HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

10 bubbliga fakta om Prosecco många missat

Prosecco är drycken på allas läppar även i höst. Fråga bara systrarna Cara, Poppy och Chloe Delevingne som släpper en egen prosecco. Men visste du de här 10 sakerna om prosecco?

Efter en tillfällig nedgång av försäljningen under coronapandemin är prosecco uppe på rekordnivåer igen. Det är inte bara vår svenske kändis Karl Fredrik som släpper egen prosecco – de tre kända systrarna Poppy, Cara och Chloe Delevingne släpper egen prosecco i Storbritannien och USA.

– Det har bara alltid varit en del av våra liv, oavsett om vi njöt av semestern, sörjde ett uppbrott eller firade ett bröllop. Det fanns på varje bordsskiva…och vi var antagligen också på varje bordsskiva, säger Poppy Delevingne.

Namnet Della Vite betyder ”av vinstocken” på italienska och stod på en skylt på vingården.

– Märkligt nog betyder vårt namn, som det brukade stavas, också ”av vinstocken” men på franska, säger Chloe Delevingne.

Prosecco har blivit innebubblet nummer ett, men visste du det här om det italienska mousserande vinet?

1. Druvan Glera gick tidigare under namnet Prosecco.

Glera är relativt neutral i sin karaktäristik, men har hyfsat hög syra och bra med frukt. Ursprunget är troligen kring byn Prosecco i närheten av Trieste i östra Italien. Huvudingrediensen i prosecco är Glera-druvan, som ska vara minst 85 procent av vinet. De andra 15 procenten får bara bestå av druvorna Verdiso, Bianchetta Trevigiana, Perera, Glera Lunga, Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Grigio och Pinot Noir.

2. Prosecco tillverkas i Italiens nordöstra del, i regionen Veneto.

Runt om tillverkas annat mousserande vin, men dessa får inte längre kallas prosecco. Proseccon är nämligen ursprungsbetecknad och får endast komma från områden kring staden Treviso i Veneto.

3. Prosecco har blivit populärare än champagne.

De senaste fem åren har försäljningen av prosecco ökat med 36 procent, jämfört med champagne som bara ökat några få procent. Över 400 miljoner flaskor prosecco säljs varje år.

4. Millennials är de största prosecco-drickarna.

Enligt rådet för skyddande av prosecco är drycken allra populärast bland de födda runt millennieskiftet, särskilt i Storbritannien.

5. Du kan välja bland olika bubbel-nivåer

Om du gillar starka bubblor, välj Spumante. Vill du ha lite lättare bubblor finns också Frizzante.

6. Det finns Prosecco utan bubblor.

Välj Tranquillo om du vill prova en Prosecco utan bubblor. Smaken är lika krispig, men vinet saknar bubblor.

7. Mindre sött än du tror.

Ett vanligt glas Prosecco innehåller i genomsnitt inte mer än 120 kalorier. Brut innehåller mindre än 12 gram socker per liter – alltså mindre än 1,2 gram per deciliter.

8. Drinken Bellini ska innehålla prosecco, inte champagne.

Den berömda drinken skapades 1948 på Harry’s Bar i Venedig. Den innehåller förutom färsk persika även prosecco.

9. Prosecco smakar bäst i tulpanglas.

Enligt experterna är proseccon allra godast och bubblorna stannar längst om den serveras i ett tulpanformat glas för mousserande vin.

10. Drick proseccon ung.

Prosecco lämpar sig inte särskilt bra för lagring, eftersom den inte förbättras med åldern. Så drick den ung – ett år gammal är perfekt.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Prosecco eller spumante – vad är skillnaden?

Prosecco eller spumante – vad är skillnaden?

Bubbligt vin från Italien vin – varför kallas det egentligen, Spumante eller Prosecco, eller fungerar både och? Spumante Spumante, eller vini spumanti, används som en övergripande beskrivning av it..

Läs mer
Ferrari slår ut champagne som segerbubbel i F1

Ferrari slår ut champagne som segerbubbel i F1

Efter mer än 50 år – nu är det slutsprutat med champagne från segerpodiet i Formel 1. I helgen körs årets första Grand Prix-lopp i Bahrein – och vinnaren får fira med Ferraris mousserande vin. Trots..

Läs mer
Prosecco rosé – årets nya trend?

Prosecco rosé – årets nya trend?

Italienska vinmakare har jobbat länge för att få den godkänd, och i år verkar den nya produkten bli klar för marknaden: Vad sägs om Prosecco rosé? Rosévinet var en av de starkast växande vintrendern..

Läs mer
Här kan du beställa Prosecco och valpgos

Här kan du beställa Prosecco och valpgos

Tänk att få dricka Prosecco och gosa med hundvalpar samtidigt. Nu kan du beställa 10 hundvalpar och en flaska bubbel på Kimpton Hotel Moncaco i Denver. Kritiker har dock beskyllt hotellet för djurpl..

Läs mer
Som en prosecco – men utan alkohol

Som en prosecco – men utan alkohol

Samma druva och samma region i Italien, men noll procent alkohol. Nu har Oddbird Spumante kommit till Systembolaget. – Det här är en premiumprodukt för Prosecco-konsumenten, och otroligt spännande a..

Läs mer
Äntligen – då kommer Rosé-Proseccon

Äntligen – då kommer Rosé-Proseccon

Efter flera år av rykten – äntligen kan Rosé-Prosecco bli verklighet! Prosecco DOC i Treviso har fattat beslut om att tillåta en ny rosa variant av succébubblet. Rosévin och Prosecco på en oc..

Läs mer