HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Därför skapade vinfamiljen den udda flaskan

Den italienska familjen Travaglini har gjort vin i nästan 100 år. Men det är ändå den udda, vackra flaskan som ger mest karaktär åt Travaglini Gattinara.
– Min pappa skapade vår flaska så att den fångar upp fällningen från vinet och man slipper få det i glaset, berättar dottern Cinzia som i dag driver familjeföretaget.

Den familjeägda egendomen i hjärtat av Gattinara, i norra Piemonte, grundades på 1920-talet. 59 hektar, varav 42 är planterat med vin, gör gården till en av de största i området. Jordmånen i området är en blandning av sand och sten och det har skapat viner som är lite syrligare och mer krävande (säger en del experter) än andra nebbiolo-viner.

För 60 år sedan var distriktets viner inte alls som idag. En lång skalkontakt gav viner som behövde många års lagring innan de närmade sig njutbarhet och mognad. Det innebar att de kom med en rejäl fällning i flaskan.

Men den driftige grundaren av Travaglinis vingård kom på en lösning: ändra formen på flaskan så att man slipper dekantering när sedimentet fastnar på glasets väggar direkt vid upphällning. Idag har flaskan blivit vinets signum och dottern Cinzia Travaglini är förstås stolt över sin pappas verk:

– Idag är våra viner njutbara redan i ungt tillstånd så behovet av att dekantera varsamt är inte lika stort, men Travagliniflaskan har blivit vårt signum och vi är stolta över den, säger hon.

Giancarlo Travaglini producerar cirka 250.000 flaskor om året, och det är närmare en tredjedel av områdets hela produktion. Vinet är gjort på 100 procent nebbiolo och beskrivs som kryddig med lite fatkaraktär, dessutom inslag av körsbär, plommon, rosor, pomerans, nypon, hasselnötter, tjära och vitpeppar. Nebbiolo är faktiskt ansvarig för att ha förbättrat kvaliteten på regionens viner. Druvorna är en viktig del av de fyra DOCG-vinerna som produceras i Piemonte.

Gattinara Travaglini Giancarlo
2018
Gattinara Travaglini Giancarlo
Doft: Kryddig doft med toner av körsbär, fat, nypon, pomerans, tjära, nötter och peppar.

Smak: Utvecklat och druvtypiskt vin med toner av körsbär, fat, rosor, pomerans, nypon, peppar och tjära.

750 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
218 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Fem fakta om dekantering

Fem fakta om dekantering

Att många röda viner bör luftas har du säkert hört talas om, men vad innebär det egentligen i praktiken? Här är fem fakta du kanske inte visste om dekantering, så att du kan njuta av dina viner till..

Läs mer
Älskad druva att hata

Älskad druva att hata

Antingen eller, aldrig både och. Det är vad som gäller när Nebbiolo kommer på tal, en druva som kan ge världens strävaste viner. Många älskar den, andra älskar att hata den. Det krävs mod att stå em..

Läs mer
Därför ger vin ökad sexlust

Därför ger vin ökad sexlust

Rödvin ger ökad sexlust, visar italiensk forskning. Det gäller både om du dricker vinet – eller luktar på det. Och det är framför allt kvinnor som får ökad lust av vinets aromer. Här får du ti..

Läs mer
Piemonte – så mycket mer än bara Nebbiolo

Piemonte – så mycket mer än bara Nebbiolo

Prestigedruvan Nebbiolo i all ära, men hamnar vi i Piemonte, och det gör vi gärna, är ett tips att kolla in fler druvor. För här finns att upptäcka. Eller vad sägs om Ruchè, Timorasso, Pelaverga ell..

Läs mer
Barolo – skrämmer och förför

Barolo – skrämmer och förför

Få viner skrämmer lika mycket som rött vin från Barolo. Det är stramt, strävt och syrligt. Ett vin att lagra hundra år. Typ. Eller så är man såld, faller fullständigt till föga och lovordar allt som..

Läs mer
Webb-TV: Barolo i modern tappning

Webb-TV: Barolo i modern tappning

Klassiskt eller modernt, vad skiljer egentligen? Barolo presenterar två olika skolor.

Läs mer