HEM

Aktuellt

Vilket vin dricker du på Honungens dag?

Honungens dag, Biodlingens dag, Biets dag – kärt barn har många namn. FN har deklarerat 20 augusti som den officiella Världsbidagen som ett sätt att fira den avslutade honungsskörden. Oavsett vad man väljer att kalla det, firar biodlarföreningar och andra organisationer dagen genom att sprida kunskap om just bin, biodling och honung.

Honung och vin har länge gått hand i hand i form av drycken mjöd, ibland mer känt som honungsvin. Denna dryck har man kunnat spåra flera hundra år tillbaka i tiden. Anledningen till att man ibland kallar det för honungsvin är att samma tekniker används för att framställa mjöd och vin, men till mjödet jäser man honung och vatten istället för druvsaft.

Precis som att vin sägs ge vissa hälsoeffekter har också honung länge används i läkande syfte. Kanske är du en av alla de som dricker en kopp te med honung vid halsont? Då blir du nog inte förvånad att höra att honung inte bara har antibakteriella egenskaper, utan är också bakteriedödande och bra för att boosta immunförsvaret. Bra att inta även när man inte sjuk helt enkelt!

3 spännande honungsvin att prova

Vi på Vinguiden tycker givetvis att ett gott honungsvin är helt rätt för att fira Honungens dag.

Många föredrar att dricka mjöd med ren honungssmak men idag finns det många goda alternativ. Smaken kan variera beroende på vilken typ av honung som används i jäsningsprocessen, men det är också vanligt förekommande med smaksatt mjöd. Bland annat finns det kryddmjöd, örtmjöd och fruktmjöd där man använder allt från fläder och humle, till lingon, äpplen samt körsbär för att få fram nya unika smaker.

I slutändan handlar det, som med allt vin, om personliga preferenser när man ska hitta den variant man tycker bäst om. Vi vill ändå passa på att avsluta med att rekommendera dessa tre honungsvin.

Elderflower
2020
Elderflower
Blommig, söt, pärlande mjöd med inslag av fläder, honung, kryddor och citron. Passar perfekt
som sällskapsdryck.
375 ml - 14% - Sockerhalt 10.0 g per 100 ml
200 kr

Sommar Mjöd
2022
Sommar Mjöd
Bärig smak med tydlig karaktär av honung, inslag av hallon och havtorn. Tillverkad i Sverige. 
375 ml - 12% - Sockerhalt 0.8 g per 100 ml
128 kr

Imkergut Mjöd Honungsvin
Imkergut Mjöd Honungsvin
Från Tyskland kommer detta honungsvin som bjuder på smak av honung, örter, marsipan och inslag av pomerans. Ett utmärkt val till fågel, fisk eller som sällskapsvin.
375 ml - 11% - Sockerhalt 12.2 g per 100 ml
109 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Vill sälja vin i platta plastflaskor

Vill sälja vin i platta plastflaskor

Det här kan bli den största förändringen av vinflaskor på 50 år. En platt flaska gjord av återvunnen plast. – Det har hänt väldigt lite med förpackningarna de senaste 200 åren, säger Santiago Navarr..

Läs mer
Därför kan du rodna och få ont i huvudet av vin

Därför kan du rodna och få ont i huvudet av vin

Vissa är överkänsliga mot viner utan att förstå vad det beror på. Det kan vara histamintolerans som gör att du kan få reaktioner på vanligt vin. Men det finns speciella viner som sägs ge mindre symp..

Läs mer
Bus eller vin?

Bus eller vin?

Sugen på något skrämmande gott att dricka inför Halloween och Allhelgonahelgen? Vinguiden har kartlagt dryckerna med spöklikt tema som passar. Ett djävulsvin är bland det mest passande som finns ti..

Läs mer
Fånga våren med ett vindlätt vin

Fånga våren med ett vindlätt vin

Söndagen den 20 mars infaller den efterlängtade vårdagjämningen. Äntligen stiger solskivan över horisonten igen, så att dagarna blir längre än nätterna. Det är definitivt värt att fira! Här har vi v..

Läs mer
Succén: norrländska viner på blåbär och lingon

Succén: norrländska viner på blåbär och lingon

De är envisa norrlänningar som vill visa världen att kvalitetsvin kan göras på blåbär och lingon. I år satsas det mer än någonsin i vineriet i Norsjö – 40.000 flaskor ska ut på marknaden. – De..

Läs mer
Snacka om himmelskt vin

Snacka om himmelskt vin

Snacka om himmelskt vin. Nu kan du köpa en flaska Pétrus 2000 som varit uppe i rymden i över ett år. Priset är skyhögt: Åtta miljoner kronor tros den unika buteljen gå för. ”The sky is the limit” b..

Läs mer