HEM

Aktuellt

3 spännande viner till svamp

Svampsäsongen är här! Äntligen kan vi njuta av fantastiska måltider tillagade med färska kantareller, soppar och champinjoner. Och visst smakar maten alltid lite extra gott när man själv tagit svampen från jord till bord?

För oss vinälskare är svampen ett perfekt komplement då den tar smaken från maten och vinet till nya höjder. Vin gör sig ofta bäst till mat som matchar dryckens fyllighet och syra. Fylliga och mustiga viner passar bra till smakrik mat, medan ett lätt och fruktigt vin passar till en lättare måltid. Om det känns svårt att veta vilket vin du ska välja är svampen i många fall en brygga till smakupplevelsen då den skapar harmoni mellan mat och dryck. Valet av vin blir med andra ord mindre känsligt.

Tre tips för hur du bäst matchar vin till svamp

Finns det något godare än smörstekta kantareller på rostat bröd? Saltet och fettet i smöret lyfter smakerna i svampen. Allt som egentligen behövs för att komplettera rätten är ett gott glas vin. Här rekommenderar vi ett torrt vitt vin, t.ex. en Chardonnay från centrala Bourgogne som Olivier Leflaive.

Olivier Leflaive Bourgogne Les Sétilles
2021
Olivier Leflaive Bourgogne Les Sétilles
Frisk, mineral, citrus, gröna äpplen i mycket drickvänlig stil, inslag av fat, nötter, smör med fin bredd.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
329 kr

Till en finare middag med en bit kött är en god svampsås ofta ett utmärkt val. Klassiska Karl-Johansvampen passar till de flesta kötträtter och till en sådan måltid kan ett mustigt rödvin vara i sin ordning. Testa gärna en flaska Villa Puccini med inslag av fat, mörka körsbär och kryddnejlika.

Villa Puccini
2019
Villa Puccini
Frisk, aningen matbitter, inslag av lingon, bra frukt i balanserad stil, lätt i karaktären med fint avslutande balans, aningen kryddig.
375 ml - 12.6% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
59 kr

Sist men inte minst favoriten – svamprisotto. En härlig maträtt att avnjuta under sensommarkvällen i goda vänners sällskap. Ofta är det gott att använda flera slags svampar i risotton. Eftersom vin används vid tillagningen är det givet att ett glas vin även passar som dryck till måltiden. Ett strävt rött vin som Fontanafredda Ebbio passar utmärkt till att balansera krämigheten i rätten.

Fontanafredda Ebbio Langhe Nebbiolo
2022
Fontanafredda Ebbio Langhe Nebbiolo
Bra frisk ton, ungdomlig rödfruktighet, liten strävhet med inslag av kaffe, mogna lingon i välbalanserad stil.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
145 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Ny forskning: Billigt vin godare med högre pris

Ny forskning: Billigt vin godare med högre pris

Billiga viner blir godare när vi köper dem till högre pris. Forskarna lurade vinprovare med falska prislappar att vissa viner var dyrare än i verkligheten. När priset höjdes satte vindrickarna högre..

Läs mer
Strunta i köphetsen – njut av Black Friday-viner

Strunta i köphetsen – njut av Black Friday-viner

Black Friday innebär numera köphysteri och köer i butiker. Men Vinguiden vill göra den dagen till något annat – en mysig stund i soffan med ett mörkt vin. Här rekommenderar vi några passande flaskor..

Läs mer
Viner som lyser upp mörka november

Viner som lyser upp mörka november

Mörkt, grått och en pandemi som håller oss i skräck. November 2020 är sannerligen tuff att ta sig igenom. Så låt oss visa några ljuspunkter denna mörka årstid – med att rekommendera några goda..

Läs mer
Stark tillväxt för dryckesbranschen – trots co..

Stark tillväxt för dryckesbranschen – trots co..

Allt fler i Sverige vill tillverka alkoholdrycker. Bara det senaste året har antalet producenter ökat med 114 stycken. – Det är fantastiskt roligt att de senaste årens starka entreprenörskap inom dr..

Läs mer
Snacka om himmelskt vin

Snacka om himmelskt vin

Snacka om himmelskt vin. Nu kan du köpa en flaska Pétrus 2000 som varit uppe i rymden i över ett år. Priset är skyhögt: Åtta miljoner kronor tros den unika buteljen gå för. ”The sky is the limit” b..

Läs mer
Succén: norrländska viner på blåbär och lingon

Succén: norrländska viner på blåbär och lingon

De är envisa norrlänningar som vill visa världen att kvalitetsvin kan göras på blåbär och lingon. I år satsas det mer än någonsin i vineriet i Norsjö – 40.000 flaskor ska ut på marknaden. – De..

Läs mer