HEM

Aktuellt

10 bubbliga fakta om Prosecco många missat

Prosecco är drycken på allas läppar även i höst. Fråga bara systrarna Cara, Poppy och Chloe Delevingne som släpper en egen prosecco. Men visste du de här 10 sakerna om prosecco?

Efter en tillfällig nedgång av försäljningen under coronapandemin är prosecco uppe på rekordnivåer igen. Det är inte bara vår svenske kändis Karl Fredrik som släpper egen prosecco – de tre kända systrarna Poppy, Cara och Chloe Delevingne släpper egen prosecco i Storbritannien och USA.

– Det har bara alltid varit en del av våra liv, oavsett om vi njöt av semestern, sörjde ett uppbrott eller firade ett bröllop. Det fanns på varje bordsskiva…och vi var antagligen också på varje bordsskiva, säger Poppy Delevingne.

Namnet Della Vite betyder ”av vinstocken” på italienska och stod på en skylt på vingården.

– Märkligt nog betyder vårt namn, som det brukade stavas, också ”av vinstocken” men på franska, säger Chloe Delevingne.

Prosecco har blivit innebubblet nummer ett, men visste du det här om det italienska mousserande vinet?

1. Druvan Glera gick tidigare under namnet Prosecco.

Glera är relativt neutral i sin karaktäristik, men har hyfsat hög syra och bra med frukt. Ursprunget är troligen kring byn Prosecco i närheten av Trieste i östra Italien. Huvudingrediensen i prosecco är Glera-druvan, som ska vara minst 85 procent av vinet. De andra 15 procenten får bara bestå av druvorna Verdiso, Bianchetta Trevigiana, Perera, Glera Lunga, Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Grigio och Pinot Noir.

2. Prosecco tillverkas i Italiens nordöstra del, i regionen Veneto.

Runt om tillverkas annat mousserande vin, men dessa får inte längre kallas prosecco. Proseccon är nämligen ursprungsbetecknad och får endast komma från områden kring staden Treviso i Veneto.

3. Prosecco har blivit populärare än champagne.

De senaste fem åren har försäljningen av prosecco ökat med 36 procent, jämfört med champagne som bara ökat några få procent. Över 400 miljoner flaskor prosecco säljs varje år.

4. Millennials är de största prosecco-drickarna.

Enligt rådet för skyddande av prosecco är drycken allra populärast bland de födda runt millennieskiftet, särskilt i Storbritannien.

5. Du kan välja bland olika bubbel-nivåer

Om du gillar starka bubblor, välj Spumante. Vill du ha lite lättare bubblor finns också Frizzante.

6. Det finns Prosecco utan bubblor.

Välj Tranquillo om du vill prova en Prosecco utan bubblor. Smaken är lika krispig, men vinet saknar bubblor.

7. Mindre sött än du tror.

Ett vanligt glas Prosecco innehåller i genomsnitt inte mer än 120 kalorier. Brut innehåller mindre än 12 gram socker per liter – alltså mindre än 1,2 gram per deciliter.

8. Drinken Bellini ska innehålla prosecco, inte champagne.

Den berömda drinken skapades 1948 på Harry’s Bar i Venedig. Den innehåller förutom färsk persika även prosecco.

9. Prosecco smakar bäst i tulpanglas.

Enligt experterna är proseccon allra godast och bubblorna stannar längst om den serveras i ett tulpanformat glas för mousserande vin.

10. Drick proseccon ung.

Prosecco lämpar sig inte särskilt bra för lagring, eftersom den inte förbättras med åldern. Så drick den ung – ett år gammal är perfekt.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Svenska proseccon med det svåra namnet

Svenska proseccon med det svåra namnet

Kanske är det lite svårt att uttala. Men här är en ny svensk Prosecco med namnet AVAVAVINO. – Vänner i vinbranschen ville göra saker annorlunda, förklarar Emma Fallman på AVAVAV. Född i Italien och..

Läs mer
Nu kan du köpa Rosé prosecco

Nu kan du köpa Rosé prosecco

Nu får du ännu en anledning att dricka italienskt bubbel. De första efterlängtade flaskorna av rosé prosecco har äntligen landat i Systembolaget. Säg välkommen till Casteloro Prosecco Rosé för och C..

Läs mer
Gör perfekta höstmyset  med bubbliga äppeldrinkar

Gör perfekta höstmyset med bubbliga äppeldrinkar

Hösten är här och det är tid att njuta av frukterna på de dignande äppelträden. Här tipsar vi om tre underbara drinkar som du kan göra på höstäpplena. Det fina höstvädret har gjort att en del sommar..

Läs mer
Jill Johnson är Crazy in Prosecco

Jill Johnson är Crazy in Prosecco

Sångerskan Jill Johnson lanserar egen Prosecco. Rödvinet Nashville stories följs upp med Nashville Stories Prosecco Brut. – Det här vinet är en dröm bredvid musiken, säger Jill. Countryartiste..

Läs mer
10 sommarbubbel! – snabbguide till säsongens mousser..

10 sommarbubbel! – snabbguide till säsongens mousser..

Mousserande viner har tillverkats i ett par hundra år. Idag finns ett gäng olika stilar som grundar sig i de olika tillverkningsmetoderna. Här får du en snabbguide både till några av dem och till 10..

Läs mer
Vem vill ha en bubbel-kalender i jul?

Vem vill ha en bubbel-kalender i jul?

Bara drygt en månad till första advent – då gäller det att börja planera för julkalender. Vad sägs om den här bubbelkalendern full med 24 miniatyrflaskor av champagne, prosecco och cava? Bara en dr..

Läs mer