HEM

Aktuellt

Årets snaps till julbordet

Julsnapsen är för många pricken över i:et på julbordet – en liten nubbe förhöjer upplevelsen av julmaten. I år släpps fem speciella julsnapsar på Systembolaget – men storsäljarna kommer från det ordinarie sortimentet.

Låt helan gå bort, en liten nubbe räcker gott för att förhöja julbordet. En uppfriskande snaps gör att den feta och salta julmaten smakar ännu bättre, tycker många. Snapsförsäljningen i Sverige har gått ner de senaste åren, men för många är julnubben en kär tradition.

En liten vattendelare är hur snapsen ska kylas. Vissa vill ha den iskall från frysboxen, medan andra tycker att snapsen smakar mer om den är kylskåpskall. Sannolikt smakar den mer från kylen, så för de verkliga konnässörerna rekommenderar vi en inte fullt så iskall snaps.

I år släpptes fem unika julsnapsar i Systembolagets sortiment i början av november. Det handlar om snapsar som passar till flera olika typer av mat. O.P. Anderson Julaquavit är en riktig klassiker och precis som O.P.-originalet är den kryddad med kummin, anis och fänkål men har kompletterats med juliga toner av kanel, pomerans, cognac och sherry. En nyhet från ifjol är O.P. Anderson Petronella Julsnaps som smakar äpple, pomerans, sherry och som även fått lite fatkaraktär som passar bra till jul.

Aalborg kommer med en läcker nyhet i form av årgångssnapsen Juleakvavit 2020 som kommer i en specialdesignad flaska. Det är en kryddig rackare som har inslag av dill, kummin, citrus och örter. Perfekt till julsillarna och kanske bäst att bara ta den lille då alkoholstyrkan är mastiga 47 procent.

De flesta väljer dock snapsar ur året runt-sortimentet även till jul. Allra populärast är O.P. Andersons Aquavit med Skåne Akvavit som god Tvåa. Många köper också multipack av olika snapsar för att få njuta av ett batteri av smaker.

Ett annat roligt tips är att krydda din egen julsnaps. Om du köper en flaska okryddat brännvin nu och lägger i kryddor nu så kommer smakerna att ha slagit ut i full blom lagom till jul. Det behöver inte vara svårare än att slå i ett paket saffran och lägga ner en kanelstång i ett helrör.

Årets snaps som passar bra till julbordet:

O.P. Anderson Julaquavit
O.P. Anderson Julaquavit
Kryddig smak med inslag av kummin, pomerans, fänkål och stjärnanis. Ton av cognac.
500 ml - 40% - Sockerhalt 1.0 g per 100 ml
231 kr

O.P. Anderson Petronella Julsnaps
O.P. Anderson Petronella Julsnaps
Kryddig smak med inslag av kummin, dill, äpplen, pomerans och anis. Ton av sherry.
350 ml - 35% - Sockerhalt 2.9 g per 100 ml
149 kr

Aalborg Juleakvavit
2023
Aalborg Juleakvavit
Kryddig smak med inslag av dill, kummin, citrus och örter.
700 ml - 47% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
312 kr

Roslags Sailing Havtorn & Örter
Roslags Sailing Havtorn & Örter
Nyanserad, kryddig smak med inslag av apelsin, stjärnanis, havtorn, mynta och citronmeliss.
500 ml - 37.5% -
436 kr

FAKTA

De mest sålda kryddade brännvinssorterna till jul:
(tusentals liter)


OP Anderson Aquavit, 212
Skåne Akvavit, 130
Aalborg Jubilæums Akvavit, 123
Svenska nubbar, 85
Hallands Fläder, 84
Lysholm Linie Aquavit, 58
Skärgårdssnapsar, 27
Nyköpings Brännvin, 26
Norsk Aquavit Multipack, 25
Gammel Opland Aquavit, 23
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Ordna en egen ölkalender till advent

Ordna en egen ölkalender till advent

Här är den perfekta julkalendern för oss som älskar öl. 24 luckor fyllda med härlig skummande öl. Hittills har ingen släppt en ölkalender på Systembolaget, och kanske tillåter inte de strikta regler..

Läs mer
Nya trenden: Vi dricker rekordlite starksprit

Nya trenden: Vi dricker rekordlite starksprit

Svenska folket har aldrig druckit så lite starksprit som nu. I stället är det vin i bag-in-box som ökar – och hembrygd öl. – Så långt tillbaka som vi har statistik så har spritkonsumtionen ald..

Läs mer
Så fixar du julen – 8 viner att ge bort i julklapp

Så fixar du julen – 8 viner att ge bort i julklapp

Är det svårt att bestämma vilket vin du ska ge bort i jul? Det finns så mycket att välja på. Söker du rött, vitt eller rosé? Kanske en lyxig champagne? Den här listan har något av allt. Vi har samla..

Läs mer
Besök svenska spritproducenter i sommar

Besök svenska spritproducenter i sommar

Nämner man svensk sprit tänker de flesta givetvis på Absolut, som är en av våra främsta exportframgångar. Men på Systembolagets hyllor finns över 700 spritprodukter med svenskt ursprung, varav de fl..

Läs mer
Här är rockälskarnas nya favoritdryck

Här är rockälskarnas nya favoritdryck

Se hit alla rockälskare – här är drycken som är skapad för er. En mörk rom med namnet KISS Black Diamond Premium Dark Rum. – När jag tittar på flaskan tycker jag att vi har lyckats fånga allt ..

Läs mer
Finns det någon glögg som jag därute?

Finns det någon glögg som jag därute?

Det kom en flaska för prov till redaktionen och ett brev med en förklaring av innehållet. Sällan har jag blivit MER nyfiken!!! ”Hej Vinguiden Vi tvingades (tyvärr) göra glögg 2021 och jag tänk..

Läs mer