HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Ny forskning: Billigt vin godare med högre pris

Billiga viner blir godare när vi köper dem till högre pris. Forskarna lurade vinprovare med falska prislappar att vissa viner var dyrare än i verkligheten. När priset höjdes satte vindrickarna högre betyg för smaken på vinet.

Nu är det bevisat – dyrare viner smakar godare än billiga. Även om det är exakt samma vin i flaskan. En ny forskningsstudie visar att vi tycker att ett billigt vin smakar bättre när vi får veta att det är dyrt.

Schweiziska forskare vid universitetet i Basel har nu bevisat att vi är mer benägna att njuta mer av vinet när vi får veta att det är dyrt – oavsett vad det verkliga priset är. Det är den första forskningsstudien någonsin som har manipulerat vinpriserna och sedan tagit reda på vad kunderna tyckte om vinerna. Forskarna utgick från tre olika viner. När de blindtestades utan att någon visste priset fick de ungefär samma betyg.

Men när budgetvinet fick ett högra pris och vi fick veta det rusade betygen i höjden. 140 vinkunder fick provsmaka tre olika italienska viner. Forskarna uppgav att vinerna kostade mellan 80 och 600 kronor per flaska. Vissa smakprover hade ingen prismärkning alls.

Faktum är att provsmakarna tyckte det billigaste vinet var godare än det dyraste när forskarna gett den en fyra gånger högre prislapp än vad den hade i verkligheten.
– Det billigaste vinet bedömdes som trevligare när det presenterades som fyrfaldigt av sitt faktiska butikspris, noterade forskarna i studien.

När det dyraste vinet fick en prislapp som var en fjärdedel av det verkliga påverkades dock inte provsmakarna. De tyckte fortfarande att det var lika gott.
– Sanningen finns i vinet, men upplevelsen kan också ligga i priset, konstaterar forskarna.

En av världens mest framstående vinkritiker The Times Jane MacQuitty invänder dock att det tar år av övning och utbildning att bli en framstående vinkännare.

Det billiga vinet som användes i undersökningen och som fick bättre betyg när det såldes dyrt var Montepulciano d’Abruzzo. Måste nog vara ett riktigt fyndvin?


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Alkoholskatten höjs – detta gäller

Alkoholskatten höjs – detta gäller

Alkoholskatten höjs. I början på september 2022 presenterade regeringen sin budget för 2023. I den ingick höjningar av skatt på alkohol och tobak. Med detta innebär att skatten på alkoholvaror höjs ..

Läs mer
Vinnarna i Sveriges största vintävling korade

Vinnarna i Sveriges största vintävling korade

Nu är vinnarna i den stora svenska vintävlingen Vinordic Wine Challenge 2021 korade. Årets tävling slog rekord med 1078 deltagande viner. De mest prisvärda vinerna i 12 kategorier korades – totalt d..

Läs mer
Läsk 40 gånger sötare än vin – Nu blir det enk..

Läsk 40 gånger sötare än vin – Nu blir det enk..

Nu blir det lättare att hålla koll på sockerhalten i vin. I stället för att visa sockret i gram per liter kommer Systembolaget framöver att visa gram per 100 ml. De flesta viner innehåller en fyrtio..

Läs mer
Juryns vinnare: Här är Sveriges mest prisvärda viner..

Juryns vinnare: Här är Sveriges mest prisvärda viner..

Vinnarna i Vinordic Wine Challenge 2020 är korade. En jury har utsett årets mest prisvärda viner i Systembolagets sortiment, indelade i en rad kategorier. Vinguiden.com ger dig de bästa vinerna i pr..

Läs mer
Ny forskning: Vin gör dig mättare

Ny forskning: Vin gör dig mättare

En ny svensk forskningsstudie visar att ett glas rött vin till maten kan göra det lättare att hålla vikten. Vinet kan göra dig både mättare och minska sötsuget. – Jag tycker det här bidrar till kuns..

Läs mer
Vinguiden öppnar vingård på Hötorgsskraporna

Vinguiden öppnar vingård på Hötorgsskraporna

Vinguiden, som är en av Sveriges största kommersiella e-handelsplatser för dryck, öppnar en vingård på taket till Hötorgsskraporna i Stockholm. Målet är att producera både röda och vita viner, i min..

Läs mer