HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Vilket vin dricker du på Honungens dag?

Honungens dag, Biodlingens dag, Biets dag – kärt barn har många namn. FN har deklarerat 20 augusti som den officiella Världsbidagen som ett sätt att fira den avslutade honungsskörden. Oavsett vad man väljer att kalla det, firar biodlarföreningar och andra organisationer dagen genom att sprida kunskap om just bin, biodling och honung.

Honung och vin har länge gått hand i hand i form av drycken mjöd, ibland mer känt som honungsvin. Denna dryck har man kunnat spåra flera hundra år tillbaka i tiden. Anledningen till att man ibland kallar det för honungsvin är att samma tekniker används för att framställa mjöd och vin, men till mjödet jäser man honung och vatten istället för druvsaft.

Precis som att vin sägs ge vissa hälsoeffekter har också honung länge används i läkande syfte. Kanske är du en av alla de som dricker en kopp te med honung vid halsont? Då blir du nog inte förvånad att höra att honung inte bara har antibakteriella egenskaper, utan är också bakteriedödande och bra för att boosta immunförsvaret. Bra att inta även när man inte sjuk helt enkelt!

3 spännande honungsvin att prova

Vi på Vinguiden tycker givetvis att ett gott honungsvin är helt rätt för att fira Honungens dag.

Många föredrar att dricka mjöd med ren honungssmak men idag finns det många goda alternativ. Smaken kan variera beroende på vilken typ av honung som används i jäsningsprocessen, men det är också vanligt förekommande med smaksatt mjöd. Bland annat finns det kryddmjöd, örtmjöd och fruktmjöd där man använder allt från fläder och humle, till lingon, äpplen samt körsbär för att få fram nya unika smaker.

I slutändan handlar det, som med allt vin, om personliga preferenser när man ska hitta den variant man tycker bäst om. Vi vill ändå passa på att avsluta med att rekommendera dessa tre honungsvin.

Elderflower
2020
Elderflower
Blommig, söt, pärlande mjöd med inslag av fläder, honung, kryddor och citron. Passar perfekt
som sällskapsdryck.
375 ml - 14% - Sockerhalt 10.0 g per 100 ml
200 kr

Sommar Mjöd
2021
Sommar Mjöd
Bärig smak med tydlig karaktär av honung, inslag av hallon och havtorn. Tillverkad i Sverige. 
375 ml - 12% - Sockerhalt 1.5 g per 100 ml
127 kr

Imkergut Mjöd Honungsvin
2014
Imkergut Mjöd Honungsvin
Från Tyskland kommer detta honungsvin som bjuder på smak av honung, örter, marsipan och inslag av pomerans. Ett utmärkt val till fågel, fisk eller som sällskapsvin.
375 ml - 11% - Sockerhalt 12.2 g per 100 ml
89 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Så mycket champagne dricks på Nobelfesten

Så mycket champagne dricks på Nobelfesten

När 1350 festsugna gäster sätter sig till bords på Nobelfesten går det åt några flaskor. Närmare bestämt 400 flaskor champagne och 450 flaskor vin. Men inte heller i år bjuds det på svenskt vin. Nob..

Läs mer
Viner till årets alla äventyr

Viner till årets alla äventyr

Tänk dig att du är på segelsemester i skärgården. Ni har lagt till vid en klipphäll och kvällens middag tillagas. Med en flaska vin i ena handen och några vinglas i den andra hoppar du i land. Då hä..

Läs mer
Stor guide – 10 vinbarer du inte får missa

Stor guide – 10 vinbarer du inte får missa

Finns det något bättre än att utforska trendiga vinbarer tillsammans med vännerna? Att få umgås över ett glas vin, testa nya viner och prata natten lång. Vi på Vinguiden har satt ihop en guide till ..

Läs mer
Tre hårda paket att njuta av i jul

Tre hårda paket att njuta av i jul

Visst är hårda paket roligare än mjuka? Och visst är det ännu bättre om man hör ett kluckande ljud innanför presentpapperet? Vinguidens Magnus Bergqvist tipsar om tre perfekta julklappar till vinäls..

Läs mer
Vill sälja vin i platta plastflaskor

Vill sälja vin i platta plastflaskor

Det här kan bli den största förändringen av vinflaskor på 50 år. En platt flaska gjord av återvunnen plast. – Det har hänt väldigt lite med förpackningarna de senaste 200 åren, säger Santiago Navarr..

Läs mer
Vinnarna i Sveriges största vintävling korade

Vinnarna i Sveriges största vintävling korade

Nu är vinnarna i den stora svenska vintävlingen Vinordic Wine Challenge 2021 korade. Årets tävling slog rekord med 1078 deltagande viner. De mest prisvärda vinerna i 12 kategorier korades – totalt d..

Läs mer