HEM

Aktuellt

Peter Jihde om vin, diabetes och hur man dricker öl

Peter Jihde är en av Sveriges mest kända tv-profiler. Han har dessutom ett starkt engagemang för diabetes då han själv blev diagnostiserad med typ 1 under 2012. I denna intervju berättar Peter om sina tankar kring vin, de nya kraven för märkning och vad han helst dricker till jul.

Ett datum som förändrade allt

För Peter förändrades allt när han fick sin diagnos den 12 december 2012. Han drack sällan saft eller läsk innan dess, men efter diagnosen försvann även mjölk och juice. Till vardags håller han sig till vatten och olika zero-drycker. 

Sockret i många av de produkter som används för att skapa drinkar har även gjort att spritdryckerna ofta väljs bort. När han dricker alkohol är det därför primärt vin som gäller, och ibland en och annan öl. 

Viktigt med innehållet i vin

Livet som diabetiker är komplicerat på många sätt, och det blir ännu mer komplicerat när man blandar in alkoholhaltiga drycker. För Peters del fungerar vin generellt bra, men han menar att alla diabetiker själva måste testa sig fram till vad som fungerar bäst. 

– Om jag väljer mellan två viner tar jag alltid den med lägst sockerhalt, säger Peter. 

När vi pratar med honom är det första gången han hör om de nya EU-reglerna gällande innehålls- och näringsdeklaration på vin. När han är och handlar mat är han van vid att titta på näringsdeklarationen för att kontrollera bland annat kolhydrater och fetthalt. Nu räknar han med att titta noggrant på innehållet även när han är och handlar vin. 

– Det här är verkligen toppen, tycker jag! Nu blir det enklare för mig och andra med diabetes att hålla koll på innehållet även i vin, något som tidigare varit svårt, säger Peter.

Dricker öl på vindrickarsätt

Till jul är Peter ganska traditionell och vill gärna ha en snaps och en ljus lager till julmaten. När det kommer till öl föredrar han en tjeckisk pilsner framför klassisk julöl. 

Peter säger själv att han dricker öl åt vindrickarhållet. Med det menar han att öl ska serveras i tunna, små glas så att temperaturen håller sig perfekt hela tiden. Det lärde han sig som 20-åring när han reste i Tyskland och serverades öl i kölsch-glas, som är 20 cl. 

– Det räcker till två munnar, och ölen håller sig perfekt kall hela tiden, berättar Peter.

Måttfullhet är nyckeln 

Hans bästa tips till andra diabetiker när det gäller alkoholhaltiga drycker är måttfullhet. Peter berättar bland annat om ”Dead-in-bed syndrome” som kan uppstå för personer som har diabetes typ 1. 

Om man druckit mycket alkohol och sedan går och lägger sig kan levern ”glömma bort” att skicka ut socker i blodet när den börjar ta hand om alkoholen. Resultatet är ett mycket lågt blodsockervärde som i värsta fall kan leda till döden. Peter förklarar att det därför är viktigt att äta något som höjer blodsockret innan man går och lägger sig.

– Det kanske låter lite tråkigt, men som diabetiker är måttfullhet utan tvekan det enklaste sättet att hålla koll på blodsockret, framförallt när det handlar om alkohol, säger Peter. 

Pinot noir, Aperol spritz och British Open

Ett vin som ofta följer med hem från Systembolaget när Peter och hans fru köper vin är Children of the Revolution. Det är ett australiskt pinot noir-vin som båda tycker är ett utmärkt vardagsvin. 

När vi frågar Peter om han har något ”guilty pleasure” i glaset funderar han en stund och berättar om sommarfavoriten Aperol Spritz. 

– En klassisk Aperol spritz symboliserar för mig frihet och värme. Att dricka Aperol spritz i början av sommaren känns lite som att öppna dörren för sommaren och säga ”välkommen hit”. Det tycker jag är en riktigt härlig känsla, säger Peter. 

På tal om sommaren är det även då Peters absoluta favorithögtid infaller. Många tror kanske att det är midsommar, men för Peter är det den söndag då British Open i golf spelas. Ända sedan tonåren har han suttit bänkad framför tv:n – från sändningens början till dess slut. Det är en dag han aldrig missar, den är nästan helig för honom. 

 

Vi tackar Peter för hans tid och önskar honom lycka till med alla fortsatta äventyr, både i och utanför tv-rutan.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Bästa 5 vinerna på Pinot Noir

Bästa 5 vinerna på Pinot Noir

Jorden runt med Pinot Noir. Så blir det gärna eftersom denna druva nu odlas runt om i hela vinvärlden. Bourgogne tar täten, som alltid men det finns uppstickardistrikt. Och de kommer från högst ovän..

Läs mer
Tio vinfavoriter i oktober

Tio vinfavoriter i oktober

Över 2 000 viner i hyllan och närmare 12 000 diton om vi räknar med monopolets beställningssortiment. Vinguiden provar så mycket det bara går och tipsar om återkommande favoriter blandat med nya, in..

Läs mer
Vin till kräftor

Vin till kräftor

Hör du till dem som hellre vill ha vin istället för öl till dina kräftor? Men inte riktigt hittat rätt och fortsätter att dricka öl bara därför. Du är inte ensam. Vinguiden guidar i den – faktiskt –..

Läs mer
Bästa viner från kultförklarade Piemonte

Bästa viner från kultförklarade Piemonte

Nebbiolo, Arneis, Barbera och Dolcetto. Se där några av de anledningar till att Piemonte i norra Italien är hyllat och närmast kultförklarat av vinkonsumenter världen över. Men är kärleken ömsesidig..

Läs mer
7 sorters blommande viner till midsommar

7 sorters blommande viner till midsommar

Midsommar, förväntningarnas tid. Med sju sorters blommor under kudden väntas din kommande partner presentera sig i drömmarna. Särskilt om du innan du lagt dig också hoppat över sju gärdesgårdar – nå..

Läs mer
5 vin till desserter

5 vin till desserter

Hur matchar du vin till desserter? Vi svenskar älskar våra desserter och bakverk, och vi älskar även vin. Däremot är det alltför sällan vi njuter av dessa två tillsammans. Det vill vi råda bot på, o..

Läs mer