HEM

Aktuellt

Julen redan här – med glögg, öl och cider

Nu är det jul igen – redan i november! Julens läckerheter tar nu plats i hyllorna på Systembolaget. 85 olika sorters julöl, glögg och julsnaps intar nu hyllorna under ett par månader framåt.

Svenskarnas jultraditioner är starka och vi har våra speciella preferenser när det kommer till drycker under advent, julhelger och nyår. 2,8 miljoner liter glögg och lika mycket julöl rinner nerför svenskarnas strupar. Och 900.000 liter kryddat brännvin blir många julsnapsar.

Nu återkommer 85 populära sorter i Systembolagets fasta sortiment inför vinterns högtider. Det handlar om 22 olika sorters glögg, 39 julöl, 4 juliga cidrar och 4 snapsar samt en julcognac. Dessutom finns 15 olika alkoholfria sorter att botanisera bland.

Allra populärast är förstås klassikernas klassiker, Blossa Vinglögg, men det finns gott om spännande alternativ för den som tycker om att upptäcka nytt.

Glöet som under några år har charmat svenska konsumenter med röd och vit mousserande glögg, har fått ett nytt spännande tillskott i familjen. Lagom till julen 2021 kommer Glöet Orange mousserande glögg.

– Såsom alltid, skakar vi om traditionella tankebanor. Vi tar ett modigt steg in i orangevinernas värld, och har skapat en helt egen julig variant av denna trend, berättar en av Glöets grundare Anette Raunio.

Glöet Orange Sparkling & Spices
Glöet Orange Sparkling & Spices
nyanserad fruktig och kryddig doft med citrus, kardemumma julkryddor och en lätt blommig ton.
750 ml - 11% - Sockerhalt 5.6 g per 100 ml
106 kr

Den som gillar cognac kan se fram emot en julig nyhet i form av Hardy XO Cognac Limited Christmas Edition. Att smutta på dadlar, torkade aprikoser, röda äpplen, hasselnötter, choklad, apelsin, vaniljfudge och smörkola låter väl inte alls dumt?

Hardy XO Cognac Limited Christmas Edition
Hardy XO Cognac Limited Christmas Edition
Nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av dadlar, torkade aprikoser, röda äpplen, hasselnötter, choklad, apelsin, vaniljfudge och smörkola.
500 ml - 40% - Sockerhalt 1.2 g per 100 ml
398 kr

Är det glögg, vin eller cider? Det spelar kanske inte så stor roll för gott verkar det! Brännland Iscider lanserar Ember Glögg, som beskrivs som en kryddig, mycket frisk glögg med sötma, inslag av fat, torkade äpplen, bergamott, ingefära, kryddnejlika och apelsin. Gjort på härligt mustiga Norrlandsäpplen!

Brännland Iscider Ember Glögg
Brännland Iscider Ember Glögg
Kryddig, mycket frisk smak med sötma, inslag av fat, torkade äpplen, bergamott, ingefära, kryddnejlika och apelsin.
500 ml - 12% -
191 kr

Även norrländska Idunn Norsjö Wine & Co kommer i år med en glögg. Bergskär är en glögg som är gjord av lingonvin. Den har en kryddig smak med sötma, inslag av kardemumma, kanel, lingon, pomerans och äpplen.

Bergskär Glögg Av Lingon
Bergskär Glögg Av Lingon
Kryddig smak med sötma, inslag av kardemumma, kanel, lingon, pomerans och äpplen.
375 ml - 11.5% - Sockerhalt 8.7 g per 100 ml
101 kr

Bland julölen är det Mariestads Julebrygd som är populärast år efter år, men det finns gott om spännande sorter att upptäcka även i det bredare sortimentet. Saffransölet Lusse Lelle har gjort succé och letat sig in i det ordinarie julsortimentet. Perfekt till adventsfesten med en kryddig, mycket syrlig smak med tydlig karaktär av saffran, inslag av apelsin och vetebröd.

Mariestads Julebrygd
Mariestads Julebrygd
Maltig, något kryddig smak med inslag av kavring, torkad frukt, nötter, russin och choklad.
500 ml - 5.8% -
20.10 kr

Brekeriet Lusse Lelle
Brekeriet Lusse Lelle
Kryddig, mycket syrlig smak med tydlig karaktär av saffran, inslag av apelsin och ljust bröd.
330 ml - 6.5% -
32.90 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Gör egen glögg till jul – 3 goda recept

Gör egen glögg till jul – 3 goda recept

Briljera med egen glögg i jul. Julbordet brukar ofta vara fullt av godsaker men en sak kommer garanterat stå ut om du gjort den själv – glöggen. Att göra sin egen glögg kan vara både enkelt eller li..

Läs mer
Så fixar du julen – 8 viner att ge bort i julklapp

Så fixar du julen – 8 viner att ge bort i julklapp

Är det svårt att bestämma vilket vin du ska ge bort i jul? Det finns så mycket att välja på. Söker du rött, vitt eller rosé? Kanske en lyxig champagne? Den här listan har något av allt. Vi har samla..

Läs mer
Glöggens dag – fira vår älskade juldryck

Glöggens dag – fira vår älskade juldryck

Glöggens dag är här! Onsdag 1 december firar vi en älskad svensk tradition sedan 1800-talet. En extra anledning att skåla med nära och kära och starta julstämningen. I år finns många spännande sorte..

Läs mer
Vi avslöjar årets glögg 2022

Vi avslöjar årets glögg 2022

Snart är det äntligen dags för årets glöggfest! Varje år lanserar flera tillverkare smakrika och innovativa kreationer och i år ser inte ut att bli något undantag. Både Blossa och Saturnhus har håll..

Läs mer
En annorlunda jul med Glöet

En annorlunda jul med Glöet

Julen 2023 närmar sig och snart skall det drickas glögg i tid och otid. Ibland blir man kanske lite trött på glöggen och vill testa något nytt och spännande, något som kanske rent av bubblar men änd..

Läs mer
Återlansering av populär glögg från Norbottens Desti..

Återlansering av populär glögg från Norbottens Desti..

Den 18 oktober återlanserar Norrbottens Destilleri, det nordligaste destilleriet i landet, sin handgjorda spritglögg Seaberry. Denna smakrika glögg har fått sin karaktär genom en harmonisk blandning..

Läs mer