HEM

Aktuellt

Torres – Spansk vinodlingstradition

Familjen Torres är ett av Spaniens mest respekterade namn inom vinvärlden. Med rötter som sträcker sig tillbaka till 1500-talet och ett vineri grundat 1870 i Vilafranca del Penedès, har familjen fört vidare sitt arv genom fem generationer. De har skapat internationellt erkända viner och brandy, och samtidigt kombinerat tradition med innovation. En central del av deras vinmakningsfilosofi är att producera viner med stark anknytning till terroir och att bevara gamla druvsorter.

Revolutionerande vinproduktion

Hela familjen Torres har en lång tradition av innovation. Miguel A. Torres introducerade temperaturkontrollerad jäsning och lagring i små ekfat under 1960-talet, vilket revolutionerade spansk vinproduktion. Dessutom har familjen engagerat sig i att återupptäcka gamla katalanska druvsorter som Moneu och Querol. De druvorna visar stor potential för att anpassa sig till det föränderliga klimatet, och arbetet med att återuppliva dem har blivit en viktig del av Torres framtidsvision.

Småskalig produktion

Torres fokus ligger på småskaliga produktioner från unika vingårdar, såsom deras ikoniska Mas La Plana, en Cabernet Sauvignon som vann global uppmärksamhet vid Paris Wine Olympics 1979. Andra framstående viner inkluderar Milmanda från Conca de Barberà, ett av Spaniens mest ansedda Chardonnay-viner, och Mas de la Rosa från Priorat, ett av deras mest exklusiva röda viner, producerat på branta skifferklädda sluttningar.

Familjen Torres har också expanderat bortom Spaniens gränser. Redan 1979 etablerade de sig i Chile, där de var pionjärer som första utländska vineri i landet. De driver även en vingård i Kalifornien, där Marimar Torres har etablerat sig som en framstående producent av Chardonnay och Pinot Noir. 

Torres & Earth

Torres vinodling präglas av ett starkt miljöengagemang. Sedan 2008 har de genom programmet Torres & Earth arbetat för att minska sitt koldioxidavtryck. Genom att investera i förnybar energi, effektivisera produktionen och bevara biologisk mångfald i sina vingårdar har de reducerat sina utsläpp med 36% per flaska. Deras ambition är att nå koldioxidneutralitet till 2040.

De är även en föregångare inom regenerativ vinodling, som syftar till att förbättra jordens hälsa och öka koldioxidupptaget i marken. Detta är en del av deras bredare strategi för att möta klimatförändringarna och säkerställa hållbar vinproduktion så att vi även i framtiden kan få njuta av både ett hälsosamt klimat och vin. 

Hållbarhet och innovation

Sammanfattningsvis är Familia Torres inte bara ett namn synonymt med spansk vinodlingstradition, utan också en symbol för hållbarhet och innovation. Genom sitt engagemang gällande både kvalitet och miljö har de blivit en global ledare inom vinindustrin, och de fortsätter att vara en förebild för framtidens vinproduktion.

Vi fick chansen att träffa Mr Miguel A. Torres på hans sista officiella arbetsrelaterade resa innan han i början av 2025 ska gå i pension, 83 år gammal. 

Han brinner verkligen för att bevara vår jord och rädda oss från “plasteländet”. Läs mer om hans vision i Anders Melldéns intervju här där han förklarar hur han vill byta ut plast mot glas som går att panta och återanvända. Mr Torres har en stark åsikt kring det här med alternativa förpackningar och plast i synnerhet. Miguel A Torres har till och med testat att göra en “glass in a box”, en glasflaska i box-format. En idé som var rolig och innovativ, men tyvärr inte framgångsrik då det visade sig att det blev en för tung pjäs för konsumenten att bära. Friskt vågat dock! 

Miguel A. Torres arbetsdagar har redan nu kortats ned något då förmiddagarna ägnas åt klassiskt kontorsarbete medan eftermiddagarna ägnas åt lite mer fria aktiviteter där språkstudier, bokläsning och privata möten får ta plats. Just nu sitter han i skolbänken för att lära sig kinesiska, planen är att framöver kunna addera det till sin redan stora språkportfölj som är fylld med franska, tyska, japanska och så klart engelska.

