HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

5 fakta om naturkorkar

Om du älskar vin så har du säkerligen dragit ur en och annan vinkork i dina dagar. I dag finns ju både plastkorkar och skruvkorkar av metall att tillgå, men vanligast är ändå den klassiska naturkorken. Här hittar du fem spännande fakta om naturkorkar som du kanske inte visste.

Korkar från korkeken har använts för att försluta flaskor i över 3.000 år. Däremot hänger den inte likt äpplen på trädet som korkekarna i “Tjuren Ferdinand” vill få oss att tro. Snarare skärs barken av i stora sjok som sedan torkas, skärs till och behandlas innan de tar sin plats i vinflaskans mynning. Nedan finner du ytterligare fem spännande fakta om vinkorkar.

1. Portugal producerar över 14 miljarder flaskkorkar per år

Portugal som är världens största producent av vinkorkar står för 70% av världsmarknaden. Deras skogar av korkek upptar hela 736.000 hektar, vilket motsvarar nästan 1,5 miljoner fotbollsplaner. Årligen pumpar korkfabrikerna ut den otroliga mängden 14,5 miljarder korkar.

2. Världens äldsta korkek är över 230 år gammal

Världens äldsta korkträd växer i Alentejo-regionen i Portugal. Eken har fått smeknamnet ”whistler tree” på grund av alla fåglar som bosatt sig bland dess grenar. Trädet som skördas fortfarande slog 1991 rekord med en skörd om hela 1200 kg kork. Detta räckte till över 100.000 flaskkorkar, vilket är mer än en genomsnittlig korkek ger under sin livstid.

3. Tidigare användes inoljade träkorkar till champagne

Champagnekorken har en annorlunda form än vinkorken för att kunna hålla inne det höga trycket. Fram till mitten av 1600-talet använde man dock inoljade träkorkar till champagne. Det var den välkände franske munken Dom Perignon som började använda naturkork även till champagne, vilket vi gör än idag.

4. Vin kan bli korkskadat även utan naturkork

Ett vanligt argument för att använda plastkorkar eller skruvkorkar istället för naturkorkar är att vinet kan bli korkskadat. Det innebär att ett ämne som heter 2,4,6-trikloranisol (TCA) kommit in i flaskan och förstört vinet. Det här ämnet kan finnas i allt organiskt material hos en vintillverkare så valet av kork är inte alltid avgörande. Däremot är det mindre vanligt om flaskan har en plast- eller skruvkork.

5. Korkeksskogarna är viktiga för klimatet

Korkeksskogarna är unika på många sätt. Bland annat för att djur som den iberiska lokatten, atlas-rådjuret och den spanska kejsarörnen har dem som sina hem. Dessutom binder skogen stora mängder koldioxid, och förmågan att absorbera koldioxid flerdubblas när träden regelbundet skördas från kork.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Ny trend: Svenskarna köper allt dyrare vin

Ny trend: Svenskarna köper allt dyrare vin

Svenskarna köper allt dyrare viner. Under 2021 har viner som kostar över 100 kronor flaskan ökat med 24 procent. Samtidigt sjunker försäljningen för de allra billigaste vinerna. Ny statistik från S..

Läs mer
Fyra nyheter på Systembolaget i maj

Fyra nyheter på Systembolaget i maj

Under maj månad kommer hela 143 nya viner att landa i Systembolagets sortiment. Av dessa finns 74 st i det tillfälliga sortimentet, 56 st i webbsortimentet och 13 st i sortimentet lokalt & småsk..

Läs mer
Därför kan du rodna och få ont i huvudet av vin

Därför kan du rodna och få ont i huvudet av vin

Vissa är överkänsliga mot viner utan att förstå vad det beror på. Det kan vara histamintolerans som gör att du kan få reaktioner på vanligt vin. Men det finns speciella viner som sägs ge mindre symp..

Läs mer
Juryns vinnare: Här är Sveriges mest prisvärda viner..

Juryns vinnare: Här är Sveriges mest prisvärda viner..

Vinnarna i Vinordic Wine Challenge 2020 är korade. En jury har utsett årets mest prisvärda viner i Systembolagets sortiment, indelade i en rad kategorier. Vinguiden.com ger dig de bästa vinerna i pr..

Läs mer
Sommarens picknickguide: Sju goda drycker att packa ..

Sommarens picknickguide: Sju goda drycker att packa ..

Älskar du en trevlig picknick? Markera den 18 juni i kalendern för då är det nämligen dags att fira internationella picknickdagen. Här är våra bästa tips till din dag i det gröna. [product] 163425 ..

Läs mer
Nu släpps flera unika dyrgripar från unika producent..

Nu släpps flera unika dyrgripar från unika producent..

Flera exklusiva viner släpps nu i Systembolagets webblansering. Ett av de mest ansedda är Richebourg Grand Cru Lucien le Moine, 2017 som framställs av en ovanlig producent. Vinet görs av ett gift pa..

Läs mer