HEM

Aktuellt

Hemligheterna bakom punsch – och perfekta drinkar till Valborg

Punsch till Valborg – det är sen gammalt. Valborg är en mysig tradition där vi tar farväl av det sista kalla vintermörkret i förberedelse inför den sköna sommaren. En klassiker framför brasan är att fira med varm punsch. Följ med oss på en kort resa i punschens historia som avrundas med några spännande punschdrinkar.

Den svenska drycken som tog över befolkningen

Punschens historia sträcker sig en lång väg tillbaka, faktiskt ända till 1700-talet. Drycken kom till Sverige i början av århundradet för att snabbt bli en stor favorit. Då serverades den vanligtvis varm i stora punschskålar, redo att drickas ur små koppar med öra – som så blev normen.

Sveriges punsch innehöll från början endast fem ingredienser; arrak, socker, citronsaft, te och vatten. På den tiden var det dyra ingredienser, vilket gjorde att drycken ursprungligen främst avnjöts av samhällets rikare klasser.

På 1800-talet började man kyla ned punschen och dricka den kall. Detta gjorde att drycken fick ett uppsving, vilket i sin tur ledde till att även allmänheten kunde börja avnjuta den. Punschen blev drycken som kunde drickas vid alla tänkbara tillfällen. Hela 5 miljoner liter punsch såldes i Sverige varje år – med en befolkningsmängd på endast 3,5 miljoner.

I slutet av 1800-talet föll dryckens popularitet, för att idag ha blivit något av en bortglömd klassiker.

Så får man fram den bästa punschen

Idag dricker vi svenskar cirka 250 000 liter punsch per år. Det kan låta mycket, men det är en stor nedgång från punchens storhetstid. Dagens punsch smaksätts ofta med fler ingredienser än det traditionella grundreceptet. Exakt vilka ingredienser är det dock ingen som vet.

Det som är känt är att svensk punsch får smaksättas med naturliga aromer från frukt och bär, fruktsafter och vin – smaken får även avrundas med spritdrycker. Alkoholhalten ska ligga mellan 20-30 volymprocent. Den striktaste regeln rör var drycken blandas till innan den är redo att konsumeras, detta steg måste ske i Sverige.

Punschen är idag en mångsidig dryck som fortfarande avnjuts både varm och kall. Som avec till kaffet dricks den kall, likaså när det dricks på studenternas tillställningar. Den starkt svenska traditionen att dricka punsch till ärtsoppa ska tvärtemot göras med drycken varm, något som blivit en stor favorit för många under Valborgsmässoaftons firande.

Två goda drinkar med punsch till Valborg

Här kommer två utmärkta drinkrecept med punsch, lagom till årets valborgsfirande. Först har vi en riktig klassiker – en bubblig Punsch Royal. Drink nummer två, Stockholm, bjuder på syrliga toner av fläder och citron.

1. Punsch Royal

Ingredienser:
4 cl punsch
10 cl champagne eller torrt, vitt mousserande vin
Ev. 1 limeklyfta eller 1 jordgubbe

Gör såhär:
1. Kyl alla ingredienser ordentligt.
2. Häll punsch i ett champagneglas.
3. Fyll upp med champagne eller mousserande vin.
4. Vill du spexa till det lite så toppar du drinken med en klyfta lime eller en jordgubbe.

2. Stockholm

Ingredienser:
1 cl punsch
3 cl vodka
1 cl fläderlikör
2,5 dl citronjuice
2 cl sockerlag
Angostura bitter
Grapefruktskiva till dekoration

Gör såhär:
1. Häll de första fem ingredienserna i ett högt glas.
2. Fyll upp glaset med krossad is.
3. Tillsätt lite angostura bitter.
4. Servera med en grapefruktskiva.

Källor: Spritmuseum.se, Smakasverige.se, Systembolaget.se, Tasteline.com 


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Spritzer – den goda och enkla vindrinken

Spritzer – den goda och enkla vindrinken

Spritz är både gott, somrigt och enkelt. Här får du några varianter på den svalkande drycken med anor! Spritz betyder ”stänk” eller ”strö” på tyska. Drycken bestod ursprungli..

Läs mer
Fixa din egen after ski – hemma

Fixa din egen after ski – hemma

Bara för att afterskin är stängd på våra fjällanläggningar behöver du inte vara utan vinterns gemytligaste höjdpunkt. Här är tipsen hur du ordnar din egen afterski hemma: Drinkarna, vinet, maten och..

Läs mer
Bartenderns tips: Så gör du goda glöggdrinkar

Bartenderns tips: Så gör du goda glöggdrinkar

Vad sägs om en Glögg & Tonic, eller en svensk ”julnegroni” på glögg? Här ger bartendern Aron Larsson Firouzbakhsh tips på tre härliga glöggdrinkar att variera drinkbordet med i jul. Bartendern A..

Läs mer
8 frukt-ansvärt goda drinkar

8 frukt-ansvärt goda drinkar

Äntligen sommar och sol – då finns det inte mycket som är bättre än att svalka sig med en drink. Massor av frukt, bär, juicer och färg skapar du den perfekta sommardrinken. Här är åtta fruktigt goda..

Läs mer
Gör perfekta höstmyset  med bubbliga äppeldrinkar

Gör perfekta höstmyset med bubbliga äppeldrinkar

Hösten är här och det är tid att njuta av frukterna på de dignande äppelträden. Här tipsar vi om tre underbara drinkar som du kan göra på höstäpplena. Det fina höstvädret har gjort att en del sommar..

Läs mer
Mocktail på svenska råvaror: ”Fantastiska somm..

Mocktail på svenska råvaror: ”Fantastiska somm..

Även om du avstår från alkohol kan du njuta av en sommardrink. Bartendern Calle Olson tipsar om några mocktails-recept gjorda på underbara, svenska råvaror. – Vi har så otroligt många, fina rå..

Läs mer