HEM

Aktuellt

Mors dag 2021 – så firar du mamma lite extra i år

Fira mamma med lite extra i år med goda viner till Mors dag. Med vin både i present och till maten kan mammas egen dag bli en lyxig succé. Vinguiden tipsar om vinerna som kommer att göra mamma bubblande glad.

Mors dag infaller alltid den sista söndagen i maj i Sverige. I år firar vi mamma söndagen den 30 maj. Mammas alldeles egen dag har firats ända sedan 1919 i Sverige. Det är ingen allmän flaggdag, men traditionen bjuder att vi ska hissa svenska flaggan om det finns en mamma att hylla i hemmet.

En gammal tradition är också att väcka mor med kaffe och lyxfrukost på sängen och kärlek och sång från familjen. Kanske tycker vissa mammor att det blir en extra guldkant med en champagnefrukost i år.

Dagen får gärna fortsätta i samma tecken med blommor, choklad och en lyxig fikastund. Framåt eftermiddagen är det dags att njuta av en god mors dag-middag. Gärna en trerätters meny med goda viner, och våga inte låta mamma ens närma sig spisen denna söndag. Om du inte själv kan laga maten föreslår vi ett trevligt restaurangbesök denna dag. Coronasäkert, ja förstås.

I dag är det en självklarhet för de flesta att försöka fördela hushållsarbetet rättvist. Även om mors dag i sig riskerar att cementera stereotypiska och gammaldags könsroller är det en dag då mamma gärna kan få slippa all diskning, städning och matlagning.

Prydnadssaker, trisslotter eller handdukar i alla ära, men de flesta mödrar skulle nog även uppskatta en eller ett par lyxiga vinflaskor. Vi på Vinguiden har tagit fram några riktigt lyxiga presenttips som passar perfekt till mors dag. Och om du inte själv kan vara på plats bör du hylla mamma via dina digitala kanaler – söndag 30 maj, glöm inte det.

Louis Roederer Rosé
2016
Louis Roederer Rosé
Nyanserad, utvecklad, mycket frisk smak med inslag av torkade aprikoser, blodapelsin, röda äpplen, jordgubbar, nötter och nougat.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
801 kr

Moët & Chandon Rosé Impérial
Moët & Chandon Rosé Impérial
Bärig, mycket frisk smak med inslag av smultron, ljust bröd, hallon, mineral och blodgrapefrukt.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
581 kr

Saumur Traditional Brut
Saumur Traditional Brut
Balanserad med frisk fruktighet. Toner av mogna vinteräpplen, gula päron, och grapefrukt.
750 ml - 13% - Sockerhalt 0.9 g per 100 ml
150 kr

Meinklang Naken Grüner Veltliner
2022
Meinklang Naken Grüner Veltliner
Fruktig, nyanserad, mycket frisk smak med liten strävhet, inslag av päron, aprikos, vitpeppar, gröna äpplen, mineral och citrusskal.
750 ml - 11% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
131 kr

Ramnista Xinomavro
2019
Ramnista Xinomavro
Markerad strävhet, torr, aningen kärv i karaktärsfull stil, bärig, röda bär, balanserad, aningen rustik med minerala toner och medellång eftersmak.
750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
151 kr

FAKTA

4 tips som förgyller mors dag

Bjud på frukost på sängen
Vilken är din mammas eller hustrus favoritfrukost? Smyg upp en bra stund innan hon vaknar och överraska henne med en riktigt god och lyxig frukost på sängen.

Bjud på middag eller gå på restaurang
Låt inte mors dag vara en vanlig dag. Ta chansen att fira lite extra. Skaldjur till förrätt, torskfilé till huvudrätt och chokladmousse till dessert är det inte många mammor som kan motstå. Men om du inte är en stjärna vid spisen går det förstås lika bra med ett restaurangbesök. Och glöm inte ett gott glas vin till varje rätt.

Fira flera generationer
Nu när många har blivit vaccinerade börjar det vara ok att träffa far- och morföräldrar. En gemensam fika passar perfekt. Då kan ni fira flera generationer mammor på en och samma gång. Baka mamma eller farmor och mormors favoritkakor - då blir de riktigt glada.
Både blommor och present ska det vara
Traditionen bjuder att mamma ska få både blommor och en present på mors dag. Vi har redan löst halva bestyret åt dig genom att tipsa om de perfekta presentvinerna.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Efter succén – Måns Zelmerlöw lanserar Magnum

Efter succén – Måns Zelmerlöw lanserar Magnum

Efter succén med Hola MZ lanseras nu Måns Zelmerlöw cava i en ståtlig Magnumflaska. Perfekt till vinterns festligheter!  Måns Zelmerlöw är inte bara artist, programledare och vinnare av Eurovision S..

Läs mer
Fem tips – så kan du fira internationella cham..

Fem tips – så kan du fira internationella cham..

Tänk att champagne har en egen världsdag – och det är idag! Så hur tänker du fira den här chansen att dricka riktigt bubbel? Om du fortfarande är tveksam – låt oss komma med några snabba..

Läs mer
Bästa fruktbubblet

Bästa fruktbubblet

Sugen på ett glas lättsamt, pärlande vin? Då är sommarens trendvin något för dig: fruktbubbel, lagom lättsinnigt med markerad fruktighet och mjuka bubblor som ger vinet en fin fräschör. Det behöver ..

Läs mer
Gör perfekta höstmyset  med bubbliga äppeldrinkar

Gör perfekta höstmyset med bubbliga äppeldrinkar

Hösten är här och det är tid att njuta av frukterna på de dignande äppelträden. Här tipsar vi om tre underbara drinkar som du kan göra på höstäpplena. Det fina höstvädret har gjort att en del sommar..

Läs mer
Bästa champagnen på Systembolaget

Bästa champagnen på Systembolaget

Nu gäller att fylla på lagren inför jul och nyår. Och ska det beställas vin, är det lika bra att göra nu, så skumpan inte kommer försent. Vi tipsar om Systembolaget bästa champagne just nu. [product..

Läs mer
Fem bra bubbel från Italien

Fem bra bubbel från Italien

Bubbelvin från Italien är mer än prosecco. Det finns torrt, komplext och sött konsumtionsvänligt. Rätt bubbel i rätt sammanhang är emellertid det viktiga att tänka på. Här hittar du fem kul bubbel f..

Läs mer