Jag kan inte annat än förundras och imponeras av hur intresserad han är av att ta del av sina gästers berättelser och hur han innan middagen är slut har stenkoll på alla gästers förnamn och vad vi alla sysslar med. Själv har jag redan glömt vad min bordsgranne till vänster heter…

Viner att prova

I Sverige är Torres ett mycket väletablerat varumärke och vi finner i det fasta sortimentet följande produkter, men det finns även en del godsaker i beställningssortimentet. 

Torres Gran Coronas Cabernet Sauvignon Reserva
2020
Torres Gran Coronas Cabernet Sauvignon Reserva
Fruktig och något mogen smak med en tydlig ton av rostad ek. Här finner du nyanser av svarta vinbär, plommon, kakao, körsbär, peppar och en hint av vanilj. Perfekt att servera vid 16-18°C, och särskilt god till lamm- eller nötköttsrätter.
750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
119 kr

Torres Gran Viña Sol Chardonnay
2023
Torres Gran Viña Sol Chardonnay
Frisk och ungdomlig smak med inslag av fat, päron, persika, melon, citrus och vanilj. Serveras vid 8-10°C och passar utmärkt till smakrika vegetariska rätter, samt fisk- eller kycklingrätter.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
92 kr

Sangre de Toro Blanco Organic
2021
Sangre de Toro Blanco Organic
Fruktig smak med en lätt sötma med toner av päron, honungsmelon och vita blommor. Bäst serverad vid omkring 8°C, antingen som en uppfriskande sällskapsdryck eller tillsammans med sallader.
750 ml - 10.5% -
79 kr

Sangre de Toro Organic Garnacha
2023
Sangre de Toro Organic Garnacha
Fruktig smak med inslag av hallon, lakrits, mörka körsbär och örter. Serveras vid cirka 16°C till vegetariska rätter eller till rätter av fläsk- eller lammkött.
750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
79 kr

Sangre de Toro Reserva Organic
2020
Sangre de Toro Reserva Organic
Fruktig smak med en tydlig kryddighet och inslag av körsbär, plommon, choklad och vanilj. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött.
750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
99 kr

Sangre de Toro Organic Selection
2023
Sangre de Toro Organic Selection
Balanserad, fruktig med inslag av svarta vinbär, björnbär i frisk stil, aningen sträv med bitter ton, ung, kryddig.
3000 ml - 14.5% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
259 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Sherry… heter det inte längre

Sherry… heter det inte längre

Världens mest underskattade vin? Jag tror det, men det tar ett tag innan man gillar vinerna från sydspanska staden Jerez. Sherry, sa vi tidigare. Det gör vi inte längre. Men det är fortfarande lika ..

Läs mer
Tre fruktiga höjdare på tillfälligt besök

Tre fruktiga höjdare på tillfälligt besök

På jakt efter något nytt och spännande rödvin till en grillkväll? Då vill vi tipsa om tre flaskor som just har anlänt i Systembolagets tillfälliga sortiment. Var beredd på en smakexplosion av exotis..

Läs mer
Världens sötaste vin

Världens sötaste vin

Söt, sötare, PX. PX som i Pedro Ximénez, druvan som odlas i Jerez som också är ett vin, världens sötaste och ett av de mest smakintensiva. Galet gott är det men är det ett vin till mat? Druvan Pedro..

Läs mer
Exklusiv dörröppnare på klassisk mark

Exklusiv dörröppnare på klassisk mark

Det är inte fel att säga att det är Spaniens i särklass viktigaste vinbyggnad. Hur många spaltkilometer den fått i press går inte att räkna och än idag betraktas den som avantgardistisk. Snacka om e..

Läs mer
Cava får ny spännande kvalitetsklass

Cava får ny spännande kvalitetsklass

Länge var cava ett slags budgetalternativ till champagne. Nu tar det spanska bubbelvinet emellertid ett mycket efterlängtat kliv mot kvalitet med lanseringen av vingårdscavor, det mest intressanta s..

Läs mer
Triss i toppviner från cavagigant

Triss i toppviner från cavagigant

Det är inte lätt att vara störst, att spela i en egen division. Som vinproducent blir man skeptiskt bemött, för inte kan väl volym också ge kvalitet? Jo det kan det, om man vill. Och det vill man på..

Läs mer