HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Därför är kvinnor bättre vinprovare än män

Lagom till Internationella kvinnodagen kan vi på Vinguiden berätta att smaken för vin är bland det mest jämställda som finns. Forskning krossar myten om att kvinnor gillar sött vitt vin eller rosé mer än vad män gör. Och när det kommer till vinprovning är kvinnor generellt sett skickligare än män.

Om du ska gå på restaurang och tar in ett dyrt vin kan det vara en god idé att låta en kvinna i sällskapet sköta provsmakningen. En forskningsstudie som publicerats i Food Quality visar att kvinnor är skickligare på att särskilja olika smaker av vin, medan män istället reagerar mer känslomässigt.

Den nya studien bekräftar tidigare forskning att kvinnor generellt sett är bättre än män på vinprovning. Vissa rön pekar mot att kvinnor har ett skarpare luktsinne, vilket kan vara hemligheten bakom en bättre smakförmåga. En brasiliansk forskningsrapport anger att kvinnor faktiskt har fler doftceller än män. Med hjälp av en ny teknik som kallas isotopisk fraktion upptäckte forskarna från Federal University of Rio de Janeiro, University of Sāo Paulo och University of California att kvinnor i genomsnitt har 43 procent fler luktceller än män.

Forskning vid Yale University har visat att cirka 35 procent av alla kvinnor är så kallade supertasters, medan endast 15 procent av männen har den gåvan. Supertasters har upp till fyra gånger så många smaklökar som vanliga dödliga. Den som är supertaster är särskilt känsliga för bittra smakföreningar och har ofta en motvilja mot starka smakämnen – till exempel kål, espresso och grapefrukt.

När det kommer till smakpreferenser för viner existerar många fördomar. Några av de stereotypa uppfattningarna är att kvinnor skulle gilla lättare och sötare vita viner och roséviner i större utsträckning än män. Män skulle också ha en större faiblesse för tyngre röda viner. Både reklam och tv-serier accentuerar de fördomsfulla uppfattningarna.

Ny forskning krossar dock myterna. En forskningsstudie publicerad i Journal of Wine Economics avslöjar att det finns ingen som helst skillnad i vinpreferenserna mellan kvinnor och män. Forskaren bakom rapporten har gått igenom manliga och kvinnliga domare från 23 olika vinprovningar och det finns inget mönster alls som pekar på könspreferenser för vin.

Enligt forskarna vid University of Michigan gillar män söta alkoholfria drycker, vilket kvinnor inte gör i samma utsträckning.

Oavsett vad du själv föredrar – vi föreslår att du firar Internationella kvinnodagen med ett glas vin. Vinguiden tipsar om fem viner från kvinnliga vinmakare:

Mogen exotisk frukt, persika, aprikos, utvecklad karaktär, mineral ton med rejäl fräschör, relativt lång eftersmak med fruktsyra och en utvecklad ton som dominerar.
750 ml - 12% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
150 kr

Härligt fruktig med inslag av päron, aprikos, gula äpplen och lime. Smaken är torr, fräsch och fruktig med inslag av äpple, päron, aprikos och citrus
750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
69 kr

Frisk smak, torr med liten tropisk fruktton, citrus, gröna äpplen, balanserad.
750 ml - 11.5% - Sockerhalt 0.9 g per 100 ml
89 kr

I smak påtagligt syrlig, liten grapebeska, bra frukt med inslag av gula äpplen i hustypisk stil och med en bra, fruktsyrlig finish.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
529 kr

Kryddig smak med inslag av fat, mörka körsbär, russin, peppar, plommon och lakrits.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
139 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa