HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Fira nationaldagen med svenska drycker

Nu är det dags att fira Sveriges nationaldag den 6 juni. Vad passar bättre än att fira med både nya och gamla svenska drycker? Nationaldrycken må vara en snaps – men svenskt vin ökar starkt.

Sedan 2005 är Sveriges nationaldag en helgdag och de flesta av oss är lediga. Vädret ser dessutom ut att bli fint i stora delar av landet.

Sveriges nationaldag firas sedan 1893 till minne av Gustav Vasas kröning år 1523 och av 1809 års regeringsform. Tidigare kallades 6 juni för Svenska flaggans dag, men blev officiellt Sveriges nationaldag år 1983.

Festligheterna blir lite mer återhållsamma i år, även om coronarestriktionerna har börjat lättas, men det är ändå en dag vi bör ta tillfället i akt att fira – när vårt vackra land just klätts i sommarskrud och ljuset dominerar dygnet.

Alldeles lagom i tid till nationaldagen har Systembolaget lanserat ett antal passande svenska nyheter i sitt lokala och tillfälliga sortiment.

Allra bäst passar det kanske att fira med en snaps – många anser att kryddat brännvin är Sveriges nationaldryck när det kommer till alkohol. Brännvinet har besjungits av allt från Bellman till Ulf Lundell, och vem har inte själv stämt upp till en snapsvisa?

Vi svenskar har druckit brännvin ända sedan 1300-talet. Från början baserades drycken på vin och destilleringen kallades att ”bränna vinet”, vilket gav upphov till namnet. Kryddat brännvin som njutningsmedel slog igenom på 1800-talet.

Vissa föredrar en traditionell sup som O.P. Andersson, för den som är mer progressiv finns några alldeles färska nyheter att botanisera bland.

Från Kvänum, mitt på Varaslätten, hämtar vi Qvänum Porsbrännvin, kryddat med pors som växer i svenska mossar och kärr. I skymningen kan du ofta känna porsens säregna doft på långt håll.

Qvänum Porsbrännvin
Qvänum Porsbrännvin
Kryddig, aromatisk smak med liten sötma, inslag av pors, örter, aprikos och citrus.
350 ml - 38% - Sockerhalt 1.2 g per 100 ml
198 kr

Den som vill vara lite vildare väljer Vildsprit Akvavit från Landskrona som är ett spännande brännvin gjort på öl av Brekeriet Beer. Doften och smaken är kryddig med inslag av dill, kummin, peppar, anis och citrus.

Brekeriet Vildsprit Akvavit
Brekeriet Vildsprit Akvavit
Kryddig smak med inslag av dill, kummin, peppar, anis och citrus.
500 ml - 38% - Sockerhalt 0.00
350 kr

Nya vodkan Jukkasjärvi Vodka Blueberry är en hyllning till den svenska naturen. Den är tillverkad längt upp i norr och har en bärig, något kryddig smak med tydlig karaktär av blåbär och inslag av örter. Vodkan är gjord av lappländska bär och mjukt kalkfritt vatten helt utan tillsatser. Vodkan lagras på fat tillsammans med bären.

Jukkasjärvi Vodka Blueberry
Jukkasjärvi Vodka Blueberry
Bärig, något kryddig smak med tydlig karaktär av blåbär, inslag av örter.
500 ml - 39.5% -
599 kr

Det har gått 115 år sedan Selma Lagerlöf släppte sitt mästerverk ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”. Kanske är det en hyllning till gässens och pojkens strandhugg på Gotland när Boge Bränneri nu släpper brännvinet Akka. Det handlar om ett kryddat brännvin med smak av av rosmarin, rosor, lavendel, oregano och pomerans.

Akka
Akka
Kryddig smak med inslag av rosmarin, rosor, lavendel, oregano och pomerans.
500 ml - 38% - Sockerhalt 2.85
374 kr

Efter all snaps tarvas det en del öl. Från Nynäshamns Ångbryggeri kommer den alldeles nya Rassaviken Rököl. Ölet är gjort på rökt malt och har en maltig, rökig smak med inslag av sirapslimpa, torkad frukt, charkuterier, kryddor och pomerans.

Nynäshamns Ångbryggeri Rassaviken Rököl
Nynäshamns Ångbryggeri Rassaviken Rököl
Maltig, rökig smakrik öl med inslag av sirapslimpa, torkad frukt, charkuterier, kryddor och pomerans.
500 ml - 5.1% -
30.30 kr

Från Ängöl i Kalmar hämtar vi en hyllning till den svenska sommaren. Jenny Nyströms Midsommaröl, med en tidigare omdiskuterad etikett, är nu tillbaka i sortimentet igen. Perfekt för att skölja ner nationaldagssnapsen.

Ängöl Jenny Nyströms Midsommaröl
Ängöl Jenny Nyströms Midsommaröl
Maltig smak med inslag av knäckebröd, apelsinskal och örter.
330 ml - 5.2% -
24.50 kr

Kan det svenska vinet vara den nya nationaldrycken? Svensk vinproduktion är på stark frammarsch och inte mindre än 23 helsvenska nya viner släpps under första juniveckan.

Bubbel Rosé från Arilds Vingård i Höganäs kan vara det perfekta mousserande vinet att kröna nationaldagen med. Bubblet har en fruktig smak med inslag av jordgubbar, citrus, ljust bröd, örter och persika.

Arilds Vingård Bubbel Rosé
Arilds Vingård Bubbel Rosé
Fruktig smak med inslag av jordgubbar, citrus, ljust bröd, örter och persika.
750 ml - 10.5% -
198 kr

Skål och glad nationaldag!


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Absolut nytt: Vodkan som smakar grapefrukt

Absolut nytt: Vodkan som smakar grapefrukt

Nu kommer en ny medlem i Absolut vodka-samlingen: Absolut Grapefruit. Smakerna är naturligt utvunna och inget tillsatt socker eller artificiella smakämnen återfinns i den nya drycken. – Den senaste ..

Läs mer
Rom – världens vanligaste drinkingrediens

Rom – världens vanligaste drinkingrediens

Rom är den vanligaste ingrediensen att använda i drinkar. Med tanke på att drycken har större variation i färg och smak än någon annan spritsort är det inte förvånande. Det har även blivit allt vanl..

Läs mer
Kiss släpper egen gin – perfekt till Gin &..

Kiss släpper egen gin – perfekt till Gin &..

Kiss släpper en gin som passande nog bär samma namn som bandets klassiska hitlåt från 1974. Kiss Cold Gin passar perfekt för en stark gin och tonic. – Om gin är din grej så är det den här du ska ta...

Läs mer
Finska vodkan – en hyllning till midsommaren

Finska vodkan – en hyllning till midsommaren

Koskenkorva skrudar upp sig med blomster lagom till sommaren. Och smaken på den nya vodkan är annorlunda, med både citrus, blommiga toner och örtighet. – Koskenkorva Vodka 7 Botanicals är den en hyl..

Läs mer
Nya trenden: Vi dricker rekordlite starksprit

Nya trenden: Vi dricker rekordlite starksprit

Svenska folket har aldrig druckit så lite starksprit som nu. I stället är det vin i bag-in-box som ökar – och hembrygd öl. – Så långt tillbaka som vi har statistik så har spritkonsumtionen ald..

Läs mer
”En kärleksförklaring till Skottland”

”En kärleksförklaring till Skottland”

Några av de mest ikoniska single malt-whiskys som finns. Nu har de verkliga konnässörerna möjlighet att njuta av 15 världsunika malter i The Secret Speyside Collection. – Speyside har en otroligt ri..

Läs mer