HEM

Aktuellt

5 fakta om mousserande vin

Mousserande vin är en uppskattad dryck som produceras över hela världen. Något de alla har gemensamt är naturligtvis bubblorna. Att kategorisera mousserande vin som en enda typ av dryck är långt ifrån sant eller rättvist.

Här är fem fakta som du kan berätta på festen eller luta dig mot när du väljer ditt nästa vin.

1. Kärt barn har många namn

Cava, Prosecco, Champagne och Spumante är några av de mest kända stilarna som alla går under etiketten mousserande vin. Skillnaden ligger i val av druva, ursprungsland, tillverkningsmetod samt lagringstid.

Då nyanserna är stora är det mer än värt att utforska skillnaderna. Varför inte göra en helkväll av det med goda vänner?

2. Varifrån kommer bubblorna?

Hur blir ett bubbel till ett bubbel? Det börjar med ett stilla basvin som ofta är en blandning av ett flertal viner. Sedan tillsätts socker och jäst.

Jäsningen av socker till alkohol frisätter koldioxid som löser sig lätt i vatten. Det är dessa instängda gaspartiklar i flaskan vi kallar för bubbel. Tillvägagångssättet skiljer sig dock åt. Några vanliga metoder är champagnemetoden, transfermetoden och tankmetoden.

3. Inte bara mingeldryck

Nyår, mingel och aperitif. Även om de flesta av oss ser på mousserande vin som festens och högtidens dryck är det värt att testa till olika maträtter. Bubblorna och den tydliga syrligheten har förmågan att verkligen lyfta matens aromer till nya spännande nivåer.

Överraska under nästa middag och servera ett mousserande vin till rätten.

4. Det första mousserande vinet

Det har länge påståtts att det första mousserande vinet var ett misstag. Att en samling vinflaskor som legat och efterjäst av en slump visade sig smaka väldigt gott. En annan saga talar om en blind munk som upptäckte bubblet genom att testa olika sätt för att producera det perfekta vinet.

Andra menar att franska klostermunkar avsiktligen gjorde mousserande viner redan år 1531. Samtidigt påstås det finnas bevis för att engelsmännen faktiskt vara några år före.

Men är det så viktigt, egentligen? Vi tackar hur som helst ödmjukast för upptäckten.

5. Rött bubbel?

Svaret är ja. Gröna druvor är vanligast att använda i mousserande viner men det finns även mousserande rött vin och bubbliga roséviner. Skoja gärna till det på festen och servera båda sorter. Vilken blir vännernas favorit?


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Plockmat och bubbel till sommarens fester

Plockmat och bubbel till sommarens fester

Ska du bjuda på lite småplock och bubbel, men har tröttnat på att ställa fram en skål chips? Frukta inte, för här har vi parat tre härliga bubbel med plockmat som både är festlig och enkel att göra...

Läs mer
Mousserande vin – Vad är det egentligen?

Mousserande vin – Vad är det egentligen?

Bubbelvin är fest, glädje, gärna nyårsnatt. Men det är så mycket mer, nämligen ett fantastiskt vin till mat. Att kombinera mat och mousserande vin på ett optimalt sätt ger riktigt stora upplevelser...

Läs mer
Tio saker du behöver veta om cava

Tio saker du behöver veta om cava

Cava är inte champagne. Cava är cava, och så ska det vara. Den enda likheten är bubblorna, sedan tar det slut. Men vad är då cava – egentligen? Vinguiden cavaguidar och ger tio bra ledtrådar. Cava ..

Läs mer
Sicilianska viner – en unik smak av Medelhavet

Sicilianska viner – en unik smak av Medelhavet

Vad kan du om sicilianska viner? Odlade vid kanten av en vulkan, skyddat ursprung och garanterad kvalitet – det är bara några saker du kan vänta dig av viner från Sicilien. Så långt tillbaka som sed..

Läs mer
Att tillverka ett bubbelvin

Att tillverka ett bubbelvin

Att tillverka ett bubbelvin kan vi göra på flera sätt. Dels genom att låta vinet jäsa en andra gång på flaska (traditionell metod), dels kan vinet jäsa en andra gång på stora ståltankar (charmatmeto..

Läs mer
Bubblande intresse för mousserande vin

Bubblande intresse för mousserande vin

Intresset för mousserande vin är rekordstort i Sverige. Bubbelmässan i Göteborg sålde slut redan i förväg – och alla fick inte plats. Nu byggs mässan ut till två dagar. I helgen var det äntlig..

Läs mer