HEM

Aktuellt

”Bästa spanska röda vinet” kommer till Sverige

Det är ett spanskt vin som vunnit massor av priser. Nu kan du själv avgör hur bra Faustino I Gran Reserva från 2009 är. Flaskorna går nämligen att beställa i Sverige.
– Det är kul att svenskarna får chansen att införskaffa denna pärla, dessutom till ett väldigt bra pris, säger Kajsa Malmborg, Senior Brand Manager på Altia
.

Priserna har haglat över Faustino I Gran Reserva 2009 det senaste året. Decanter, en av världens främsta vintidskrifter, utsåg årgången till det ”Bästa spanska röda vinet” 2019. Och nyligen vann vinet även guldmedalj i den prestigefyllda tävlingen ”Rioja Masters The Drinks Business”. Den senaste tiden har vinet även fått andra medaljer och utnämningar i europeiska tävlingar och av välkända vinrecensenter.

Faustino I Gran Reserva lanserades 1968 och det görs endast vid exceptionella årgångar, som t ex 2009. Druvorna till vinet kommer från Faustinos egna gårdar i hjärtat av Rioja Alavesa, beläget 450 meter över havet. Det består främst av Spaniens stolthet tempranillo, men en liten mängd av druvorna graciano och mazuelo tillsätts också för att få till den perfekta blandningen. Druvorna handplockas innan de pressas och sedan vinifieras. Därefter lagras vinet i 26 månader på ekfat. Traditionellt lagras röd Rioja i ekfat av amerikansk vitek som ger en vaniljkryddig ekfatskaraktär, medan modern Rioja lagras i fransk ek som ger en mer cederträaktig karaktär. Till Faustino I används båda typerna för att tillföra en större nyansrikedom och uppnå en högre komplexitet.

Årgång 2009 kallar vinmakaren för ”Super Gran Reserva” eftersom den har en fantastisk lagringspotential och känns relativt ung trots sin redan ansenliga ålder.

– Det är kul att svenskarna får chansen att införskaffa denna pärla, dessutom till ett väldigt bra pris. I våra grannländer får konsumenterna betala betydligt mer för vinet, säger Kajsa Malmborg, Senior Brand Manager på Altia.

Hur kan man bäst beskriva ett så hyllat vin? Så här:

Doften domineras av mogen frukt, vanilj och fat. Smaken är kryddig med solmogna frukter samt inslag av vanilj och choklad. Fruktsötma och syra är perfekt balanserade och eftersmaken stannar kvar i munnen länge. Vinet kan drickas i ensamt majestät, men för att höja smaksensationen ytterligare rekommenderas även att avnjuta det tillsammans med mat, t ex grillade lammracks eller nötkött.


Monica Åhlund

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Spanska toppviner i skymundan

Spanska toppviner i skymundan

Monopolets starkaste sida är inte att ha länders mest spännande viner på hyllan. Istället tuggar man på med det generiska, uppenbart kommersiella. Det blir inte minst påtagligt när det kommer till v..

Läs mer
Klimatkaos kräver cavakalibrering

Klimatkaos kräver cavakalibrering

Cavan står inför sin viktigaste utmaning, klimatförändringen. För att behålla produktionen innebär det att framför allt standardcavan kommer att se annorlunda ut i framtiden. Detta tack vare en av d..

Läs mer
Vit succé i rödvinsland

Vit succé i rödvinsland

Rött, rött, rött i Rioja. Eller? Nej, så enkelt har det aldrig varit. Idag har det vita vinet blivit kanske mer populärt än någonsin. Och som grädde på moset uppenbarar sig en fullpoängare efter att..

Läs mer
5 dryckestips för att fira Spaniens nationaldag

5 dryckestips för att fira Spaniens nationaldag

Var med och fira Spaniens nationaldag den 12 oktober med våra spännande dryckestips. Fem goda tips som alla klär i rött. Fiesta Nacional de España! I Madrid överfylls gatorna snart av förväntansfull..

Läs mer
Tre fruktiga höjdare på tillfälligt besök

Tre fruktiga höjdare på tillfälligt besök

På jakt efter något nytt och spännande rödvin till en grillkväll? Då vill vi tipsa om tre flaskor som just har anlänt i Systembolagets tillfälliga sortiment. Var beredd på en smakexplosion av exotis..

Läs mer
Podd: Nutida Rioja visar intressant kvalitet

Podd: Nutida Rioja visar intressant kvalitet

Det spanska distriktet har länge dalat i popularitet men är nu tillbaka med en helt andra viner.

Läs mer