HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Våga prova nya varianter av klassikern GT

Gin och tonic – eller bara GT – är en av Sveriges populäraste drinkar. Men känslan av en GT kan variera mycket beroende på vilken gin och tonic du väljer att kombinera. Tack vare nya ginsorter på Systembolaget de senaste åren går det att skapa nya varianter av drink-klassikern. Vinguiden ger dig lite inspiration här.

1. Våga dricka GT ur ett vinglas.

Gin och tonic serveras traditionellt i highball-glas, alltså ett glas som är format som en långsmal cylinder. Men den typen av glas gör att dofterna inte når ut lika bra jämfört med ett kupat glas. Nu börjar alltfler bartenders servera GT i vinglas för bättre upplevelse.

2. Var noga med kylningen.

En perfekt GT bör vara kall, då får kolsyremolekylerna – som skapar bubblorna i drinken -svårare att lämna glaset. Se till att kyla både tonicen och glaset genom att ställa in det i frysen någon timme innan servering. Det är ingen slump att exempelvis en kall Coca-Cola har mer kolsyra i sig än en varm.

3. Testa olika garneringar.

Många hävdar att citron är bäst. Det är dessutom fler ginsorter som innehåller citron än lime. Men upplevelsen av en GT kan förhöjas med t ex en skiva eller zest av blodgrape tillsammans med timjan. Det är inte bara dekorativt, utan också smakmässigt oväntade tillskott till din GT.

Tips på svenska gin:

Svenska Hernö är värd alla priser som regnar över destilleriet. Det här är deras instegsvariant – enkel och ren i stilen med tydliga klassiska nyanser av enbär och citrus.
500 ml - 40.5% -
335 kr

Producerad i liten skala på ett hantverksmässigt sätt av Falu Bränneri: en nyanserad, kryddig doft med inslag av citrusskal, enbär, ingefära, rosor och citronmeliss.
500 ml - 42% -
397 kr

Stockholms Bränneri på Södermalm skapade redan 2018 ett rosa gin, som blivit väldigt trendigt. Här får du en dryck med kryddig doft och inslag av enbär, rosor, citrusskal, lingon och rabarber.
500 ml - 40% -
310 kr

Tillverkad på Gotland i liten skala och med en säregen smak. Eller vad sägs om kryddig doft med inslag av enbär, fläder, citrus, älggräs och rosor.
500 ml - 40% -
385 kr

Strax utanför Uppsala produceras den här hantverksmässiga ginen. En säregen och vacker flaska – och ett spännande innehåll: inslag av enbär, citrus, klöverblommor, koriander och svartpeppar.
500 ml - 40.5% -
299 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa