HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Våga prova nya varianter av klassikern GT

Gin och tonic – eller bara GT – är en av Sveriges populäraste drinkar. Men känslan av en GT kan variera mycket beroende på vilken gin och tonic du väljer att kombinera. Tack vare nya ginsorter på Systembolaget de senaste åren går det att skapa nya varianter av drink-klassikern. Vinguiden ger dig lite inspiration här.

1. Våga dricka GT ur ett vinglas.

Gin och tonic serveras traditionellt i highball-glas, alltså ett glas som är format som en långsmal cylinder. Men den typen av glas gör att dofterna inte når ut lika bra jämfört med ett kupat glas. Nu börjar alltfler bartenders servera GT i vinglas för bättre upplevelse.

2. Var noga med kylningen.

En perfekt GT bör vara kall, då får kolsyremolekylerna – som skapar bubblorna i drinken -svårare att lämna glaset. Se till att kyla både tonicen och glaset genom att ställa in det i frysen någon timme innan servering. Det är ingen slump att exempelvis en kall Coca-Cola har mer kolsyra i sig än en varm.

3. Testa olika garneringar.

Många hävdar att citron är bäst. Det är dessutom fler ginsorter som innehåller citron än lime. Men upplevelsen av en GT kan förhöjas med t ex en skiva eller zest av blodgrape tillsammans med timjan. Det är inte bara dekorativt, utan också smakmässigt oväntade tillskott till din GT.

Tips på svenska gin:

Hernö Gin
Hernö Gin
Svenska Hernö är värd alla priser som regnar över destilleriet. Det här är deras instegsvariant – enkel och ren i stilen med tydliga klassiska nyanser av enbär och citrus.
500 ml - 40.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
335 kr

Falu Gin Dry Gin
Falu Gin Dry Gin
Producerad i liten skala på ett hantverksmässigt sätt av Falu Bränneri: en nyanserad, kryddig doft med inslag av citrusskal, enbär, ingefära, rosor och citronmeliss.
500 ml - 42% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
395 kr

AB Stockholms Bränneri Pink Gin
AB Stockholms Bränneri Pink Gin
Stockholms Bränneri på Södermalm skapade redan 2018 ett rosa gin, som blivit väldigt trendigt. Här får du en dryck med kryddig doft och inslag av enbär, rosor, citrusskal, lingon och rabarber.
500 ml - 40% -
318 kr

AB Hellström Dry Gin
AB Hellström Dry Gin
Tillverkad på Gotland i liten skala och med en säregen smak. Eller vad sägs om kryddig doft med inslag av enbär, fläder, citrus, älggräs och rosor.
500 ml - 40% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
385 kr

Länna Bruk Gin
Länna Bruk Gin
Strax utanför Uppsala produceras den här hantverksmässiga ginen. En säregen och vacker flaska – och ett spännande innehåll: inslag av enbär, citrus, klöverblommor, koriander och svartpeppar.
500 ml - 40.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
309 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

No.1 – doldisen med stora ambitioner

No.1 – doldisen med stora ambitioner

För många som flugit eller handlat på bordershops är spritmärket No.1 kanske inte helt okänt. Men på den svenska hemmamarknaden har varumärket lyst med sin frånvaro – fram till för bara ett halvår s..

Läs mer
Brännvin eller vodka – vad är skillnaden?

Brännvin eller vodka – vad är skillnaden?

Brännvin eller vodka – vad är egentligen skillnaden? Vodka kommer ursprungligen från Polen och började framställas redan på 950-talet. Redan då var destilleringskonsten uppfunnen och man tillv..

Läs mer
Dags för en vodkadrink! Här är 5 favoriter du inte f..

Dags för en vodkadrink! Här är 5 favoriter du inte f..

Dags för en vodkadrink! Vodka är väldigt populärt att använda till drinkar på grund av dess neutrala smak. Det gör att du kan skapa i princip vilka smakkombinationer som helst med vodka som spritbas..

Läs mer
Veckans drink: Pineapple Daiquiri

Veckans drink: Pineapple Daiquiri

Ta lite valfri frukt, krossad is och rom. Mer behövs egentligen inte för att skapa en av de godaste drinkarna som finns. Här ger vi dig historien om daiquiri, som faktiskt blev till av en slump på K..

Läs mer
Tareq Taylor Riesling – Ett friskt vin som gör..

Tareq Taylor Riesling – Ett friskt vin som gör..

Den folkkära stjärnkocken Tareq Taylor har skrivit flera kokböcker med sina specialiteter. Matprofilen har även lanserat en egen gin, som smaksatts med myskmadra. Nu lanserar han även ett vitt vin p..

Läs mer
3 blodiga drinkar till Halloween

3 blodiga drinkar till Halloween

Halloween står för dörren – och det är läge att planera festen med skräckinjagande drinkar. Vinguiden har drinktipsen som gör ditt halloween-party till en succé. Vad sägs om en riktigt läskig ..

Läs mer