HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

”Bästa spanska röda vinet” kommer till Sverige

Det är ett spanskt vin som vunnit massor av priser. Nu kan du själv avgör hur bra Faustino I Gran Reserva från 2009 är. Flaskorna går nämligen att beställa i Sverige.
– Det är kul att svenskarna får chansen att införskaffa denna pärla, dessutom till ett väldigt bra pris, säger Kajsa Malmborg, Senior Brand Manager på Altia
.

Priserna har haglat över Faustino I Gran Reserva 2009 det senaste året. Decanter, en av världens främsta vintidskrifter, utsåg årgången till det ”Bästa spanska röda vinet” 2019. Och nyligen vann vinet även guldmedalj i den prestigefyllda tävlingen ”Rioja Masters The Drinks Business”. Den senaste tiden har vinet även fått andra medaljer och utnämningar i europeiska tävlingar och av välkända vinrecensenter.

Faustino I Gran Reserva lanserades 1968 och det görs endast vid exceptionella årgångar, som t ex 2009. Druvorna till vinet kommer från Faustinos egna gårdar i hjärtat av Rioja Alavesa, beläget 450 meter över havet. Det består främst av Spaniens stolthet tempranillo, men en liten mängd av druvorna graciano och mazuelo tillsätts också för att få till den perfekta blandningen. Druvorna handplockas innan de pressas och sedan vinifieras. Därefter lagras vinet i 26 månader på ekfat. Traditionellt lagras röd Rioja i ekfat av amerikansk vitek som ger en vaniljkryddig ekfatskaraktär, medan modern Rioja lagras i fransk ek som ger en mer cederträaktig karaktär. Till Faustino I används båda typerna för att tillföra en större nyansrikedom och uppnå en högre komplexitet.

Årgång 2009 kallar vinmakaren för ”Super Gran Reserva” eftersom den har en fantastisk lagringspotential och känns relativt ung trots sin redan ansenliga ålder.

– Det är kul att svenskarna får chansen att införskaffa denna pärla, dessutom till ett väldigt bra pris. I våra grannländer får konsumenterna betala betydligt mer för vinet, säger Kajsa Malmborg, Senior Brand Manager på Altia.

Hur kan man bäst beskriva ett så hyllat vin? Så här:

Doften domineras av mogen frukt, vanilj och fat. Smaken är kryddig med solmogna frukter samt inslag av vanilj och choklad. Fruktsötma och syra är perfekt balanserade och eftersmaken stannar kvar i munnen länge. Vinet kan drickas i ensamt majestät, men för att höja smaksensationen ytterligare rekommenderas även att avnjuta det tillsammans med mat, t ex grillade lammracks eller nötkött.


Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa