap. – De flesta viner som produceras idag kan drickas direkt, säger ..

Läs mer
Fira kärleken med ett alla hjärtans dag-vin

Fira kärleken med ett alla hjärtans dag-vin

Vad brukar du dricka för alla hjärtans dag-vin? Alla hjärtans dag närmar sig med stormsteg, och det ska så klart firas. Vi har valt ut sju goda och snygga flaskor som du kan överraska personen i dit..

Läs mer