HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Därför vill allt fler ha sitt vin i box

Efterfrågan på vin i Bag-in-Box har ökat under pandemin, visar en ny undersökning.
– Bag-in-Box erbjuder en mer hållbar, kostnadseffektiv och konsumentvänlig förpackningslösning. Det förklarar den enastående framgången och starka marknadstillväxten, säger Thierry Minaud, direktör för förpackningsföretaget Smurfit Kappa.

Bag-in-Boxen firar faktiskt 55 år i år. Den uppfanns i USA redan i mitten av 1950-talet, men då var det knappast någon som anade att den långt senare skulle komma att bli den mest säljande vinförpackningen i Sverige. Det stora genombrottet i Sverige kom i början av 2000-talet och i dag står boxen för hela 60 procent av Systembolagets försäljning.

Men nu börjar även de stora ländernas vinkonsumenter att vakna, visar en ny undersökning. Bag-in-Box har lockat 3,7 miljoner nya konsumenter i Frankrike och Storbritannien under de senaste sex månaderna. Restriktionerna under coronapandemin har helt enkelt gjort att fler valt att dricka vin och umgås i hemmet i stället för på krogen.

Konsumenterna anger faktorer som friheten att dricka, enkelheten i att transportera och valuta för pengarna är avgörande vid köp av lådvin. Andra fördelar som nämns är att vin på Bag-in-Box är hållbart upp till 6-8 veckor efter öppning, vilket kan jämföras med 2-3 dagar för vin på flaska, men även den lägre miljöpåverkan.

– Bag-in-Box erbjuder en mer hållbar, kostnadseffektiv och konsumentvänlig förpackningslösning som just nu uppfyller konsumenternas förväntningar, vilket förklarar den enastående framgången och starka marknadstillväxten, säger vd:n Thierry Minaud på förpackningsföretaget Smurfit Kappa.

Marknaden för lådvin har nästan 12 miljoner konsumenter i Frankrike och fyra miljoner konsumenter i Storbritannien. Undersökningen visar på lådvinernas tillväxtpotential, där ytterligare 4,4 miljoner konsumenter är öppna för att köpa produkten i framtiden.

Vinguiden tipsar nedan om 3 bra lådviner som vi gillar just nu.

Casas Honestos Smooth
Casas Honestos Smooth
En 3-litersbox för bara 169 kronor. Här får du ett spanskt rödvin med fruktig, något kryddig smak och med inslag av fat, mörka körsbär, örter, svarta vinbär och choklad.
3000 ml - 13% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
189 kr

River Delta Chardonnay
2019
River Delta Chardonnay
Betyget 5 av 5 i Vinguiden för den här nya zeeländaren (distriktet Marlborough) på Cardonnay-druvan. Ett populärt vitt vin med smak av bl a gula äpplen, apelsin, aprikoser, brynt smör, kryddor och vanilj som ger dig en förnimmelse av sommaren. Priset är 189 kronor för 1,5 liter.
1500 ml - 12.5% -
189 kr

Gato Negro Cabernet Sauvignon
2022
Gato Negro Cabernet Sauvignon
Här får du en fruktig box med inslag av mörka bär så som svarta vinbär och björnbär och en ton av fat och vanilj. Passar perfekt till lättare kötträtter såsom fläskfilé samt kryddiga kycklingrätter och milda ostar.
3000 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
199 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Därför stoppas vin i handväskor

Därför stoppas vin i handväskor

Man får inte paketera vin hur som helst. Därför stoppas lådviner som säljs i väsk- eller stugform på Systembolaget. – Det skapar osaklig uppmärksamhet kring alkohol, menar Patent- och marknadsöverdo..

Läs mer
Bästa boxen

Bästa boxen

Det är inte alla förunnat att bli utnämnd till världens bästa box. En av dessa är vinet Tommolo från Chiusa Grande, ekologiskt vin från en av de största vinregionerna i Italien. Montepulciano d’Abru..

Läs mer
Bästa boxvinerna till buffén

Bästa boxvinerna till buffén

En buffé är alltid lika spännande, speciellt när du har ett fullt hus. Men vad ska du bjuda på för viner? För att göra beslutet lätt har vi valt ut några underbara boxviner som kompletterar ditt tem..

Läs mer
Lådvin – bästa valet för klimatet

Lådvin – bästa valet för klimatet

Välj bort glasflaskor utan returpant om du vill vara klimatsmart – allra bäst för miljön är det med lådvin. Nu kommer vin i fler och fler klimatsmarta förpackningar – men de flesta vinköpare h..

Läs mer
5 vanligaste felen vi gör med lådvin

5 vanligaste felen vi gör med lådvin

Lådviner är den verkliga storsäljaren i Sommarsverige. Men många svenskar gör nybörjarmisstag när de ska servera sitt lådvin. Här är 5 tips som gör att det kommer att smaka bättre – och bli tr..

Läs mer
3 boxar i sommartid

3 boxar i sommartid

Sommaren har äntligen kommit och med den kom suget efter grillad mat och såklart riktigt bra viner därtill! Här kommer några förslag som vi hoppas skall falla på läppen! Tre tips på viner som räcker..

Läs mer