HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Därför är kvinnor bättre vinprovare än män

Lagom till Internationella kvinnodagen kan vi på Vinguiden berätta att smaken för vin är bland det mest jämställda som finns. Forskning krossar myten om att kvinnor gillar sött vitt vin eller rosé mer än vad män gör. Och när det kommer till vinprovning är kvinnor generellt sett skickligare än män.

Om du ska gå på restaurang och tar in ett dyrt vin kan det vara en god idé att låta en kvinna i sällskapet sköta provsmakningen. En forskningsstudie som publicerats i Food Quality visar att kvinnor är skickligare på att särskilja olika smaker av vin, medan män istället reagerar mer känslomässigt.

Den nya studien bekräftar tidigare forskning att kvinnor generellt sett är bättre än män på vinprovning. Vissa rön pekar mot att kvinnor har ett skarpare luktsinne, vilket kan vara hemligheten bakom en bättre smakförmåga. En brasiliansk forskningsrapport anger att kvinnor faktiskt har fler doftceller än män. Med hjälp av en ny teknik som kallas isotopisk fraktion upptäckte forskarna från Federal University of Rio de Janeiro, University of Sāo Paulo och University of California att kvinnor i genomsnitt har 43 procent fler luktceller än män.

Forskning vid Yale University har visat att cirka 35 procent av alla kvinnor är så kallade supertasters, medan endast 15 procent av männen har den gåvan. Supertasters har upp till fyra gånger så många smaklökar som vanliga dödliga. Den som är supertaster är särskilt känsliga för bittra smakföreningar och har ofta en motvilja mot starka smakämnen – till exempel kål, espresso och grapefrukt.

När det kommer till smakpreferenser för viner existerar många fördomar. Några av de stereotypa uppfattningarna är att kvinnor skulle gilla lättare och sötare vita viner och roséviner i större utsträckning än män. Män skulle också ha en större faiblesse för tyngre röda viner. Både reklam och tv-serier accentuerar de fördomsfulla uppfattningarna.

Ny forskning krossar dock myterna. En forskningsstudie publicerad i Journal of Wine Economics avslöjar att det finns ingen som helst skillnad i vinpreferenserna mellan kvinnor och män. Forskaren bakom rapporten har gått igenom manliga och kvinnliga domare från 23 olika vinprovningar och det finns inget mönster alls som pekar på könspreferenser för vin.

Enligt forskarna vid University of Michigan gillar män söta alkoholfria drycker, vilket kvinnor inte gör i samma utsträckning.

Oavsett vad du själv föredrar – vi föreslår att du firar Internationella kvinnodagen med ett glas vin. Vinguiden tipsar om fem viner från kvinnliga vinmakare:

Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne
Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne
Mogen exotisk frukt, persika, aprikos, utvecklad karaktär, mineral ton med rejäl fräschör, relativt lång eftersmak med fruktsyra och en utvecklad ton som dominerar.
750 ml - 12% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
155 kr

Nederburg Organic Chenin Blanc
2021
Nederburg Organic Chenin Blanc
Härligt fruktig med inslag av päron, aprikos, gula äpplen och lime. Smaken är torr, fräsch och fruktig med inslag av äpple, päron, aprikos och citrus
750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
109 kr

Campo Viejo Cava Brut Reserva
Campo Viejo Cava Brut Reserva
Frisk smak, torr med liten tropisk fruktton, citrus, gröna äpplen, balanserad.
750 ml - 11.5% - Sockerhalt 0.9 g per 100 ml
95 kr

Bollinger Special Cuvée Brut
Bollinger Special Cuvée Brut
I smak påtagligt syrlig, liten grapebeska, bra frukt med inslag av gula äpplen i hustypisk stil och med en bra, fruktsyrlig finish.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
559 kr

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore
2020
Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore
Kryddig smak med inslag av fat, mörka körsbär, russin, peppar, plommon och lakrits.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
149 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Läskigt gott till Hallo-vin

Läskigt gott till Hallo-vin

Bus eller vin? Ladda upp för Halloween med läskigt goda drycker. Några riktigt spöklika sorter lyfter helgen till nya höjder. Fler och fler firar Halloween i Sverige. Men viss förvirring tycks råda ..

Läs mer
Här är tre fyndviner i ”fattiga januari”

Här är tre fyndviner i ”fattiga januari”

Januari är inte bara årets fattigaste månad. Det är också den månad vi är mest deprimerade. Och sista veckan före löning är den fattigaste veckan på hela året. Så varsågod – här är tre fyndvin..

Läs mer
Paketen som gör succé på Fars Dag

Paketen som gör succé på Fars Dag

Fars Dag på söndag och du kanske redan har köpt något av det klassiska sakerna; som strumpor, slips eller en bok. Men varför inte ge pappa ett kluckande paket istället? Fars dag är en 90-årig svensk..

Läs mer
Nu är det dags att damma av vinflaskan

Nu är det dags att damma av vinflaskan

Precis som många andra vinälskare har du säkert en flaska sparad till det där speciella tillfället. Problemet är att ju längre vi sparar vinet, desto svårare blir det att korka upp den. Men nu till ..

Läs mer
Den 22/1 är det dags att fira Vinets dag

Den 22/1 är det dags att fira Vinets dag

Firandet av vinets dag instiftades i Sverige år 2014 och har sedan dess blivit en tradition. Dagen i sig handlar inte om själva vindrickandet utan snarare om vinodlingen och tillverkningen. De som v..

Läs mer
Vill sälja vin i platta plastflaskor

Vill sälja vin i platta plastflaskor

Det här kan bli den största förändringen av vinflaskor på 50 år. En platt flaska gjord av återvunnen plast. – Det har hänt väldigt lite med förpackningarna de senaste 200 åren, säger Santiago Navarr..

Läs mer