HEM

Aktuellt

Crémant – vad är det egentligen?

Cremant – franskt mousserande vin gjort med samma metod som champagne, men som inte kommer från Champagne…

Crémant produceras på samma sätt som champagne, med en andra jäsning i flaska men med lite kortare krav för lagring. En crémant lagras i 9 månader på jästfällningen, champagne skall lagras i 15 månader (varav minst i 12 på jästfällningen).

Crémant görs i många olika distrikt, i bland annat Bourgogne (chardonnay), Loire (chenin blanc), Alsace (riesling, pinot blanc) och Jura (chardonnay) och speglar då de druvor som används i området. Av den anledningen kan crémat ofta variera i smak, allt från brödiga och utvecklade till lättare och fruktigare.

Priset är också en stor skillnad mellan de två sorterna. Inte sällan hittar man en crémant runt 100 kronor, medan man för en champagne oftast får betala tre gånger så mycket.

Prova gärna crémant från olika regioner så får du på köpet även lära dig vilka druvor du gillar (eller kanske inte gillar, vilket är nog så viktigt).
Här nedan kommer några tips

Tissot-Maire Extra Brut
Tissot-Maire Extra Brut
Doft: Utvecklad stil, gula äpplen, aprikos i mer mogen stil, mineral ton, viss aromatisk karaktär.

Smak: Inslag av äpplen, grape, aprikos, citron, bra fräschör i matvänlig stil, utvecklad karaktär med äpple och vanilj avslut.

750 ml - 12% - Sockerhalt 6 g/l
119 kr

Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne
Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne
Doft: Utvecklad stil, mogen frukt, stall, jordig karaktär, tropiska frukter, aromatisk i hustypisk stil.

Smak: Mogen exotisk frukt, persika, aprikos, utvecklad karaktär, mineral ton med rejäl fräschör, relativt lång eftersmak med fruktsyra och en utvecklad ton som dominerar.

750 ml - 12% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
175 kr

Charles Wantz Crémant d'Alsace Carte Noir Brut
2020
Charles Wantz Crémant d'Alsace Carte Noir Brut
Doft: Doft av äpplen med inslag av citron och citrusskal (zest).

Smak: Aromer av päron, äpplen och med en liten fruktsötma.

750 ml - 12% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
134 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Tio saker du behöver veta om cava

Tio saker du behöver veta om cava

Cava är inte champagne. Cava är cava, och så ska det vara. Den enda likheten är bubblorna, sedan tar det slut. Men vad är då cava – egentligen? Vinguiden cavaguidar och ger tio bra ledtrådar. Cava ..

Läs mer
Intensivt vin från 300 år gammalt vinhus

Intensivt vin från 300 år gammalt vinhus

Nu har du chansen att smaka ett exklusivt vin med en 300 år gammal historia. Druvorna odlas endast på 3,94 hektar vilket begränsar produktionen, så det gäller att vara först till kvarn. Redan år 17..

Läs mer
Veuve Clicquot vintage-utgåva

Veuve Clicquot vintage-utgåva

”Ett universum av aromer och smaker”. – nu kommer vintagechampagne från Veuve Clicquot Skapad av druvor från de 17 finaste vinodlingarna. Här är vintagechampagnen som är en fullträ..

Läs mer
Triss i druvor bakom bästa cavan

Triss i druvor bakom bästa cavan

En klassisk cava är tillverkad på lokala druvsorter. Sedan får vinsnobbarna säga vad de vill. Så resonerar man mer och mer på plats där cavan produceras. Allt för den unika smakens skull. Cavan gick..

Läs mer
Fem bästa Blanc de blancs

Fem bästa Blanc de blancs

Hört talas om begreppet Blanc de blancs? Det är ett vitt vin tillverkat på endast gröna druvor. Helt normalt i vanliga fall, när man gör stilla viner, men inte lika normalt när det kommer till bubbe..

Läs mer
Pinot Noir – en svårodlad primadonna

Pinot Noir – en svårodlad primadonna

Vare sig det gäller Nya Zeeland, Sydafrika, Kalifornien eller högborgen i franska Bourgogne ger sig inte den mytomspunna blå Pinot Noir förrän den får som den vill. Men odlare som lyssnar noga och k..

Läs mer