HEM

Aktuellt

”Ett vin som känns som att smaka på en solig dag”

Mitt under sitt jubileumsår släpper Jill Johnson det vita vinet Nashville Stories Organic White från Frankrike. Tillsammans med ett team av sommelierer har hon tagit fram ett ekologiskt vin som passar hennes smakpalett – krispigt och fruktigt med tropiska toner.

Inte självklart med sauvignon blanc

När Jill tog fram sitt första vin, ett rött vin från USA, kände hon sig ganska smaksäker när hon valde bland olika viner. Då återkom hon hela tiden till ganska syltiga, kryddiga och mustiga viner. Resultatet blev populära Nashville Stories U.S Red Blend. Men när det var dags för ett vitt vin tyckte hon att det var svårare.

När hon första gången fick smaka på Nashville Stories Organic White var det bara sauvignon blanc i det. Det var ett otroligt fräscht vin, men Jill tyckte ändå att det saknades något. Genom att blanda i druvorna chardonnay och viognier lockades mer tropiska toner fram, och resultatet blev ett krispigt vin med mycket frukt.

– Just att man fick med lite tropisk frukt tycker jag är spännande, för jag tycker om när det händer saker på vägen. När man inte bara får en smak och sedan är det över, säger Jill.

Perfekt till både sommarmat och prat

Jill berättar att vinet fungerar utmärkt till sommarens mat men att det även är ett gott mingelvin. Den friska smaken passar till fisk och skaldjur men även kyckling och sallader.

– Det här vinet känns som att smaka på en solig dag, säger Jill.

Att vinet även innehåller druvan viognier tycker Jill är extra roligt. För henne är viognier nämligen en druva som hon skulle kunna tycka är alldeles för mycket – då den är oerhört aromatisk.

– En gång fick jag smaka ett viognier som ett endruvsvin och föll så jäkla pladask. Så det var så gulligt att de blandade i det när vi ville ha en tropisk finish. Jag blev så himla glad eftersom jag rankar den som topp tre-druvan bland vita viner, berättar Jill.

En vinresa till Frankrike står på Jills bucket list

Att det blev just Frankrike denna gång är Jill väldigt entusiastisk över, och hon skulle gärna vilja producera ett rött franskt vin någon gång. Framför allt skulle hon vilja resa dit och få spendera ett par månader i den franska vinvärlden.

– Jag brukar alltid fråga andra i mitt tv-program vad de har på sin bucket list, men jag har sällan så mycket på min egen. Men just att få resa till Frankrike och få lära mig mer om vin är verkligen något jag skulle vilja göra, säger Jill.

Nashville Stories Organic White lanseras i Systembolagets beställningssortiment den 27 juli och kommer att kosta 99 kronor.

Nashville Stories Jill Johnson Proudly Presents Organic White
2022
Nashville Stories Jill Johnson Proudly Presents Organic White
Detta torra vita vin har en fruktig smak av päron, äpple, lime och en hint av färsk ananas. Avslutningen är krispig med en fin citruston. Passar till aperitif såväl som skaldjur, vit fisk, kyckling, sallader och chèvre chaud.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
69 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Druvan som satte Nya Zeeland på kartan

Druvan som satte Nya Zeeland på kartan

Nya världen har sedan vi började upptäcka deras viner byggt mycket av sin exponering på enstaka druvor. Sällan är det så tydligt vilken betydelse detta fått när vi blickar mot Nya Zeeland. Här reger..

Läs mer
Viking Line presenterar sju nya fartygsviner

Viking Line presenterar sju nya fartygsviner

Från och med februari presenterar Viking Line sju nya fartygsviner. Vinguiden blev inbjudna till en presentation av vinerna, vilka kommer att finnas ombord på båtarna i två år framöver. Urvalsproces..

Läs mer
Bästa vita viner från Spanien just nu

Bästa vita viner från Spanien just nu

Vitt vin från Spanien, kan det vara något? Jodå, om man vågar satsa lite, gå upp någon tia i pris och kryssa sig fram bland vindistrikten och druvorna. För här finns nu – äntligen – att hämta. Per d..

Läs mer
Möt våren med sparris och riesling

Möt våren med sparris och riesling

Äntligen – nu är sparristiden här. Och många av oss väljer en speciell dryck att skölja ner ”grönsakspinnen” med: riseling. Här är tre tips på riktigt prisvärd riesling – och..

Läs mer
Vita viner från Bourgogne

Vita viner från Bourgogne

Få vinområden har sådan status i världen som Bourgogne. När det kommer till vitt vin, är det Chardonnay som gäller, och ett närmast mytiskt vin presenterar sig. Oefterhärmligt men trots det ett av v..

Läs mer
Jill Johnson – rosé, jubileum och passionen för vin ..

Jill Johnson – rosé, jubileum och passionen för vin ..

Jill Johnson är en av våra mest folkkära artister som under 30 år har underhållit oss med sin rockiga countrymusik. Sedan 2019 har hon även en vinkollektion med namnet Nashville Stories, en hyllning..

Läs mer