HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Vilket vin dricker du på Honungens dag?

Honungens dag, Biodlingens dag, Biets dag – kärt barn har många namn. FN har deklarerat 20 augusti som den officiella Världsbidagen som ett sätt att fira den avslutade honungsskörden. Oavsett vad man väljer att kalla det, firar biodlarföreningar och andra organisationer dagen genom att sprida kunskap om just bin, biodling och honung.

Honung och vin har länge gått hand i hand i form av drycken mjöd, ibland mer känt som honungsvin. Denna dryck har man kunnat spåra flera hundra år tillbaka i tiden. Anledningen till att man ibland kallar det för honungsvin är att samma tekniker används för att framställa mjöd och vin, men till mjödet jäser man honung och vatten istället för druvsaft.

Precis som att vin sägs ge vissa hälsoeffekter har också honung länge används i läkande syfte. Kanske är du en av alla de som dricker en kopp te med honung vid halsont? Då blir du nog inte förvånad att höra att honung inte bara har antibakteriella egenskaper, utan är också bakteriedödande och bra för att boosta immunförsvaret. Bra att inta även när man inte sjuk helt enkelt!

3 spännande honungsvin att prova

Vi på Vinguiden tycker givetvis att ett gott honungsvin är helt rätt för att fira Honungens dag.

Många föredrar att dricka mjöd med ren honungssmak men idag finns det många goda alternativ. Smaken kan variera beroende på vilken typ av honung som används i jäsningsprocessen, men det är också vanligt förekommande med smaksatt mjöd. Bland annat finns det kryddmjöd, örtmjöd och fruktmjöd där man använder allt från fläder och humle, till lingon, äpplen samt körsbär för att få fram nya unika smaker.

I slutändan handlar det, som med allt vin, om personliga preferenser när man ska hitta den variant man tycker bäst om. Vi vill ändå passa på att avsluta med att rekommendera dessa tre honungsvin.

Blommig, söt, pärlande mjöd med inslag av fläder, honung, kryddor och citron. Passar perfekt
som sällskapsdryck.
375 ml - 14% - Sockerhalt 10.0 g per 100 ml
199 kr

Bärig smak med tydlig karaktär av honung, inslag av hallon och havtorn. Tillverkad i Sverige. 
375 ml - 12% - Sockerhalt 1.5 g per 100 ml
97 kr

Från Tyskland kommer detta honungsvin som bjuder på smak av honung, örter, marsipan och inslag av pomerans. Ett utmärkt val till fågel, fisk eller som sällskapsvin.
375 ml - 11% - Sockerhalt 12.2 g per 100 ml
89 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa