HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Årets snaps till julbordet

Julsnapsen är för många pricken över i:et på julbordet – en liten nubbe förhöjer upplevelsen av julmaten. I år släpps fem speciella julsnapsar på Systembolaget – men storsäljarna kommer från det ordinarie sortimentet.

Låt helan gå bort, en liten nubbe räcker gott för att förhöja julbordet. En uppfriskande snaps gör att den feta och salta julmaten smakar ännu bättre, tycker många. Snapsförsäljningen i Sverige har gått ner de senaste åren, men för många är julnubben en kär tradition.

En liten vattendelare är hur snapsen ska kylas. Vissa vill ha den iskall från frysboxen, medan andra tycker att snapsen smakar mer om den är kylskåpskall. Sannolikt smakar den mer från kylen, så för de verkliga konnässörerna rekommenderar vi en inte fullt så iskall snaps.

I år släpptes fem unika julsnapsar i Systembolagets sortiment i början av november. Det handlar om snapsar som passar till flera olika typer av mat. O.P. Anderson Julaquavit är en riktig klassiker och precis som O.P.-originalet är den kryddad med kummin, anis och fänkål men har kompletterats med juliga toner av kanel, pomerans, cognac och sherry. En nyhet från ifjol är O.P. Anderson Petronella Julsnaps som smakar äpple, pomerans, sherry och som även fått lite fatkaraktär som passar bra till jul.

Aalborg kommer med en läcker nyhet i form av årgångssnapsen Juleakvavit 2020 som kommer i en specialdesignad flaska. Det är en kryddig rackare som har inslag av dill, kummin, citrus och örter. Perfekt till julsillarna och kanske bäst att bara ta den lille då alkoholstyrkan är mastiga 47 procent.

De flesta väljer dock snapsar ur året runt-sortimentet även till jul. Allra populärast är O.P. Andersons Aquavit med Skåne Akvavit som god Tvåa. Många köper också multipack av olika snapsar för att få njuta av ett batteri av smaker.

Ett annat roligt tips är att krydda din egen julsnaps. Om du köper en flaska okryddat brännvin nu och lägger i kryddor nu så kommer smakerna att ha slagit ut i full blom lagom till jul. Det behöver inte vara svårare än att slå i ett paket saffran och lägga ner en kanelstång i ett helrör.

Årets snaps som passar bra till julbordet:

O.P. Anderson Julaquavit
O.P. Anderson Julaquavit
Kryddig smak med inslag av kummin, pomerans, fänkål och stjärnanis. Ton av cognac.
500 ml - 40% - Sockerhalt 1.0 g per 100 ml
221 kr

O.P. Anderson Petronella Julsnaps
O.P. Anderson Petronella Julsnaps
Kryddig smak med inslag av kummin, dill, äpplen, pomerans och anis. Ton av sherry.
350 ml - 35% - Sockerhalt 2.9 g per 100 ml
149 kr

Aalborg Juleakvavit
2022
Aalborg Juleakvavit
Kryddig smak med inslag av dill, kummin, citrus och örter.
700 ml - 47% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
302 kr

Roslags Sailing Havtorn & Örter
Roslags Sailing Havtorn & Örter
Nyanserad, kryddig smak med inslag av apelsin, stjärnanis, havtorn, mynta och citronmeliss.
500 ml - 37.5% -
436 kr

FAKTA

De mest sålda kryddade brännvinssorterna till jul:
(tusentals liter)


OP Anderson Aquavit, 212
Skåne Akvavit, 130
Aalborg Jubilæums Akvavit, 123
Svenska nubbar, 85
Hallands Fläder, 84
Lysholm Linie Aquavit, 58
Skärgårdssnapsar, 27
Nyköpings Brännvin, 26
Norsk Aquavit Multipack, 25
Gammel Opland Aquavit, 23
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Nya melonvodkan – perfekt för fräscha vårdrink..

Nya melonvodkan – perfekt för fräscha vårdrink..

Vårens och sommarens fräschaste vodkanyhet gör entré. Absolut Watermelon släpps med fruktiga och uppfriskande smaker – perfekt för drinkar. – Smakerna i Absolut Watermelon är naturligt utvunna, säge..

Läs mer
”Spriten tar inte död på coronaviruset”

”Spriten tar inte död på coronaviruset”

Vodka, whisky och gin fungerar inte som handsprit. Systembolaget går nu ut och informerar kunderna om att deras starkvaror inte tar död på coronaviruset. – Den har inte tillräckligt hög alkoholhalt ..

Läs mer
Årets bästa julkalender är äntligen här

Årets bästa julkalender är äntligen här

Vad vore december utan en julkalender? Nu är det bara dagar kvar tills att vi släpper vår alldeles egna efterlängtade julkalender! I år har vi laddat kalendern med riktigt fina priser. Vad sägs till..

Läs mer
Vin till julbordet

Vin till julbordet

Nu kommer årets högtid för alla som älskar mat, mycket mat. Men samtidigt den stora utmaningen för oss som också älskar vin. Hur kombinera vin till julmaten är en fråga som får oss att ligga sömnlös..

Läs mer
Årets stora glöggnyhet är här: Blossa 21

Årets stora glöggnyhet är här: Blossa 21

Årets stora glöggnyhet är inspirerad av den spanska staden Valencia. Blossa 21 är en hyllning till solmogna apelsiner. Flaskan är härligt orange – smakmässigt gifter sig glöggkryddor med frisk och s..

Läs mer
”En kärleksförklaring till Skottland”

”En kärleksförklaring till Skottland”

Några av de mest ikoniska single malt-whiskys som finns. Nu har de verkliga konnässörerna möjlighet att njuta av 15 världsunika malter i The Secret Speyside Collection. – Speyside har en otroligt ri..

Läs mer