HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

5 fakta om mousserande vin

Mousserande vin är en uppskattad dryck som produceras över hela världen. Något de alla har gemensamt är naturligtvis bubblorna. Att kategorisera mousserande vin som en enda typ av dryck är långt ifrån sant eller rättvist.

Här är fem fakta som du kan berätta på festen eller luta dig mot när du väljer ditt nästa vin.

1. Kärt barn har många namn

Cava, Prosecco, Champagne och Spumante är några av de mest kända stilarna som alla går under etiketten mousserande vin. Skillnaden ligger i val av druva, ursprungsland, tillverkningsmetod samt lagringstid.

Då nyanserna är stora är det mer än värt att utforska skillnaderna. Varför inte göra en helkväll av det med goda vänner?

2. Varifrån kommer bubblorna?

Hur blir ett bubbel till ett bubbel? Det börjar med ett stilla basvin som ofta är en blandning av ett flertal viner. Sedan tillsätts socker och jäst.

Jäsningen av socker till alkohol frisätter koldioxid som löser sig lätt i vatten. Det är dessa instängda gaspartiklar i flaskan vi kallar för bubbel. Tillvägagångssättet skiljer sig dock åt. Några vanliga metoder är champagnemetoden, transfermetoden och tankmetoden.

3. Inte bara mingeldryck

Nyår, mingel och aperitif. Även om de flesta av oss ser på mousserande vin som festens och högtidens dryck är det värt att testa till olika maträtter. Bubblorna och den tydliga syrligheten har förmågan att verkligen lyfta matens aromer till nya spännande nivåer.

Överraska under nästa middag och servera ett mousserande vin till rätten.

4. Det första mousserande vinet

Det har länge påståtts att det första mousserande vinet var ett misstag. Att en samling vinflaskor som legat och efterjäst av en slump visade sig smaka väldigt gott. En annan saga talar om en blind munk som upptäckte bubblet genom att testa olika sätt för att producera det perfekta vinet.

Andra menar att franska klostermunkar avsiktligen gjorde mousserande viner redan år 1531. Samtidigt påstås det finnas bevis för att engelsmännen faktiskt vara några år före.

Men är det så viktigt, egentligen? Vi tackar hur som helst ödmjukast för upptäckten.

5. Rött bubbel?

Svaret är ja. Gröna druvor är vanligast att använda i mousserande viner men det finns även mousserande rött vin och bubbliga roséviner. Skoja gärna till det på festen och servera båda sorter. Vilken blir vännernas favorit?


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Prosecco rosé – årets nya trend?

Prosecco rosé – årets nya trend?

Italienska vinmakare har jobbat länge för att få den godkänd, och i år verkar den nya produkten bli klar för marknaden: Vad sägs om Prosecco rosé? Rosévinet var en av de starkast växande vintrendern..

Läs mer
Sjung om studentens lyckliga dar!

Sjung om studentens lyckliga dar!

Nu dröjer det inte länge innan gatorna och torgen fylls av glädje, skratt och stolthet. Mitt i havet av sommarfina ungdomar med mössan på svaj trängs stolta föräldrar med varma glädjetårar längs kin..

Läs mer
Tio champagnefavoriter

Tio champagnefavoriter

Champagne heter bubblet från Champagne. Allt annat är mousserande, fast med olika namn. Alltså: Det finns champagne och så finns det övrigt bubbel. Det är också så många resonerar när det kommer til..

Läs mer
Tio saker du behöver veta om cava

Tio saker du behöver veta om cava

Cava är inte champagne. Cava är cava, och så ska det vara. Den enda likheten är bubblorna, sedan tar det slut. Men vad är då cava – egentligen? Vinguiden cavaguidar och ger tio bra ledtrådar. Cava ..

Läs mer
Champagne och knäckebröd perfekt kombination

Champagne och knäckebröd perfekt kombination

Kan man verkligen dricka champagne till knäckebröd? Ja, det menar i alla fall Knäckebrödsakademin. – Vår förhoppning är att kombinationen mellan knäckebröd och champagne kommer att anammas och bli e..

Läs mer
5 saker du inte visste om vinglas

5 saker du inte visste om vinglas

Att det är skillnad på glas anpassade för rödvin, vitt vin och champagne har du säkert koll på. Här är fem intressanta fakta som du kanske inte visste om, men som du kan briljera med på nästa vinkvä..

Läs mer