HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Vindistriktet Rioja – hemmet för Spaniens berömda viner

När man nämner spanska viner kommer de flesta att tänka på vindistriktet Rioja och dess klassiska, lagringsbara röda viner. Samtidigt finns sedan flera år tillbaka även de moderna Riojavinerna, med fruktiga toner gjorda på bara en druva. Oavsett vilken stil du föredrar är vindistriktet Rioja ett av världens främsta vinregioner och väl värt ett besök.

Namnet Rioja kommer troligtvis från floden Oja (på spanska Rio Oja), en biflod till Ebrofloden som rinner genom hela vindistriktet. Längs med floden ligger vingårdar som producerar stora mängder vin, men av lägre kvalitet. De riktiga kvalitetsvinerna produceras istället på de karga bergsssluttningarna i regionerna Alavesa och Alta.

Vin har producerats i Riojadistriktet sedan 200-talet före kristus, då Fenicierna tog med sig vinstockar till området. Det var dock inte förrän på 1700-talet som vinerna började leta sig utanför distriktets gränser.

Komplex politik omger Rioja vindistrikt

Själva vindistriktet Rioja ligger i tre olika spanska regioner, Alavesa, Alta och Baja. Detta bidrar till en komplex politisk situation, eftersom alla dessa tre regioner är självstyrande. I praktiken innebär det att de själva bestämmer regionala lagar, som kan påverka vinproduktionen.

Det finns även påtryckningar från Alavesa, som ligger i Baskien, att bryta sig loss för att bli ett helt eget vindistrikt. Än så länge har inte detta blivit verklighet. Men för att tillmötesgå regionens vinodlare är det sedan 2017 tillåtet att på vinetiketten ange vilken zon, kommun eller till och med vingård som vinet kommer ifrån.

Region Alavesa

I denna region produceras vindistriktets bästa viner. Med sin kalkrika jordmån och vingårdar på 400-1400 meters höjd är klimatet svalt och fuktigt. Det gör att druvorna mognar långsamt med hög fruktsyra, vilket är utmärkt för viner som ska lagras. Huvudsakligen odlas druvan Tempranillo som blandas med druvorna Mazuelo och Graciano för att ge slutprodukten färg, struktur och komplexitet.

Region Alta

Klimatet i Alta är något varmare än i Alavesa, men fortfarande tillräckligt svalt för att producera högkvalitativa viner. Jordmånen har också hög kalkhalt, men även inslag av järnhaltig lera. Detta sägs ge vinerna en ökad komplexitet. I regionen finns även vindistriktets viktigaste stad, Haro. Här arrangeras varje år den stora vinfesten “La Batalla del Vino”. Festen är känd för att man sprutar rödvin på varandra för att sedan sjunga, dansa och äta mat.

Region Baja

Denna region har ett mer medelhavslikt klimat, med varmare temperaturer och bördigare jordar. Klimatet bidrar till större skördar och viner med högre alkoholhalt. Därför blandas ofta Baja-vinerna ofta ut med viner från Alta och Alavesa för att ge bättre balans.

FAKTA

Om Rioja:

● Rioja vindistrikt har ca 57 000 hektar vinodlingar.
● Vinlagring har historiskt skett på amerikanska ekfat, men på senare tid har franska ekfat blivit vanligare.
● Riojaviner görs i fyra olika stilar som styrs av hur länge de har lagrats på fat:
Joven - Ungt vin som ej lagrats på fat
Crianza - Lagrat minst två år, varav minst ett på fat
Reserva - Lagrat minst tre år, varav minst ett på fat
Gran Reserva - Lagrat minst fem år, varav minst två på fat
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Skaldjursfavorit

Skaldjursfavorit

Alla älskar Albariño. Så brukar det låta när man pratar spanskt och portugisiskt vitt vin. Och nämner man skaldjur i samma andetag, då är saken avgjord. Visst brukar vi säga att vinindustrin är kons..

Läs mer
Druva: Pedro Ximénez

Druva: Pedro Ximénez

Pedro Ximénez är druvan som är mindre känd än vinet som har samma namn. Och ändå är vinet tillverkat på druvan, som ofta kallas PX.

Läs mer
Spanien kommer stort

Spanien kommer stort

Visst är det klassikerna som gäller, mer och mer, ofta Frankrike och Italien. Men i synnerhet handlar det om viner från Spanien. Det menar Guillaume Deglise, vd på Vinexpo, världens största vinmässa..

Läs mer
5 saker du inte visste om viner från Spanien

5 saker du inte visste om viner från Spanien

Spanien är på väg mot en renässans som vinland. Efter några tuffare år är landet på frammarsch igen – och områden som tidigare levt i skuggan av giganten Rioja, har upptäckts av oss vinköpare...

Läs mer
Vintips Spanien – stor bredd bakom ikonisk vinegendo..

Vintips Spanien – stor bredd bakom ikonisk vinegendo..

Närmare 1 500 tillgängliga viner på Systembolaget visar att Spanien är ett av de viktigaste vinländerna för den svenska konsumenten. Vinguiden fortsätter sitt Spanientema och har nu provat viner frå..

Läs mer
Riojas storhet odiskutabel

Riojas storhet odiskutabel

Rioja var under något decennium en storfavorit i Sverige. Sedan dog intresset. Under åren efter blev namnet snarare ett skällsord – bland vinsnobbarna. Men nu har distriktet kommit tillbaka. Och det..

Läs mer