HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

5 fakta om socker i vin

Varför innehåller vissa viner mer socker än andra? Här går vi igenom fem intressanta fakta om socker i vin.

1. Hur mycket restsötma har olika viner?

När ett vin framställs omvandlas det mesta av druvornas socker till alkohol under jäsningen. Men allt socker omvandlas inte till alkohol. Färdiga viner bär alltid på en viss restsötma, hur liten den än må vara ibland. Restsockret består oftast av fruktos.

Hur mycket socker ett vin innehåller beror på vilken druva som använts, hur det producerats och om man valt att tillsätta socker.

2. Förbjudet att tillsätta socker

Det är förbjudet att öka sötman i ett vin genom att tillföra rent socker. Men det finns ändå ett antal olika sätt att öka sötman och sockerhalten på laglig väg inom EU.

Ett sätt som är vanligt i Italien är att tillföra torkade druvor, vilket kallas passitometoden. Det är även tillåtet att öka sockerhalten i vin genom att tillsätta söt druvmust till det redan färdiga vinet.

3. Socker eller bara upplevd sötma?

Det är lätt att tro att det endast är mängden socker i ett vin som styr den söta smaken. Men så är inte fallet. Till exempel bildas glycerin under jäsningen vilket också påverkar hur du upplever sötman. En annan viktig parameter är hur hög syra vinet bär på. Ett vin med hög sockerhalt och hög syra kan upplevas mindre sött än ett vin med en faktisk lägre sockerhalt.

Sötmaklockan som du kan avläsa när du står och väljer bland viner visar inte sockerhalten i vinet. Den visar hur pass sött vinet upplevs när du dricker det.

4. Sockerfria viner

Det finns inget vin som är helt fritt från socker. Men ett vin med 0,3 gram socker per 100 milliliter, vilket kan anses supertorrt, tituleras ofta som “sockerfritt”.

De viner som generellt sätt har lägst restsötma är de röda vinerna. En svalt odlad Chardonnay är dock en vit motsvarighet.

5. Supersöt Tokaj

Enligt Systembolaget klassas stilla vita och röda viner som söta när de innehåller 10-15 gram socker per milliliter. Sockerbomben Tokaji Eszancia från Ungern, som uteslutande tillverkas av Aszúdruvor, är då väl värd att jämföra med. Med en sockerhalt på cirka 80 gram per 100 milliliter är det minst sagt ett sött vin.


Du kanske även vill läsa dessa