HEM

Aktuellt

Rom – världens vanligaste drinkingrediens

Rom är den vanligaste ingrediensen att använda i drinkar. Med tanke på att drycken har större variation i färg och smak än någon annan spritsort är det inte förvånande. Det har även blivit allt vanligare att dricka rom rent likt en whisky och världen över hyllas drycken.

Rom görs uteslutande av socker från sockerrörsplantan och är därför nära förknippat med Karibien och Västindien. Det var Christofer Columbus som år 1493 tog med sig sockerrörsplantorna från Kanarieöarna till Hispaniola, nuvarande Haiti och Dominikanska republiken. Klimatet visade sig vara utmärkt för att odla plantan som bred sig snabbt.

Så görs rom

Rom tillverkas av saften från sockerrör, antingen direkt på vätskan som pressas ur plantan eller på restprodukterna från sockertillverkning. Utöver att rom enbart får vara gjort på sockerrör finns inga regler eller klassificeringar för hur den tillverkas, lagras eller åldersbestäms. Det betyder att många olika sorters dryck bär namnet rom, även om de är gjorda på olika sätt.

Huvudsakligen finns det tre olika romstilar: Spansk, brittisk och fransk.

Spansk rom

Den spanska romen görs på melass och får endast jäsa i 24 timmar innan den destilleras. Detta sker huvudsakligen i industriella kolonnpannor för att få en så ren och neutral sprit som möjligt. Den lagras sedan ofta på ekfat där den får mogna. Lagringen gör romen mörkare i tonen. För att få en ljus rom renas och filtreras färgen bort innan den buteljeras.

Brittisk rom

Den brittiska romen produceras också på melass men får jäsa mycket längre innan den destilleras, ibland upp till 14 dagar. Destilleringen görs sedan oftast på enkelpannor liknande de som används vid whiskyframställning. Genom att en så kallad retorter ofta används, ökas även alkoholhalten till ca 85% jämfört med de ca 70% som en vanlig enkelpanna ger. Slutprodukten lagras sedan på bourbonfat som ger en mycket smakrik rom.

Fransk rom

Den franska romen görs direkt på vätskan som pressas ur sockerröret. Detta ger en mer örtig, fruktig och lättare typ av rom, som i vissa avseende liknar cognac. Den får jäsa i upp till tre dygn innan den destilleras, vilket görs på både kolonnpannor och enkelpannor. Den lagras sedan ofta på gamla cognacsfat, vilket ytterligare ger en likhet med fransk cognac.

Mojito – en av världens äldsta dokumenterade drinkar

Givetvis måste vi dela med oss av ett recept som har nästan lika gamla anor som romen själv. Mojiton nedtecknades redan på 1600-talet. Några sjömän gick iland på Kuba för de hade hört att invånarna hade en bot mot tropiska sjukdomar. Med sig fick de då “Aguardiente de caña” vilket översätts till “sockerrörssprit”, det vill säga rom. De fick även limejuice, sockerrörsjuice samt mynta – alla ingredienser för att göra en mojito.

Ingredienser
6 cl ljus rom
1/2 lime (3 cl limejuice)
8-10 färska myntablad
1 msk råsocker (eller 2 cl sockerlag)
6 cl bubbelvatten (valfritt)

Gör såhär:
Dela limen i kvartar och lägg ner i glaset, häll på socker och lägg i myntabladen. Muddla försiktigt (pressa) så att du inte drar ur det bittra ur det vita på limen eller klorofyllet ur myntabladen. Fyll på med is, häll på rom och toppa med bubbelvatten. Garnera med en myntakvist. Drick och njut av en äkta historisk drink!


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Cognac – allt du behöver veta

Cognac – allt du behöver veta

Cognac, denna gyllene, ädla dryck har värmt människans kropp och själ under hundratals år. Men hur framställs egentligen cognac, vilka drycker får bära benämningen och vad är skillnaden mellan VS oc..

Läs mer
Paketen som gör succé på Fars Dag

Paketen som gör succé på Fars Dag

Fars Dag på söndag och du kanske redan har köpt något av det klassiska sakerna; som strumpor, slips eller en bok. Men varför inte ge pappa ett kluckande paket istället? Fars dag är en 90-årig svensk..

Läs mer
Nu kan du göra drink – med smak av kanelbulle

Nu kan du göra drink – med smak av kanelbulle

Nu lanseras den älskade kanelbullen i flytande form. Minttu Cinnamon Bun är en kombination av nygräddad kanelbulle och frisk mint. – I år inviger vi det tjugoförsta året av kanelbullens dag genom at..

Läs mer
Hittade brännpanna – nu gör de ekologisk gin

Hittade brännpanna – nu gör de ekologisk gin

Svenskt, ekologiskt och helt hantverksmässigt producerat i en liten röd stuga. Snart lanseras nya First Gin från Sigtuna på Systembolaget. – Vi hittade brännpannan i det övergivna lilla huset och tä..

Läs mer
Brännvin eller vodka – vad är skillnaden?

Brännvin eller vodka – vad är skillnaden?

Brännvin eller vodka – vad är egentligen skillnaden? Vodka kommer ursprungligen från Polen och började framställas redan på 950-talet. Redan då var destilleringskonsten uppfunnen och man tillv..

Läs mer
Stolthet bakom romrenässans

Stolthet bakom romrenässans

En liten bitter skymmer sikten för så många bra romsorter. Men tiderna förändras och den mörka romen går en ny vår till mötes. – På Angostura är vi fullt medvetna om vilka guldkorn vi har, säger Mas..

Läs mer