HEM

Aktuellt

Årets snaps till julbordet

Julsnapsen är för många pricken över i:et på julbordet – en liten nubbe förhöjer upplevelsen av julmaten. I år släpps fem speciella julsnapsar på Systembolaget – men storsäljarna kommer från det ordinarie sortimentet.

Låt helan gå bort, en liten nubbe räcker gott för att förhöja julbordet. En uppfriskande snaps gör att den feta och salta julmaten smakar ännu bättre, tycker många. Snapsförsäljningen i Sverige har gått ner de senaste åren, men för många är julnubben en kär tradition.

En liten vattendelare är hur snapsen ska kylas. Vissa vill ha den iskall från frysboxen, medan andra tycker att snapsen smakar mer om den är kylskåpskall. Sannolikt smakar den mer från kylen, så för de verkliga konnässörerna rekommenderar vi en inte fullt så iskall snaps.

I år släpptes fem unika julsnapsar i Systembolagets sortiment i början av november. Det handlar om snapsar som passar till flera olika typer av mat. O.P. Anderson Julaquavit är en riktig klassiker och precis som O.P.-originalet är den kryddad med kummin, anis och fänkål men har kompletterats med juliga toner av kanel, pomerans, cognac och sherry. En nyhet från ifjol är O.P. Anderson Petronella Julsnaps som smakar äpple, pomerans, sherry och som även fått lite fatkaraktär som passar bra till jul.

Aalborg kommer med en läcker nyhet i form av årgångssnapsen Juleakvavit 2020 som kommer i en specialdesignad flaska. Det är en kryddig rackare som har inslag av dill, kummin, citrus och örter. Perfekt till julsillarna och kanske bäst att bara ta den lille då alkoholstyrkan är mastiga 47 procent.

De flesta väljer dock snapsar ur året runt-sortimentet även till jul. Allra populärast är O.P. Andersons Aquavit med Skåne Akvavit som god Tvåa. Många köper också multipack av olika snapsar för att få njuta av ett batteri av smaker.

Ett annat roligt tips är att krydda din egen julsnaps. Om du köper en flaska okryddat brännvin nu och lägger i kryddor nu så kommer smakerna att ha slagit ut i full blom lagom till jul. Det behöver inte vara svårare än att slå i ett paket saffran och lägga ner en kanelstång i ett helrör.

Årets snaps som passar bra till julbordet:

O.P. Anderson Julaquavit
O.P. Anderson Julaquavit
Kryddig smak med inslag av kummin, pomerans, fänkål och stjärnanis. Ton av cognac.
500 ml - 40% - Sockerhalt 1.0 g per 100 ml
229 kr

O.P. Anderson Petronella Julsnaps
O.P. Anderson Petronella Julsnaps
Kryddig smak med inslag av kummin, dill, äpplen, pomerans och anis. Ton av sherry.
350 ml - 35% - Sockerhalt 2.9 g per 100 ml
149 kr

Aalborg Juleakvavit
2023
Aalborg Juleakvavit
Kryddig smak med inslag av dill, kummin, citrus och örter.
700 ml - 47% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
309 kr

Roslags Sailing Havtorn & Örter
Roslags Sailing Havtorn & Örter
Nyanserad, kryddig smak med inslag av apelsin, stjärnanis, havtorn, mynta och citronmeliss.
500 ml - 37.5% -
436 kr

FAKTA

De mest sålda kryddade brännvinssorterna till jul:
(tusentals liter)


OP Anderson Aquavit, 212
Skåne Akvavit, 130
Aalborg Jubilæums Akvavit, 123
Svenska nubbar, 85
Hallands Fläder, 84
Lysholm Linie Aquavit, 58
Skärgårdssnapsar, 27
Nyköpings Brännvin, 26
Norsk Aquavit Multipack, 25
Gammel Opland Aquavit, 23
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Tips: Så njuter du bäst av midsommarsnapsen

Tips: Så njuter du bäst av midsommarsnapsen

Först dans kring midsommarstången – och sen en snaps. Nu är tiden då vi håller hårt på traditionerna och tar fram den speciella drycken vid matbordet. Vi ger några tips på hur du får ut maxima..

Läs mer
Årets stora glöggnyhet är här: Blossa 21

Årets stora glöggnyhet är här: Blossa 21

Årets stora glöggnyhet är inspirerad av den spanska staden Valencia. Blossa 21 är en hyllning till solmogna apelsiner. Flaskan är härligt orange – smakmässigt gifter sig glöggkryddor med frisk och s..

Läs mer
Cognac – allt du behöver veta

Cognac – allt du behöver veta

Cognac, denna gyllene, ädla dryck har värmt människans kropp och själ under hundratals år. Men hur framställs egentligen cognac, vilka drycker får bära benämningen och vad är skillnaden mellan VS oc..

Läs mer
Vem får Svenska Kocklandslaget enda flaska glögg?

Vem får Svenska Kocklandslaget enda flaska glögg?

Vem som helst kan krydda upp ett vin och kalla det glögg, men när Svenska Kocklandslaget ger sig på att göra glögg kan du vara säker på att det blir något alldeles extra. Med ett noggrant utvalt Gra..

Läs mer
Nu kan du göra drink – med smak av kanelbulle

Nu kan du göra drink – med smak av kanelbulle

Nu lanseras den älskade kanelbullen i flytande form. Minttu Cinnamon Bun är en kombination av nygräddad kanelbulle och frisk mint. – I år inviger vi det tjugoförsta året av kanelbullens dag genom at..

Läs mer
Vi listar bästa dryckerna till julbordet

Vi listar bästa dryckerna till julbordet

Här listar vi de bästa dryckerna till julbordet. Decembermörkret har smugit sig in i varenda liten vrå och julen står för dörren. Planerar du för ett traditionellt julbord på julafton? Låt oss hjälp..

Läs mer