HEM

Aktuellt

Into Tinto the Grape Collective – en hyllning till svenskarnas favoritresmål

Lagom till sommarens alla grillfester lanseras nu det ekologiska Into Tinto The Grape Collective i Systembolagets beställningssortiment. Into Tinto är gjort på ekologiskt odlad garnacha, cabernet sauvignon, tempranillo och syrah från Costers del Segre i Katalonien. Helt enkelt ett klassiskt spanskt rödtjut, som gjort för att avnjuta med en god bit mat tillsammans med vänner.

Into Tinto från The Grape Collective är en hyllning till svenskarnas favoritresmål och en i decennier nedärvd kärlek till spanska rödviner. Vinet är framtaget i samarbete med producenten Raimat och den erkände vinmakaren Carles Escolar.

Into Tinto är gjort på ekologiskt odlade druvor från bergiga Costers del Segre i Katalonien. Den hållbara filosofin genomsyrar hela vingårdsarbetet. Exempelvis är bevattningen ordnad genom egen vattenreservoar och naturligt fall ända in i vingårdarna. Skadeinsekter hålls borta från vinrankorna med hjälp av vilseledande doftstickor och skydd från andra blommande växter. Efter skörd och noggrann selektering fick de olika druvorna jäsa var för sig. Garnacha, Syrah och en viss del av Cabernet sauvignon-druvorna uppfostrades på ståltank medan Tempranillo och resterande del av Cabernet sauvignon även fick vila på fat i tre-fyra månader.

Resultatet är ett klassiskt spanskt rödtjut med fruktig doft av svarta vinbär, körsbär och örter. Smaken är välbalanserad med fin syra och mjuka tanniner. Bäriga toner av svarta vinbär, mörka plommon och körsbär kombineras med en sval örtighet som ger ett piggt och åtstramande avslut. Passar kanske allra bäst till grillade rätter av lamm eller nöt, stek, ugnsrostade rotfrukter med vitlök och örter, krispig fläsksida, halloumiburgare eller klassiska tapas.

Into Tinto The Grape Collective
2020
Into Tinto The Grape Collective
Bäriga toner av svarta vinbär, mörka plommon och körsbär kombineras med en sval örtighet som ger ett piggt och åtstramande avslut med bra längd.
Perfekt till grillade rätter av lamm eller nöt, stek, ugnsrostade rotfrukter med vitlök och örter, krispig fläsksida, halloumiburgare eller klassiska tapas.
750 ml - 14% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
119 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Cava uppgraderar

Cava uppgraderar

Visst hittar vi mer och mer tillbaka till det spanska mousserande vinet cava. Det är heller inte så konstigt då trenden går mot kvalitetsviner, vingårdsviner och en återgång till de lokala druvsorte..

Läs mer
Världens sötaste vin

Världens sötaste vin

Söt, sötare, PX. PX som i Pedro Ximénez, druvan som odlas i Jerez som också är ett vin, världens sötaste och ett av de mest smakintensiva. Galet gott är det men är det ett vin till mat? Druvan Pedro..

Läs mer
”Bästa spanska röda vinet” kommer till S..

”Bästa spanska röda vinet” kommer till S..

Det är ett spanskt vin som vunnit massor av priser. Nu kan du själv avgör hur bra Faustino I Gran Reserva från 2009 är. Flaskorna går nämligen att beställa i Sverige. – Det är kul att svenskarna får..

Läs mer
Skaldjursfavorit

Skaldjursfavorit

Alla älskar Albariño. Så brukar det låta när man pratar spanskt och portugisiskt vitt vin. Och nämner man skaldjur i samma andetag, då är saken avgjord. Visst brukar vi säga att vinindustrin är kons..

Läs mer
5 saker du inte visste om viner från Spanien

5 saker du inte visste om viner från Spanien

Spanien är på väg mot en renässans som vinland. Efter några tuffare år är landet på frammarsch igen – och områden som tidigare levt i skuggan av giganten Rioja, har upptäckts av oss vinköpare...

Läs mer
Cava hittar eget kvalitetsuttryck

Cava hittar eget kvalitetsuttryck

Konkurrensen är stenhård, mousserande viner kommer nu från hela världen. Och gott är det. Så vad göra för att positionera sig? Jo, i cavaland satsar man på kvalitet. Hög kvalitet. Något var tvunget ..

Läs mer