HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Julen redan här – med glögg, öl och cider

Nu är det jul igen – redan i november! Julens läckerheter tar nu plats i hyllorna på Systembolaget. 85 olika sorters julöl, glögg och julsnaps intar nu hyllorna under ett par månader framåt.

Svenskarnas jultraditioner är starka och vi har våra speciella preferenser när det kommer till drycker under advent, julhelger och nyår. 2,8 miljoner liter glögg och lika mycket julöl rinner nerför svenskarnas strupar. Och 900.000 liter kryddat brännvin blir många julsnapsar.

Nu återkommer 85 populära sorter i Systembolagets fasta sortiment inför vinterns högtider. Det handlar om 22 olika sorters glögg, 39 julöl, 4 juliga cidrar och 4 snapsar samt en julcognac. Dessutom finns 15 olika alkoholfria sorter att botanisera bland.

Allra populärast är förstås klassikernas klassiker, Blossa Vinglögg, men det finns gott om spännande alternativ för den som tycker om att upptäcka nytt.

Glöet som under några år har charmat svenska konsumenter med röd och vit mousserande glögg, har fått ett nytt spännande tillskott i familjen. Lagom till julen 2021 kommer Glöet Orange mousserande glögg.

– Såsom alltid, skakar vi om traditionella tankebanor. Vi tar ett modigt steg in i orangevinernas värld, och har skapat en helt egen julig variant av denna trend, berättar en av Glöets grundare Anette Raunio.

Glöet Orange Sparkling & Spices
Glöet Orange Sparkling & Spices
nyanserad fruktig och kryddig doft med citrus, kardemumma julkryddor och en lätt blommig ton.
750 ml - 11% - Sockerhalt 5.6 g per 100 ml
104 kr

Den som gillar cognac kan se fram emot en julig nyhet i form av Hardy XO Cognac Limited Christmas Edition. Att smutta på dadlar, torkade aprikoser, röda äpplen, hasselnötter, choklad, apelsin, vaniljfudge och smörkola låter väl inte alls dumt?

Hardy XO Cognac Limited Christmas Edition
Hardy XO Cognac Limited Christmas Edition
Nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av dadlar, torkade aprikoser, röda äpplen, hasselnötter, choklad, apelsin, vaniljfudge och smörkola.
500 ml - 40% - Sockerhalt 1.2 g per 100 ml
397 kr

Är det glögg, vin eller cider? Det spelar kanske inte så stor roll för gott verkar det! Brännland Iscider lanserar Ember Glögg, som beskrivs som en kryddig, mycket frisk glögg med sötma, inslag av fat, torkade äpplen, bergamott, ingefära, kryddnejlika och apelsin. Gjort på härligt mustiga Norrlandsäpplen!

Brännland Iscider Ember Glögg
Brännland Iscider Ember Glögg
Kryddig, mycket frisk smak med sötma, inslag av fat, torkade äpplen, bergamott, ingefära, kryddnejlika och apelsin.
500 ml - 12% -
191 kr

Även norrländska Idunn Norsjö Wine & Co kommer i år med en glögg. Bergskär är en glögg som är gjord av lingonvin. Den har en kryddig smak med sötma, inslag av kardemumma, kanel, lingon, pomerans och äpplen.

Bergskär Glögg Av Lingon
Bergskär Glögg Av Lingon
Kryddig smak med sötma, inslag av kardemumma, kanel, lingon, pomerans och äpplen.
375 ml - 11.5% - Sockerhalt 8.4 g per 100 ml
100 kr

Bland julölen är det Mariestads Julebrygd som är populärast år efter år, men det finns gott om spännande sorter att upptäcka även i det bredare sortimentet. Saffransölet Lusse Lelle har gjort succé och letat sig in i det ordinarie julsortimentet. Perfekt till adventsfesten med en kryddig, mycket syrlig smak med tydlig karaktär av saffran, inslag av apelsin och vetebröd.

Mariestads Julebrygd
Mariestads Julebrygd
Maltig, något kryddig smak med inslag av kavring, torkad frukt, nötter, russin och choklad.
500 ml - 5.8% -
19.30 kr

Brekeriet Lusse Lelle
Brekeriet Lusse Lelle
Kryddig, mycket syrlig smak med tydlig karaktär av saffran, inslag av apelsin och ljust bröd.
330 ml - 6.5% -
32.90 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Tipsen – så slipper du köa på Systembolaget

Tipsen – så slipper du köa på Systembolaget

Beställ och handla vin, öl, sprit och glögg inför jul och nyår i tid. Systembolaget manar kunderna till framförhållning för att slippa trängsel och minska smittorisken inför storhelgerna. – Blir det..

Läs mer
Nu kommer fjolårets glögg-succé tillbaka

Nu kommer fjolårets glögg-succé tillbaka

I fjol sålde 9000 flaskor slut på några timmar. Nu släpps 2019 års upplaga av succéglöggen, Gin & Tonic Glöggen från Stockholms Bränneri – men med en ny smaktwist. – Förra årets intresse ..

Läs mer
Ordna en egen ölkalender till advent

Ordna en egen ölkalender till advent

Här är den perfekta julkalendern för oss som älskar öl. 24 luckor fyllda med härlig skummande öl. Hittills har ingen släppt en ölkalender på Systembolaget, och kanske tillåter inte de strikta regler..

Läs mer
Festligt glöggmingel med julbubbel & snittar

Festligt glöggmingel med julbubbel & snittar

Snart är det första advent och många har glöggmingel med pepparkakor. Men varför inte festa till det med lite mousserande glögg och trevliga snittar med smak av jul. Här tipsar vi om fyra glöggbubbe..

Läs mer
En annorlunda jul med Glöet

En annorlunda jul med Glöet

Julen 2023 närmar sig och snart skall det drickas glögg i tid och otid. Ibland blir man kanske lite trött på glöggen och vill testa något nytt och spännande, något som kanske rent av bubblar men änd..

Läs mer
Stor guide: Vi listar årets bästa glögg

Stor guide: Vi listar årets bästa glögg

Det finns få saker som är så starkt förknippat med julen som glögg. Visst har tomten, lucia, pepparkakor och julgranen sin plats, men vi tror ändå att glöggen vinner. Här ger vi dig vår lista över j..

Läs mer