HEM

Aktuellt

Ny forskning: Billigt vin godare med högre pris

Billiga viner blir godare när vi köper dem till högre pris. Forskarna lurade vinprovare med falska prislappar att vissa viner var dyrare än i verkligheten. När priset höjdes satte vindrickarna högre betyg för smaken på vinet.

Nu är det bevisat – dyrare viner smakar godare än billiga. Även om det är exakt samma vin i flaskan. En ny forskningsstudie visar att vi tycker att ett billigt vin smakar bättre när vi får veta att det är dyrt.

Schweiziska forskare vid universitetet i Basel har nu bevisat att vi är mer benägna att njuta mer av vinet när vi får veta att det är dyrt – oavsett vad det verkliga priset är. Det är den första forskningsstudien någonsin som har manipulerat vinpriserna och sedan tagit reda på vad kunderna tyckte om vinerna. Forskarna utgick från tre olika viner. När de blindtestades utan att någon visste priset fick de ungefär samma betyg.

Men när budgetvinet fick ett högra pris och vi fick veta det rusade betygen i höjden. 140 vinkunder fick provsmaka tre olika italienska viner. Forskarna uppgav att vinerna kostade mellan 80 och 600 kronor per flaska. Vissa smakprover hade ingen prismärkning alls.

Faktum är att provsmakarna tyckte det billigaste vinet var godare än det dyraste när forskarna gett den en fyra gånger högre prislapp än vad den hade i verkligheten.
– Det billigaste vinet bedömdes som trevligare när det presenterades som fyrfaldigt av sitt faktiska butikspris, noterade forskarna i studien.

När det dyraste vinet fick en prislapp som var en fjärdedel av det verkliga påverkades dock inte provsmakarna. De tyckte fortfarande att det var lika gott.
– Sanningen finns i vinet, men upplevelsen kan också ligga i priset, konstaterar forskarna.

En av världens mest framstående vinkritiker The Times Jane MacQuitty invänder dock att det tar år av övning och utbildning att bli en framstående vinkännare.

Det billiga vinet som användes i undersökningen och som fick bättre betyg när det såldes dyrt var Montepulciano d’Abruzzo. Måste nog vara ett riktigt fyndvin?


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Vill sälja vin i platta plastflaskor

Vill sälja vin i platta plastflaskor

Det här kan bli den största förändringen av vinflaskor på 50 år. En platt flaska gjord av återvunnen plast. – Det har hänt väldigt lite med förpackningarna de senaste 200 åren, säger Santiago Navarr..

Läs mer
Fira Vinets dag med ett extra glas vin ikväll

Fira Vinets dag med ett extra glas vin ikväll

I dag den 22 januari firas vinets dag runt om i Sverige. Tanken är att uppmuntra svensk vinkultur och att vi ska fira vinet genom att våga prova nya underbara sorter. Dagen till ära hålls en stor vi..

Läs mer
Fira in oktober – med nya viner och öler

Fira in oktober – med nya viner och öler

Ta tillfället i akt och fira in höstens ankomst. Nu släpps många goda oktoberöl och viner som passar till mustig och smakrik höstmat. Oktoberfest räknas till en av världens största partyn och bruka..

Läs mer
3 spännande viner till svamp

3 spännande viner till svamp

Svampsäsongen är här! Äntligen kan vi njuta av fantastiska måltider tillagade med färska kantareller, soppar och champinjoner. Och visst smakar maten alltid lite extra gott när man själv tagit svamp..

Läs mer
Guide: Så lagrar du vin bäst

Guide: Så lagrar du vin bäst

Att samla på vin kan vara både en lönsam, god och stimulerande hobby. Viner har ökat 127 procent i värde de senaste 10 åren. Här är tipsen om hur du kommer i gång med vinsamlingen. Har du också trö..

Läs mer
5 fakta om naturkorkar

5 fakta om naturkorkar

Om du älskar vin så har du säkerligen dragit ur en och annan vinkork i dina dagar. I dag finns ju både plastkorkar och skruvkorkar av metall att tillgå, men vanligast är ändå den klassiska naturkork..

Läs mer