HEM

Aktuellt

Bubblet som säljer mest

Bubbelvin från olika delar av världen blir allt populärare. Men när vi handlar vårt bubbel är det ett land som dominerar stort, en druva, ett område. Snacka om monopol. Samtidigt börjar vi snegla mot annat mousserande vin.

Hösten har på Vinguiden gått i bubblets tecken. Vi slog världsrekord i champagneprovning, 768 var på plats, vi har puffat för champagne i tid och otid, skrivit initierade artiklar om både cava, prosecco och engelskt bubbel. Bjudit in bubbelprofiler till vår podd-serie Ett bord för två. För det här gillar vi, bubbel i alla dess former. Och nu när petnat (pétillant naturel) kommer att bli en av de stora trender 2018, vet vi att alla vill testa mer, annat bubbel, nytt, spännande.

Petnat är viner med bubblor, men inte med lika hårt tryck som i en champagne. Metoden kallas ancestrale där man låter sista delen av vinets jäsning ske på försluten flaska, alltså inte en andra jäsning, varvid bubblorna blir mjukare. Om detta kan du läsa i vår artikel om trendspaning.


Foto: Dennis Erixon

Samtidigt älskar vi uppenbarligen Prosecco, bubbel från Veneto på druvan Glera. Listan nedan visar med all önskvärd tydlighet på var vi lägger våra bubbelpengar. Proseccon karakteriseras av en fruktsötma, mjuk bubblighet då den jäser på tank och inte på flaska som mycket annat bubbel, och en försiktig syra. Konsumentvänligt, helt enkelt.

Nedan ser du de mest beställda bubbelvinerna 2017* med antalet flaskor inom parantes:

1 Castelforte Spumante Brut 69 kr (18 953)
2 Piccini Memoro Sparkling Cuvée Extra Dry 89 kr (14 025)
3 Gilloria Spumante Brut 59 kr (13 145)
4 Astoria Rosé Spumante Extra Dry 89 kr (6 295)
5 Astoria Valdobbiadene Prosecco Superiore 2016 120 kr (6 174)
6 André Legrand Brut 169 kr (5 945)
7 Louis Massing Brut 199 kr (5 971)
8 La Marca Prosecco Blue Label 99 kr (5 440)
9 Platino Blue Moscato Flowery Sparkling 49 kr (5 035)
10 Cava Cultura Organic Brut 89 kr (4 483)

*(fram till 20 december 2017)


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Vi tipsar om Champagne – prisvärda & lyxiga alt..

Vi tipsar om Champagne – prisvärda & lyxiga alt..

Vi kan inte ge några nyårslöften. Men det vi kan göra är att hjälpa dig hitta en riktigt god Champagne att fylla glaset med, till en prislapp som passar dig! Riktig Champagne – vad är det? Till att ..

Läs mer
Bästa cava under 100 kronor

Bästa cava under 100 kronor

Högsäsongen för bubbelvin är här. Men det finns ju en ansenlig mängd viner att välja mellan. Vi tipsar om bästa cavan under 100 kronor. Här finns fynd att göra. Vill du veta vad cava är? – läs..

Läs mer
Prosecco rosé – årets nya trend?

Prosecco rosé – årets nya trend?

Italienska vinmakare har jobbat länge för att få den godkänd, och i år verkar den nya produkten bli klar för marknaden: Vad sägs om Prosecco rosé? Rosévinet var en av de starkast växande vintrendern..

Läs mer
5 fakta om mousserande vin

5 fakta om mousserande vin

Mousserande vin är en uppskattad dryck som produceras över hela världen. Något de alla har gemensamt är naturligtvis bubblorna. Att kategorisera mousserande vin som en enda typ av dryck är långt ifr..

Läs mer
Guldbetyg – Provat av Vinguiden

Guldbetyg – Provat av Vinguiden

Nu inför vi på Vinguiden ett nytt betygssystem, nämligen ett guldbetyg!  Att ni medlemmar går in och lämnar omdömen och kommentarer på vår sajt tycker vi på Vinguiden är otroligt värdefullt, både fö..

Läs mer
Fixa bästa snacksen till bubblet – 3 favoriter

Fixa bästa snacksen till bubblet – 3 favoriter

Det är mellotider och dags för snacks och bubbel. Oavsett om du vill slå på stort eller ha ett firande i all enkelhet har vi lösningen för dig. Vi har valt ut en cava, en prosecco och en champagne o..

Läs mer