HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Crémant – vad är det egentligen?

Cremant – franskt mousserande vin gjort med samma metod som champagne, men som inte kommer från Champagne…

Crémant produceras på samma sätt som champagne, med en andra jäsning i flaska men med lite kortare krav för lagring. En crémant lagras i 9 månader på jästfällningen, champagne skall lagras i 15 månader (varav minst i 12 på jästfällningen).

Crémant görs i många olika distrikt, i bland annat Bourgogne (chardonnay), Loire (chenin blanc), Alsace (riesling, pinot blanc) och Jura (chardonnay) och speglar då de druvor som används i området. Av den anledningen kan crémat ofta variera i smak, allt från brödiga och utvecklade till lättare och fruktigare.

Priset är också en stor skillnad mellan de två sorterna. Inte sällan hittar man en crémant runt 100 kronor, medan man för en champagne oftast får betala tre gånger så mycket.

Prova gärna crémant från olika regioner så får du på köpet även lära dig vilka druvor du gillar (eller kanske inte gillar, vilket är nog så viktigt).
Här nedan kommer några tips

Tissot-Maire Extra Brut
Tissot-Maire Extra Brut
Doft: Utvecklad stil, gula äpplen, aprikos i mer mogen stil, mineral ton, viss aromatisk karaktär.

Smak: Inslag av äpplen, grape, aprikos, citron, bra fräschör i matvänlig stil, utvecklad karaktär med äpple och vanilj avslut.

750 ml - 12% - Sockerhalt 6 g/l
119 kr

Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne
Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne
Doft: Utvecklad stil, mogen frukt, stall, jordig karaktär, tropiska frukter, aromatisk i hustypisk stil.

Smak: Mogen exotisk frukt, persika, aprikos, utvecklad karaktär, mineral ton med rejäl fräschör, relativt lång eftersmak med fruktsyra och en utvecklad ton som dominerar.

750 ml - 12% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
150 kr

Charles Wantz Crémant d'Alsace Carte Noir Brut
2018
Charles Wantz Crémant d'Alsace Carte Noir Brut
Doft: Doft av äpplen med inslag av citron och citrusskal (zest).

Smak: Aromer av päron, äpplen och med en liten fruktsötma.

750 ml - 12% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
119 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Pinot Noir – en svårodlad primadonna

Pinot Noir – en svårodlad primadonna

Vare sig det gäller Nya Zeeland, Sydafrika, Kalifornien eller högborgen i franska Bourgogne ger sig inte den mytomspunna blå Pinot Noir förrän den får som den vill. Men odlare som lyssnar noga och k..

Läs mer
Cava uppgraderar

Cava uppgraderar

Visst hittar vi mer och mer tillbaka till det spanska mousserande vinet cava. Det är heller inte så konstigt då trenden går mot kvalitetsviner, vingårdsviner och en återgång till de lokala druvsorte..

Läs mer
Bästa crémant på Systembolaget

Bästa crémant på Systembolaget

Allt som bubblar från Frankrike är inte champagne. Det finns crémant också! Från olika delar av landet dessutom. Det är stundtals bra, alltid i en egen division, samtidigt som några sneglar uppåt. H..

Läs mer
Tillverkning av mousserande vin

Tillverkning av mousserande vin

Det finns en mängd olika sätt att tillverka mousserande vin på. Vilka av dessa känner du till? Traditionell metod – eller som den tidigare hette “Champagnemetoden”. Här jäser man vinet en andra gång..

Läs mer
Varför står det Sur Lie på flaskan?

Varför står det Sur Lie på flaskan?

Om du köpt ett vin från Loire har du säkert noterat att det står “Sur Lie” på flaskan. Men vad betyder det och på vilket sätt påverkar det vinet? Sur Lie eller On the Lees, som det heter på engelska..

Läs mer
Klasscava från Katalonien

Klasscava från Katalonien

Visst finns det höga ambitioner i Cavaland, om nu någon trodde annat. Sladdar man dessutom in på Juvé y Camps närmast modernistiska vineri, blir man varse att här är cava allvar. Föga förvånande ger..

Läs mer