HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Årets snaps till julbordet

Julsnapsen är för många pricken över i:et på julbordet – en liten nubbe förhöjer upplevelsen av julmaten. I år släpps fem speciella julsnapsar på Systembolaget – men storsäljarna kommer från det ordinarie sortimentet.

Låt helan gå bort, en liten nubbe räcker gott för att förhöja julbordet. En uppfriskande snaps gör att den feta och salta julmaten smakar ännu bättre, tycker många. Snapsförsäljningen i Sverige har gått ner de senaste åren, men för många är julnubben en kär tradition.

En liten vattendelare är hur snapsen ska kylas. Vissa vill ha den iskall från frysboxen, medan andra tycker att snapsen smakar mer om den är kylskåpskall. Sannolikt smakar den mer från kylen, så för de verkliga konnässörerna rekommenderar vi en inte fullt så iskall snaps.

I år släpptes fem unika julsnapsar i Systembolagets sortiment i början av november. Det handlar om snapsar som passar till flera olika typer av mat. O.P. Anderson Julaquavit är en riktig klassiker och precis som O.P.-originalet är den kryddad med kummin, anis och fänkål men har kompletterats med juliga toner av kanel, pomerans, cognac och sherry. En nyhet från ifjol är O.P. Anderson Petronella Julsnaps som smakar äpple, pomerans, sherry och som även fått lite fatkaraktär som passar bra till jul.

Aalborg kommer med en läcker nyhet i form av årgångssnapsen Juleakvavit 2020 som kommer i en specialdesignad flaska. Det är en kryddig rackare som har inslag av dill, kummin, citrus och örter. Perfekt till julsillarna och kanske bäst att bara ta den lille då alkoholstyrkan är mastiga 47 procent.

De flesta väljer dock snapsar ur året runt-sortimentet även till jul. Allra populärast är O.P. Andersons Aquavit med Skåne Akvavit som god Tvåa. Många köper också multipack av olika snapsar för att få njuta av ett batteri av smaker.

Ett annat roligt tips är att krydda din egen julsnaps. Om du köper en flaska okryddat brännvin nu och lägger i kryddor nu så kommer smakerna att ha slagit ut i full blom lagom till jul. Det behöver inte vara svårare än att slå i ett paket saffran och lägga ner en kanelstång i ett helrör.

Årets snaps som passar bra till julbordet:

O.P. Anderson Julaquavit

O.P. Anderson Julaquavit

Kryddig smak med inslag av kummin, pomerans, fänkål och stjärnanis. Ton av cognac.
Art.nr: 40071 - Pris: 209 kr

O.P. Anderson Petronella Julsnaps

O.P. Anderson Petronella Julsnaps

Kryddig smak med inslag av kummin, dill, äpplen, pomerans och anis. Ton av sherry.
Art.nr: 40596 - Pris: 149 kr

Aalborg Juleakvavit

Aalborg Juleakvavit 2021

Kryddig smak med inslag av dill, kummin, citrus och örter.
Art.nr: 11262 - Pris: 299 kr

Roslags Sailing Havtorn & Örter

Roslags Sailing Havtorn & Örter

Nyanserad, kryddig smak med inslag av apelsin, stjärnanis, havtorn, mynta och citronmeliss.
Art.nr: 86453 - Pris: 439 kr

FAKTA

De mest sålda kryddade brännvinssorterna till jul:
(tusentals liter)


OP Anderson Aquavit, 212
Skåne Akvavit, 130
Aalborg Jubilæums Akvavit, 123
Svenska nubbar, 85
Hallands Fläder, 84
Lysholm Linie Aquavit, 58
Skärgårdssnapsar, 27
Nyköpings Brännvin, 26
Norsk Aquavit Multipack, 25
Gammel Opland Aquavit, 23
Läs mer

Du kanske även vill läsa dessa