HEM

Aktuellt

Svenskens vinfavoriter sommaren 2017

Detta drack vi i Sverige sommaren 2017. Vinguiden har listan över de populäraste vinerna och inte överraskande är det Italien i fokus.

Vinkonsumtionen förändras av förklarliga skäl under sommaren. En varm, solig sommar och rosévinförsäljningen når nya höjder. Men nu blev det inte riktigt så. Visst drack vi en del rosé, men regn och rusk fick oss att dricka rött, fylligt, kraftigt, ofta till grillen, gärna från Italien. Och innan tog vi oss gärna ett glas bubbel, från Italien.

Ja, Italien har dominerat stort denna sommar. Prisvärdhet, konsumtionsvänlighet i snygg kostym gör sitt. Italien i sig är ju ett av de starkaste varumärken i mat- och vinvärlden, så ingen borde vara förvånad. Möjligen över dominansen. Möjligen inte.

Men av de fem mest sålda vinerna, kommer två från Venetoregionen, amaronevinets hemland. Och proseccons. Ett vin kommer från det kanske lite mer undanskymda italienska distriktet Molise. Det fjärde vinet kommer från Toscana, tillverkat på governometoden. Det femte från Apulien, nere på den Italienska klacken.

Samtidigt följer detta en trend när det kommer till vinkonsumtionen i Sverige, en trend som stavas fruktsött. Mycket av det bubbel vi får oss serverat från Italien har en lite högre sockerhalt än mycket annat bubbel, och de kraftiga vinerna från appenninska halvön är dito lite fruktsöta. Governometoden bygger på högre koncentration, sen skörd av vissa druvor, det vill säga högre sockerhalt, och en lite restsötma i slutprodukten, det vin vi dricker.

Ett framgångsrecept utan dess like är det som kanske hellre borde benämnas folkrörelse än trend. Oavsett vilket, är det svenska folkets favoriter sommaren 2017.

Vinguidens mest populära viner sommaren 2017

Under sommaren har det beställts drygt 112 000 flaskor på Vinguiden.com av Vinguidens 250 000 kunder. Röda viner, vita, torra, bubblande, starka, alkoholfria och en och annan whisky. Men i topp är det Italien som dominerar.

Casalforte Spumante Brut
Casalforte Spumante Brut
Ett trevligt mousserande vin från producenten Cantine Riondo. (9837 flaskor)
750 ml - 11% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
95 kr

Biferno Rosso Riserva Cantina Manzini
2011
Biferno Rosso Riserva Cantina Manzini
Balanserat och koncentrerat vin med toner av plommon, körsbär, kryddor och vanilj. (7199 flaskor)
750 ml - 14.00% - Sockerhalt 4 g/l
109.00 kr

Rocca di Montemassi Governo
2016
Rocca di Montemassi Governo
Kraftfullt rött vin från Toscana med liten fruktsötma, tillverkat på governometoden. (6230 flaskor)
750 ml - 13.5% - Sockerhalt 9 g/l
90 kr

Piccini Memoro Sparkling Cuvée Extra Dry
Piccini Memoro Sparkling Cuvée Extra Dry
Friskt bubbelvin från Veneto på bland annat den klassiska druvan Glera. (6449 flaskor)
750 ml - 11.00% - Sockerhalt 13,5 g/l
89.00 kr

Maxale Appassimento
2016
Maxale Appassimento
Fruktigt med plommon, choklad och mörka bär i generös stil med toner av nougat och kryddor. (5209 flaskor)
750 ml - 14.50% - Sockerhalt 12 g/l
99.00 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Möt Arianna Occhipinti – Siciliens vinmakande supers..

Möt Arianna Occhipinti – Siciliens vinmakande supers..

Få personer har betytt lika mycket för den nya generationens vinälskare som Arianna Occhipinti. Hon visade att det som ung kvinna gick att skapa ett vineri från grunden, utan generationer av vinhist..

Läs mer
Fira nationaldagen med ett glas helsvenskt vin

Fira nationaldagen med ett glas helsvenskt vin

Den svenska dryckesbranschen slår rekord efter den heta sommaren. Och aldrig har det funnits så många svenska vinodlare. – Det kommer att släppas rekordmånga nya svenska viner, säger Hans Håkanson, ..

Läs mer
Stjärnkockens tips: Så blir studentmottagningen en s..

Stjärnkockens tips: Så blir studentmottagningen en s..

Nu är det nära till studentens lyckliga dagar. Den ljusnande framtid är vår – när coronakrisen börjar lätta kan det faktiskt bli en mindre studentmottagning. Tv-kocken och catering-proffset Alexandr..

Läs mer
Småpartier – bubbelfavoriter

Småpartier – bubbelfavoriter

Lagom till stora bubbelhelgen släpper Systembolaget en rad riktigt bra mousserande viner. Men det är inga stora volymer, så det gäller att skynda på. Vinguiden tipsar om inte bara de bästa, utan ock..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Årets sista månad är här och så även mörkret. Tack och lov släpps det en massa spännande produkter nu i december som gör att vi lyckas hålla humöret uppe fram till jul. Här bjuds det på viner till l..

Läs mer
Biodynamiska vinet som hyllas

Biodynamiska vinet som hyllas

Här är det prisvinnande vinet som skapats med hänsyn till kosmiska rytmer och efter solens och månens faser. Det är inte så flummigt som det verkar. Emilio och hans dotter Maddalena i Valpolicella, ..

Läs mer