HEM

Aktuellt

Vindistriktet Rioja – hemmet för Spaniens berömda viner

När man nämner spanska viner kommer de flesta att tänka på vindistriktet Rioja och dess klassiska, lagringsbara röda viner. Samtidigt finns sedan flera år tillbaka även de moderna Riojavinerna, med fruktiga toner gjorda på bara en druva. Oavsett vilken stil du föredrar är vindistriktet Rioja ett av världens främsta vinregioner och väl värt ett besök.

Namnet Rioja kommer troligtvis från floden Oja (på spanska Rio Oja), en biflod till Ebrofloden som rinner genom hela vindistriktet. Längs med floden ligger vingårdar som producerar stora mängder vin, men av lägre kvalitet. De riktiga kvalitetsvinerna produceras istället på de karga bergsssluttningarna i regionerna Alavesa och Alta.

Vin har producerats i Riojadistriktet sedan 200-talet före kristus, då Fenicierna tog med sig vinstockar till området. Det var dock inte förrän på 1700-talet som vinerna började leta sig utanför distriktets gränser.

Komplex politik omger Rioja vindistrikt

Själva vindistriktet Rioja ligger i tre olika spanska regioner, Alavesa, Alta och Baja. Detta bidrar till en komplex politisk situation, eftersom alla dessa tre regioner är självstyrande. I praktiken innebär det att de själva bestämmer regionala lagar, som kan påverka vinproduktionen.

Det finns även påtryckningar från Alavesa, som ligger i Baskien, att bryta sig loss för att bli ett helt eget vindistrikt. Än så länge har inte detta blivit verklighet. Men för att tillmötesgå regionens vinodlare är det sedan 2017 tillåtet att på vinetiketten ange vilken zon, kommun eller till och med vingård som vinet kommer ifrån.

Region Alavesa

I denna region produceras vindistriktets bästa viner. Med sin kalkrika jordmån och vingårdar på 400-1400 meters höjd är klimatet svalt och fuktigt. Det gör att druvorna mognar långsamt med hög fruktsyra, vilket är utmärkt för viner som ska lagras. Huvudsakligen odlas druvan Tempranillo som blandas med druvorna Mazuelo och Graciano för att ge slutprodukten färg, struktur och komplexitet.

Region Alta

Klimatet i Alta är något varmare än i Alavesa, men fortfarande tillräckligt svalt för att producera högkvalitativa viner. Jordmånen har också hög kalkhalt, men även inslag av järnhaltig lera. Detta sägs ge vinerna en ökad komplexitet. I regionen finns även vindistriktets viktigaste stad, Haro. Här arrangeras varje år den stora vinfesten “La Batalla del Vino”. Festen är känd för att man sprutar rödvin på varandra för att sedan sjunga, dansa och äta mat.

Region Baja

Denna region har ett mer medelhavslikt klimat, med varmare temperaturer och bördigare jordar. Klimatet bidrar till större skördar och viner med högre alkoholhalt. Därför blandas ofta Baja-vinerna ofta ut med viner från Alta och Alavesa för att ge bättre balans.

FAKTA

Om Rioja:

● Rioja vindistrikt har ca 57 000 hektar vinodlingar.
● Vinlagring har historiskt skett på amerikanska ekfat, men på senare tid har franska ekfat blivit vanligare.
● Riojaviner görs i fyra olika stilar som styrs av hur länge de har lagrats på fat:
Joven - Ungt vin som ej lagrats på fat
Crianza - Lagrat minst två år, varav minst ett på fat
Reserva - Lagrat minst tre år, varav minst ett på fat
Gran Reserva - Lagrat minst fem år, varav minst två på fat
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Vinguidens regionskola del 2 – Ribera del Duero i Sp..

Vinguidens regionskola del 2 – Ribera del Duero i Sp..

Ribera del Duero i norra Spanien har ett minst sagt varierande klimat. Men trots utmaningarna som följer med heta, torra somrar varvat med kalla vintrar har man mot alla odds lyckats hitta ett sätt ..

Läs mer
Fem bästa cavor just nu

Fem bästa cavor just nu

Det spanska mousserande vinet, cava, återhämtar sig efter prosecco-febern. Och det är inte konstigt då vinerna blir bättre och bättre. Vinguiden tipsar därför om de fem bästa cavorna just nu. Länge ..

Läs mer
Spännande besök på Systembolaget i oktober

Spännande besök på Systembolaget i oktober

En eldig spanjor, en kryddig fransos och en hyllad barolo. Nu har några riktigt spännande nyheter kommit till Systembolagets tillfälliga sortiment. Vi ger dig en snabbguide. Det är höst och skördeti..

Läs mer
Rioja tar revansch i Sverige

Rioja tar revansch i Sverige

Spanska viner är på uppgång i Sverige. Italien tappade under 2020 medan spanska viner vann i popularitet. – Vi ser lite av en spansk renässans. Intresset kommer både från äldre kunder som återvänder..

Läs mer
Webb-TV: Vitt vin i Rioja?

Webb-TV: Vitt vin i Rioja?

Absolut, och riktigt utvecklat och spännande sådant på druvan Viura.

Läs mer
Exklusiv dörröppnare på klassisk mark

Exklusiv dörröppnare på klassisk mark

Det är inte fel att säga att det är Spaniens i särklass viktigaste vinbyggnad. Hur många spaltkilometer den fått i press går inte att räkna och än idag betraktas den som avantgardistisk. Snacka om e..

Läs mer