HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Julen redan här – med glögg, öl och cider

Nu är det jul igen – redan i november! Julens läckerheter tar nu plats i hyllorna på Systembolaget. 85 olika sorters julöl, glögg och julsnaps intar nu hyllorna under ett par månader framåt.

Svenskarnas jultraditioner är starka och vi har våra speciella preferenser när det kommer till drycker under advent, julhelger och nyår. 2,8 miljoner liter glögg och lika mycket julöl rinner nerför svenskarnas strupar. Och 900.000 liter kryddat brännvin blir många julsnapsar.

Nu återkommer 85 populära sorter i Systembolagets fasta sortiment inför vinterns högtider. Det handlar om 22 olika sorters glögg, 39 julöl, 4 juliga cidrar och 4 snapsar samt en julcognac. Dessutom finns 15 olika alkoholfria sorter att botanisera bland.

Allra populärast är förstås klassikernas klassiker, Blossa Vinglögg, men det finns gott om spännande alternativ för den som tycker om att upptäcka nytt.

Glöet som under några år har charmat svenska konsumenter med röd och vit mousserande glögg, har fått ett nytt spännande tillskott i familjen. Lagom till julen 2021 kommer Glöet Orange mousserande glögg.

– Såsom alltid, skakar vi om traditionella tankebanor. Vi tar ett modigt steg in i orangevinernas värld, och har skapat en helt egen julig variant av denna trend, berättar en av Glöets grundare Anette Raunio.

Glöet Orange Sparkling & Spices

Glöet Orange Sparkling & Spices

nyanserad fruktig och kryddig doft med citrus, kardemumma julkryddor och en lätt blommig ton.
Art.nr: 53998 - Pris: 79 kr

Den som gillar cognac kan se fram emot en julig nyhet i form av Hardy XO Cognac Limited Christmas Edition. Att smutta på dadlar, torkade aprikoser, röda äpplen, hasselnötter, choklad, apelsin, vaniljfudge och smörkola låter väl inte alls dumt?

Hardy XO Cognac Limited Christmas Edition

Hardy XO Cognac Limited Christmas Edition

Nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av dadlar, torkade aprikoser, röda äpplen, hasselnötter, choklad, apelsin, vaniljfudge och smörkola.
Art.nr: 12512 - Pris: 399 kr

Är det glögg, vin eller cider? Det spelar kanske inte så stor roll för gott verkar det! Brännland Iscider lanserar Ember Glögg, som beskrivs som en kryddig, mycket frisk glögg med sötma, inslag av fat, torkade äpplen, bergamott, ingefära, kryddnejlika och apelsin. Gjort på härligt mustiga Norrlandsäpplen!

Brännland Iscider Ember Glögg

Brännland Iscider Ember Glögg

Kryddig, mycket frisk smak med sötma, inslag av fat, torkade äpplen, bergamott, ingefära, kryddnejlika och apelsin.
Art.nr: 94300 - Pris: 189 kr

Även norrländska Idunn Norsjö Wine & Co kommer i år med en glögg. Bergskär är en glögg som är gjord av lingonvin. Den har en kryddig smak med sötma, inslag av kardemumma, kanel, lingon, pomerans och äpplen.

Bergskär Glögg Av Lingon

Bergskär Glögg Av Lingon 2020

Kryddig smak med sötma, inslag av kardemumma, kanel, lingon, pomerans och äpplen.
Art.nr: 94025 - Pris: 97 kr

Bland julölen är det Mariestads Julebrygd som är populärast år efter år, men det finns gott om spännande sorter att upptäcka även i det bredare sortimentet. Saffransölet Lusse Lelle har gjort succé och letat sig in i det ordinarie julsortimentet. Perfekt till adventsfesten med en kryddig, mycket syrlig smak med tydlig karaktär av saffran, inslag av apelsin och vetebröd.

Mariestads Julebrygd

Mariestads Julebrygd

Maltig, något kryddig smak med inslag av kavring, torkad frukt, nötter, russin och choklad.
Art.nr: 11338 - Pris: 19.80 kr

Brekeriet Lusse Lelle

Brekeriet Lusse Lelle

Kryddig, mycket syrlig smak med tydlig karaktär av saffran, inslag av apelsin och ljust bröd.
Art.nr: 11570 - Pris: 32.90 kr


Du kanske även vill läsa dessa