HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Därför skapade vinfamiljen den udda flaskan

Den italienska familjen Travaglini har gjort vin i nästan 100 år. Men det är ändå den udda, vackra flaskan som ger mest karaktär åt Travaglini Gattinara.
– Min pappa skapade vår flaska så att den fångar upp fällningen från vinet och man slipper få det i glaset, berättar dottern Cinzia som i dag driver familjeföretaget.

Den familjeägda egendomen i hjärtat av Gattinara, i norra Piemonte, grundades på 1920-talet. 59 hektar, varav 42 är planterat med vin, gör gården till en av de största i området. Jordmånen i området är en blandning av sand och sten och det har skapat viner som är lite syrligare och mer krävande (säger en del experter) än andra nebbiolo-viner.

För 60 år sedan var distriktets viner inte alls som idag. En lång skalkontakt gav viner som behövde många års lagring innan de närmade sig njutbarhet och mognad. Det innebar att de kom med en rejäl fällning i flaskan.

Men den driftige grundaren av Travaglinis vingård kom på en lösning: ändra formen på flaskan så att man slipper dekantering när sedimentet fastnar på glasets väggar direkt vid upphällning. Idag har flaskan blivit vinets signum och dottern Cinzia Travaglini är förstås stolt över sin pappas verk:

– Idag är våra viner njutbara redan i ungt tillstånd så behovet av att dekantera varsamt är inte lika stort, men Travagliniflaskan har blivit vårt signum och vi är stolta över den, säger hon.

Giancarlo Travaglini producerar cirka 250.000 flaskor om året, och det är närmare en tredjedel av områdets hela produktion. Vinet är gjort på 100 procent nebbiolo och beskrivs som kryddig med lite fatkaraktär, dessutom inslag av körsbär, plommon, rosor, pomerans, nypon, hasselnötter, tjära och vitpeppar. Nebbiolo är faktiskt ansvarig för att ha förbättrat kvaliteten på regionens viner. Druvorna är en viktig del av de fyra DOCG-vinerna som produceras i Piemonte.

Doft: Kryddig doft med toner av körsbär, fat, nypon, pomerans, tjära, nötter och peppar.

Smak: Utvecklat och druvtypiskt vin med toner av körsbär, fat, rosor, pomerans, nypon, peppar och tjära.

750 ml - 13.5% -
219 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa