HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

5 fakta om mousserande vin

Mousserande vin är en uppskattad dryck som produceras över hela världen. Något de alla har gemensamt är naturligtvis bubblorna. Att kategorisera mousserande vin som en enda typ av dryck är långt ifrån sant eller rättvist.

Här är fem fakta som du kan berätta på festen eller luta dig mot när du väljer ditt nästa vin.

1. Kärt barn har många namn

Cava, Prosecco, Champagne och Spumante är några av de mest kända stilarna som alla går under etiketten mousserande vin. Skillnaden ligger i val av druva, ursprungsland, tillverkningsmetod samt lagringstid.

Då nyanserna är stora är det mer än värt att utforska skillnaderna. Varför inte göra en helkväll av det med goda vänner?

2. Varifrån kommer bubblorna?

Hur blir ett bubbel till ett bubbel? Det börjar med ett stilla basvin som ofta är en blandning av ett flertal viner. Sedan tillsätts socker och jäst.

Jäsningen av socker till alkohol frisätter koldioxid som löser sig lätt i vatten. Det är dessa instängda gaspartiklar i flaskan vi kallar för bubbel. Tillvägagångssättet skiljer sig dock åt. Några vanliga metoder är champagnemetoden, transfermetoden och tankmetoden.

3. Inte bara mingeldryck

Nyår, mingel och aperitif. Även om de flesta av oss ser på mousserande vin som festens och högtidens dryck är det värt att testa till olika maträtter. Bubblorna och den tydliga syrligheten har förmågan att verkligen lyfta matens aromer till nya spännande nivåer.

Överraska under nästa middag och servera ett mousserande vin till rätten.

4. Det första mousserande vinet

Det har länge påståtts att det första mousserande vinet var ett misstag. Att en samling vinflaskor som legat och efterjäst av en slump visade sig smaka väldigt gott. En annan saga talar om en blind munk som upptäckte bubblet genom att testa olika sätt för att producera det perfekta vinet.

Andra menar att franska klostermunkar avsiktligen gjorde mousserande viner redan år 1531. Samtidigt påstås det finnas bevis för att engelsmännen faktiskt vara några år före.

Men är det så viktigt, egentligen? Vi tackar hur som helst ödmjukast för upptäckten.

5. Rött bubbel?

Svaret är ja. Gröna druvor är vanligast att använda i mousserande viner men det finns även mousserande rött vin och bubbliga roséviner. Skoja gärna till det på festen och servera båda sorter. Vilken blir vännernas favorit?


Du kanske även vill läsa dessa