HEM

Aktuellt

5 myter om rosévin – sant och falskt

Rosé är en riktig sommarfavorit hos många svenskar, passande eftersom rosévin ska serveras väl kylt. Den rekommenderade dricktemperaturen är 8–10 grader, då kommer smakerna fram bäst och fruktsyran är som allra friskast.

Kyler du ner det mer smakar det mindre fruktigt och om vinet blir för varmt går friskheten förlorad. För en lång varm dag är det säkrast att börja lite under åtta grader, så håller sig vinet kallt.

Rosé är verkligen ett spännande och intressant vin, och det finns många myter och sanningar runt rosévin som inte är så kända. Här reder vi ut några av dem!

 1. Rosé är en blandning av vitt och rött vin
  Falskt. Den vanligaste missuppfattningen om rosé! Rosévin görs i huvudsak av blåa druvor. För att få till den härliga färgen får skalen från de blå druvorna macerera med druvsaften tills önskvärd nyans och smak uppnåtts.
 2. Lagrat rosévin är bäst
  Falskt. Många viner blir bättre med åren när de lagras. Så är dock inte fallet med rosévin, som bör drickas upp ganska omgående – inom ett till två år från buteljeringen.
 3. Rosévin är det första vinet
  Det kan faktiskt vara sant. Vissa historiker påstår att de första vinerna, som gjordes av de gamla grekerna, var rosévin. När man pressade saften ur röda druvor togs skalen bort direkt och resultatet blev ett roséliknande vin.
 4. Rosé är det minst populära vinet
  Stämmer bara delvis. Rött och vitt vin säljs generellt mer än rosévin, och det gäller även Sverige. Men i Frankrike har faktiskt rosévinet passerat det vita vinet i popularitet. Frankrike är världens största roséproducent och vinet står för 30 procent av konsumtionen i landet.
 5. Rosé fungerar inte tillsammans med mat
  Stämmer inte alls. Rosévin är inte bara ett fantastiskt sällskapsvin, de flesta går utmärkt att dricka till maten. Den lite syrliga och fruktiga smaken gör att rosévin passar bäst till lättare kött- och fiskrätter, sallader och tapas. Men – den friska syran kan också passa bra som en smakbrytare till fetare mat. Prova med fördel rosévinet till stekt kyckling med bearnaisesås, laxrätter och sallader med läckra såser.  

 


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Blev rik på auktioner – nu kommer hans hyllade..

Blev rik på auktioner – nu kommer hans hyllade..

Han blev stormrik på sitt auktionshus och startade en vinodling i Frankrike. Men det var faktiskt mest en slump att Bengt Sundström blev vinodlare. Nu kan du köpa hans hyllade rosévin från Provence ..

Läs mer
Brad Pitts och Angelina Jolies vin får toppbetyg

Brad Pitts och Angelina Jolies vin får toppbetyg

Är du också trött på att svenska b-kändisar släpper viner? Superstjärnorna Brad Pitts och Angelina Jolies rosévin Studio by Miraval Rosé hyllas av testarna. Men vill du dricka Bon Jovis vin får du å..

Läs mer
Vilken rosétyp är du? – stora roséguiden 2024

Vilken rosétyp är du? – stora roséguiden 2024

Red ut ditt rosédrickande med Vinguidens högst ovetenskapliga test, skapat av rosémästaren själv Anders Melldén, som 2016 gav ut boken Rosévin – historien, vinerna och maten därtill. På köpet får du..

Läs mer
5 vanliga myter om rosé

5 vanliga myter om rosé

Håll ut – snart är våren här! Men det går faktiskt utmärkt att dricka rosévin året om, även om det är mulet och kallt. Här är 5 vanliga myter om rosévin och våra rosa favoriter just nu.  Rosévin har..

Läs mer
#Mändrickerrosé

#Mändrickerrosé

Våren 2019 är inget undantag: när termometern stiger förvandlas vi vanliga medelålders män till altankillar: med urtvättade shorts och t-shirt med tryck. Praktiskt – ja. Stiligt – knappa..

Läs mer
Välkomna sommaren med National Rosé Day

Välkomna sommaren med National Rosé Day

Andra lördagen i juni infaller årligen National Rosé Day. Firandet spåras tillbaka till 2014 då Bodvár House of Rosés – världens första vinhus specialiserat på just rosévin, etablerade dagen. Det ä..

Läs mer