HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Årets snaps till julbordet

Julsnapsen är för många pricken över i:et på julbordet – en liten nubbe förhöjer upplevelsen av julmaten. I år släpps fem speciella julsnapsar på Systembolaget – men storsäljarna kommer från det ordinarie sortimentet.

Låt helan gå bort, en liten nubbe räcker gott för att förhöja julbordet. En uppfriskande snaps gör att den feta och salta julmaten smakar ännu bättre, tycker många. Snapsförsäljningen i Sverige har gått ner de senaste åren, men för många är julnubben en kär tradition.

En liten vattendelare är hur snapsen ska kylas. Vissa vill ha den iskall från frysboxen, medan andra tycker att snapsen smakar mer om den är kylskåpskall. Sannolikt smakar den mer från kylen, så för de verkliga konnässörerna rekommenderar vi en inte fullt så iskall snaps.

I år släpptes fem unika julsnapsar i Systembolagets sortiment i början av november. Det handlar om snapsar som passar till flera olika typer av mat. O.P. Anderson Julaquavit är en riktig klassiker och precis som O.P.-originalet är den kryddad med kummin, anis och fänkål men har kompletterats med juliga toner av kanel, pomerans, cognac och sherry. En nyhet från ifjol är O.P. Anderson Petronella Julsnaps som smakar äpple, pomerans, sherry och som även fått lite fatkaraktär som passar bra till jul.

Aalborg kommer med en läcker nyhet i form av årgångssnapsen Juleakvavit 2020 som kommer i en specialdesignad flaska. Det är en kryddig rackare som har inslag av dill, kummin, citrus och örter. Perfekt till julsillarna och kanske bäst att bara ta den lille då alkoholstyrkan är mastiga 47 procent.

De flesta väljer dock snapsar ur året runt-sortimentet även till jul. Allra populärast är O.P. Andersons Aquavit med Skåne Akvavit som god Tvåa. Många köper också multipack av olika snapsar för att få njuta av ett batteri av smaker.

Ett annat roligt tips är att krydda din egen julsnaps. Om du köper en flaska okryddat brännvin nu och lägger i kryddor nu så kommer smakerna att ha slagit ut i full blom lagom till jul. Det behöver inte vara svårare än att slå i ett paket saffran och lägga ner en kanelstång i ett helrör.

Årets snaps som passar bra till julbordet:

O.P. Anderson Julaquavit
O.P. Anderson Julaquavit
Kryddig smak med inslag av kummin, pomerans, fänkål och stjärnanis. Ton av cognac.
500 ml - 40% - Sockerhalt 1.0 g per 100 ml
219 kr

O.P. Anderson Petronella Julsnaps
O.P. Anderson Petronella Julsnaps
Kryddig smak med inslag av kummin, dill, äpplen, pomerans och anis. Ton av sherry.
350 ml - 35% - Sockerhalt 2.9 g per 100 ml
149 kr

Aalborg Juleakvavit
2022
Aalborg Juleakvavit
Kryddig smak med inslag av dill, kummin, citrus och örter.
700 ml - 47% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
299 kr

Roslags Sailing Havtorn & Örter
Roslags Sailing Havtorn & Örter
Nyanserad, kryddig smak med inslag av apelsin, stjärnanis, havtorn, mynta och citronmeliss.
500 ml - 37.5% -
439 kr

FAKTA

De mest sålda kryddade brännvinssorterna till jul:
(tusentals liter)


OP Anderson Aquavit, 212
Skåne Akvavit, 130
Aalborg Jubilæums Akvavit, 123
Svenska nubbar, 85
Hallands Fläder, 84
Lysholm Linie Aquavit, 58
Skärgårdssnapsar, 27
Nyköpings Brännvin, 26
Norsk Aquavit Multipack, 25
Gammel Opland Aquavit, 23
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Champagne från budget till lyx

Champagne från budget till lyx

Finns det något som passar till allt i jul och nyår? Champagne så klart! Du kan välja allt från budget och lyx – champagne gifter sig med det mesta. Här är Vinguidens bästa tips för att njuta maxima..

Läs mer
Tipsen – så slipper du köa på Systembolaget

Tipsen – så slipper du köa på Systembolaget

Beställ och handla vin, öl, sprit och glögg inför jul och nyår i tid. Systembolaget manar kunderna till framförhållning för att slippa trängsel och minska smittorisken inför storhelgerna. – Blir det..

Läs mer
Paketen som gör succé på Fars Dag

Paketen som gör succé på Fars Dag

Fars Dag på söndag och du kanske redan har köpt något av det klassiska sakerna; som strumpor, slips eller en bok. Men varför inte ge pappa ett kluckande paket istället? Fars dag är en 90-årig svensk..

Läs mer
72 år gamla whiskyn säljs till rekordpris

72 år gamla whiskyn säljs till rekordpris

Det är 72 år gamla droppar – och priset är det högsta någonsin på Systembolagets dryckesauktion. The Macallan 72 Years Old Genesis Lalique Decanter är Macallans hittills äldsta buteljerade whi..

Läs mer
Snart kan du köpa Absolut Vodka – i pappersfla..

Snart kan du köpa Absolut Vodka – i pappersfla..

Absolut Vodka blir snart Absolut Papper. Nästa månad ska 2.000 flaskor av återvunnet papper testas. – Vi har kommit långt nu, från koncept till en prototyp som snart ska testas på konsumenter, säger..

Läs mer
Nu lanseras Mackmyra Destination – en limiterad sing..

Nu lanseras Mackmyra Destination – en limiterad sing..

Mackmyra Destination är en limiterad single malt whisky lagrad på portvinsfat. Den här whiskyn är en inbjudan i flytande form till livsnjutare världen över att tillsammans med Mackmyra skapa nya up..

Läs mer