HEM

Aktuellt

Vinguidens ölskola – allt om olika sorters öl

Idag finns en uppsjö av olika ölsorter och stilar att tillgå, och det kan vara svårt att leta sig fram i djungeln av IPA, lager och stout. Därför har vi tagit fram Vinguidens ölskola, där vi hjälper dig att förstå mer om öl. I denna första del går vi igenom de olika sorters öl som finns.

Lager

Denna ölsort är den klassiska ölen som du får om ölen får jäsa i svalare temperatur, så kallad kalljäsning eller underjäsning, vilket gör att jästcellerna sjunker till botten efter avslutad jäsning. Ölen lagras sedan vid noll grader efter jäsningen, vilket gett ölsorten sitt namn.

Ljus lager:

Detta är den öl du får om du beställer en stor stark, och det är idag världens vanligaste öl. En ljus lager är lättdrucken och kännetecknas av en klar, ljusgul färg, en mild humlighet och en alkoholhalt omkring 4–5 %.

Pilsner:

Den ursprungliga pilsnern kommer från staden Pilsen i Tjeckien och finns idag i både tjeckisk och tysk stil. Pilsnern är friskare och har mer humlearomer än en ljus lager och kan även ha fruktigare toner. Den är klart ljusgul med en alkoholhalt på 4–5,5 %.

Mörk lager:

Den mörka lagern får sin färg av att malten torkas vid högre temperaturer. Detta lockar även fram toner av karamell, choklad och i vissa fall kaffe. Humlen är mindre framträdande, och alkoholhalten ligger oftast på 4,5–6 %.

Ale

Ale är något som tidigare förde tankarna till belgiska eller brittiska öler men har idag blivit mer förknippat med IPA- och APA-öl. En ale karaktäriseras av att den jäses i högre temperaturer, så kallad varmjäsning eller överjäsning, vilket får jästcellerna att stiga till ytan där de bildar ett skummigt lager.

Blond ale:

En blond ale görs på malt som torkats varsamt, likt lagern. Däremot gör den högre jästemperaturen att fruktiga toner lockas fram ur ölen. Den har oftast en alkoholhalt omkring 4–6%.

Brown ale:

Detta är den klassiska, brittiska och belgiska alen med anor från medeltiden. Malten torkas vid högre temperaturer och ger en sötare öl med toner av kola, choklad, nötter och kaffe. En brown ale har ett stort spann vad gäller alkoholhalt, allt från 3,5 till 14%.

India pale ale (IPA):

Denna ölstil karakteriseras av sin höga beska och kraftiga maltsmak, som kommer av den stora mängd malt och humle som tillsätts. Humle är antiseptiskt, medan mer malt ger en högre alkoholstyrka. Detta gjorde att ölen höll sig på den långa resan med båt från England till Indien, därav namnet India pale ale (IPA). IPA har vanligtvis en högre alkoholhalt på 3,5–7,5%, ibland görs även så kallad dubbel-IPA med alkoholhalter upp till 10,5%.

American pale ale (APA):

Detta är den amerikanska varianten av IPA, gjord med amerikansk humle som är mer aromatisk och ger toner av blommor till ölen. Den är därför ofta mindre besk och mer mild i smaken än en IPA och har vanligtvis en alkoholhalt på 4,5–6 %, men även här finns starkare varianter.

Porter och stout

Förr skiljdes porter och stout åt genom att stouten var mer alkoholstark, men idag kan det vara svårt att skilja de två åt. De kännetecknas av sin mörka färg och fylliga munkänsla som kommer av den hårt rostade malten. Porter och stout lagras ibland på fat innan buteljering, vilket ger ytterligare karaktär till ölen. De har vanligtvis en alkoholhalt på 3,5–12 %.

Veteöl

Denna öl görs med vete som komplement till kornmalten, vilket gör ölen vitaktig och grumlig, därför kallas det även weissbier (vitöl). Det är ett överjäst öl som ofta smaksätts med kryddor istället för humle, vilket ger en kryddighet som balanserar sötman istället för humlens beska. En veteöl har ofta en alkoholhalt på omkring 4–9,5%.

Suröl

Liksom IPA och APA har surölen på senare år fått stort genomslag. Den framställs genom tillsats av mjölksyrabakterier, vilket ger ölen dess syrliga karaktär. Ofta görs suröl med olika frukter och bär, vilket ger en stor variation i smak, doft och utseende. Suröl har ofta en alkoholhalt på 3,5–8%.

Det finns givetvis mycket mer att skriva om öl och olika ölsorter, men här får du i alla fall en grundläggande uppdelning i de olika sorter och stilar som finns. Nu är det bara att börja prova sig fram och hitta din favoritstil. Lycka till!

Källor: 
Systembolaget.se, ica.se


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Krämiga öler – höstens trend

Krämiga öler – höstens trend

Milkshake- och smoothieöl är nya trenden i höst. Två nya öl med shakekänsla släpps nu på Systemet. ⁣- Uppkom under en helt vanlig milkshake- och lemonadpaus i bryggeriet, säger Nya Carnegiebryggerie..

Läs mer
Svenska bryggerier – en tradition som fått nytt liv

Svenska bryggerier – en tradition som fått nytt liv

I Sverige har vi en lång tradition av att brygga öl, allt från starka festöl till mer vardagliga mellan- och lättöl. De senaste 15 åren har ölhantverket fått sig ett uppsving och flera svenska mikro..

Läs mer
Upptäck polsk mat och dryck

Upptäck polsk mat och dryck

Nyfiken på polsk mat och dryck? Polen är en av våra närmaste grannländer i öst. Landet har en lång och spännande historia, som även färgat av sig på deras mat- och dryckeskultur. Med influenser från..

Läs mer
254 förlorade körkort  på elsparkcykeln

254 förlorade körkort på elsparkcykeln

Oktoberfesten i München är över för den här gången. 6,3 miljoner gäster har festat i två veckor och tillsammans druckit 7,5 miljoner liter öl. Men festen kommer med en baksida: 254 besökare förlorad..

Läs mer
Topplista: 10 bästa ölen till sommaren

Topplista: 10 bästa ölen till sommaren

Sol, vind och vatten, höga berg och kalla öl… Visst är det väl så den gamla låten av Ted Gärdestad går? Skämt åsido, vad passar bättre en varm sommarkväll än en kall och god öl. För att hjälpa dig p..

Läs mer
”Vin, öl och pizza – då blir man 100 år&..

”Vin, öl och pizza – då blir man 100 år&..

Hur ska man fira sin 100:e födelsedag och vara i god form? Jane Kahler från USA har svaret: – Min favoritdryck har alltid varit vin och öl, och jag älskar pepperonipizza, säger hon. Amerikansk medi..

Läs mer