HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Juryns val: Här är årets bästa prosecco

Världens mest känsliga smaklökar har gjort sitt val. Den internationella juryn under namnet Masters of Wine har smakat sig till årets bästa prosecco.
– Vi tog vårt uppdrag på största allvar. Bland alla fantastiska producenter finns det ändå några som sticker ut extra mycket. Deras proseccos är oemotståndligt goda, säger Patrick Schmitt, som ingår i juryn.

Prosecco-boomen inträffade för tio år sedan och sen dess är inget sig likt i bubbelbranschen. Att dricka cava eller prosecco börjar kännas lika naturligt som att ta ett glas vin på restaurangen, i baren eller på hemmaplan. Och ett glas prosecco andas lite lyx, men till ett lägre pris än champagne. Nu har även experterna vaknat och vill hjälpa oss konsumenter att välja det godaste av det goda. Branschorganet The Drinks Business sammankallar varje år de mest renommerade vinrecensenterna och sommeliererna till en jury – Masters of Wine – som ska utse årets bästa viner i olika kategorier. Och nu har även prosecco blivit en egen kategori, där massor av flaskor smakas igenom och vinnare utses.

– Årets prosecco håller hög klass, men bland alla fantastiska producenter finns det ändå några som sticker ut extra mycket, säger Patrick Schmitt, som ingår i juryn.

Och faktiskt återfinns några av vinnarna i Systembolagets sortiment! Här är dom:

En torr prosecco som förstås är gjord på druvan Glera: ett fräscht, fruktigt och aromatiskt innehåll med inslag av citrus och blommor. Dessutom med nötiga toner och ett friskt avslut och fin mousse.

Familjen Zonin är Italiens största familjeägda producent med vingårdar i sju olika regioner, från Piemonte i norr till Sicilien i söder. Här har man i flera generationer framställt fantastiskt vin med både kärlek och passion.
750 ml - 11% - Sockerhalt 1.1 g per 100 ml
109 kr

En torr prosecco med stram fruktsmak och med smak av päron och en knivsudd grapefrukt. Juryn älskar att eftersmaken är ”lång samt ljuv och visar på en härlig citrusfräschör”.

Skapad prosecco-specialisten Villa Sandi, som ägs av familjen Moretti Polegato, i fjärde generationen. Ryktet om familjens prosecco har börjat sprida sig över världen oich deras flaskor tar snabbt slut. Namnet Villa Sandi är efter villan som ligger på den 146 hektar stora egendomen nära Treviso. Byggnaden är daterad till tidsepoken romantiken, år 1622.
750 ml - 11% -
199 kr

– Om du vill ha något som både smakar gott och har en fantastisk förpackning – då är Bottega Gold något för dig, säger Patrick Schmitt, som ingår i Masters of Wine.

En elegant, fruktig och friskt mousserande prosecco, som påminner om den avslappnade italienska livsstilen. Den gyllene flaskan är inte bara för estetikens skull, utan den skyddar även innehållet och ser till att proseccon bevarar sin doft, fräschhet och fina bubblor. Njut av den i sig självt eller använd den som stjärningrediensen i en uppfriskande cocktail.

Bottega Spa är producenten i Venetien, som är hjärtat i proseccoproduktionen. ”Vinkullarna i Refronto har i många år bidragit till den bästa proseccon” förklarar vinhuset.
750 ml - 11% - Sockerhalt 1.1 g per 100 ml
229 kr

Juryns absoluta favorit i år. ”Bisol har genom sin långa historia haft stor betydelse för utvecklingen av Prosecco Superiore di Valdobbiadene” konstaterar juryn.

Conegliano Valdobbiadene är hjärtat och födelseplatsen som Prosecco härstammar ifrån. Endast 25% av all Prosecco, och nästan inget som finns på de Svenska hyllorna, får den högsta kvalitetsklassificering D.O.C.G.

För att få kallas Prosecco Superiore måste druvorna komma från bergsluttningarna runt Conegliano Valdobbiadene. Sluttningarna är väldigt branta och alla druvor vårdas och skördas för hand. Desidero Bisol förklarar att de brantaste sluttningarna kräver omkring 1000 man timmar per hektar istället för de 100-250 mantimmar som krävs för att göra Prosecco DOC.
750 ml - 11.5% -
189 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa