HEM

Aktuellt

Fira Ostens dag med ett gott glas vin

Den 27 maj firas Ostens dag och om det är något vi svenskar gillar, så är det ost. Precis som med vin finns det en mängd olika ostar med minst lika många smaker. Lyckas man då para rätt vin med rätt ost, kan man få uppleva gastronomiska smakexplosioner utan dess like och du kommer vilja fira ostens dag varje dag!

Vilket vin passar då till vilken ost? Här kommer våra tips på riktigt bra kombinationer.

Mjuka ostar

Brie och Camembert

Till mjuka ostar är det ofta röda viner med mjuka och bäriga toner som får fram de bästa smakerna. Vi föreslår den fruktiga vinet Bourgogne Rouge med inslag av jordgubbar, blåbär, skogshallon och färska örter. Men skulle du däremot föredra ett vitt vin så välj ett friskt och fruktigt. Mileo Blanco Organic med smaker av honungsmelon, päron, citrus och fläder passar utmärkt till Brie eller Camembert.

Hårda ostar

Parmesan, Cheddar och Gruyère

Till hårdost rekommenderar vi fylliga och smakrika vita viner. Däremot kan även ett smakrikt rödvin med lite kryddigare inslag också passa bra, då starka smaker i viner går väl ihop med starka smaker i ost. Vad sägs om Simonsig Chardonnay från Sydafrika, med inslag av gröna äpplen, ananas och päron, eller italienska Casa Vinironia – ett kryddigt rödvin med inslag av plommon, mörka körsbär, chokladpraliner, vanilj och kryddnejlika.

Mögelost

Grön- och blåmögelost

För att balansera ut de salta mögelostarna behövs ett sött vin. För dig som gärna dricker rött föreslår vi Domìni Veneti som är ett fruktigt och sött vin med inslag av fat, blåbär, mörka körsbär, chokladpraliner, nötter och vanilj. Vill man hellre avnjuta ett vitt vin till osten passar det franska vinet Calvet perfekt med dess söta smak och inslag av ananas, apelsinskal, aprikosmarmelad, vanilj, honung och saffran.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Hylla Kebabens dag med vin från Georgien

Hylla Kebabens dag med vin från Georgien

Kebabtallrik, kebabrulle eller kebabsallad är några varianter av mångas favoriträtt.  Om du tycker att kebab är värd att fira kan du redan nu se fram emot den 11 september för då är det Kebabens dag..

Läs mer
Vinflaskans olika former

Vinflaskans olika former

Det har väl knappast undgått någon att vin kommer i olika typer av flaskor, både i fråga om storlek, men även vad gäller färg och form. Men vad innebär de olika sorter som finns och vad kan vi lära ..

Läs mer
3 spännande viner till svamp

3 spännande viner till svamp

Svampsäsongen är här! Äntligen kan vi njuta av fantastiska måltider tillagade med färska kantareller, soppar och champinjoner. Och visst smakar maten alltid lite extra gott när man själv tagit svamp..

Läs mer
Därför kan du rodna och få ont i huvudet av vin

Därför kan du rodna och få ont i huvudet av vin

Vissa är överkänsliga mot viner utan att förstå vad det beror på. Det kan vara histamintolerans som gör att du kan få reaktioner på vanligt vin. Men det finns speciella viner som sägs ge mindre symp..

Läs mer
5 kända politikers favoritdrycker

5 kända politikers favoritdrycker

Under upptakten till valet är det inte utan att man ibland funderar på vad politikens högdjur dricker när de väl tar sig ett glas. Vi har därför djupdykt i historien och luskat reda på vad några av ..

Läs mer
Stora guiden till höstens dryckesmässor 2022

Stora guiden till höstens dryckesmässor 2022

Under hösten är det späckat med dryckesmässor, från Helsingborg till Umeå. Här har vi samlat några av de bästa som du absolut inte får missa. 26-27/8 Helsingborgs Dryckesmässa På Helsingborg Arena ä..

Läs mer