HEM

Aktuellt

Ikoniska fredsvinet säljs på svensk auktion

Ett odödligt och ikoniskt vin säljs nu på Systembolagets dryckesauktion. Château Mouton Rothschild 1945 skördades när freden kom till Europa och baron Philippe de Rothschild kunnat återta sitt gods. Det åtråvärda flaskan pryds av en unik fredsetikett.

Château Mouton Rothschild är ett av världens främsta viner, och om det rör sig om en flaska som producerades under fredsåret 1945 handlar det om ett odödligt och ikoniskt vin. Nu säljs en flaska med den unika fredsetiketten på Systembolagets dryckesauktion. Flaskan är härligt patinerad och ska ha förvarats i perfekt temperatur i en privat källare.

Vinet beskrivs som en riktig 100-poängare av de som smakat, inte bara i kraft av den unika historiken. Château Mouton Rothschild 1945 sägs ha en exotisk, lätt övermogen söt doft av svarta frukter, kaffe, tobak, mocka och asiatiska kryddor. Kraften strömmar ut ur glaset som från en vulkan. Smaken är alltjämt överdådig och rik med krämig frukt och lätt övermogna tanniner. Kanske har fredsåret gett vinet unika krafter och evig ungdom?

Årgång 1945 var speciell och omisskännlig, inte bara med anledning av den hett efterlängtade freden. Sommaren var varm och torr och det blev en tidig skörd. Druvorna var supermogna och vissa viner fick en alkoholhalt på hela 15 procent.

Som jude hade baron Philippe de Rothschild flytt från Frankrike till Storbritannien efter att ha rymt från fängelset. När kriget var över återvände han för att övervaka skörden på Château Mouton. Trots att han inte hade kunnat förvalta sitt gods på några år blev 1945 en extraordinär årgång. Kanske hade druvstockarna saknat sin herre?

Under kriget hade egendomen konfiskerats av tyskarna, en av tyskarna utsedd weinführer såg till att det producerades vin som till stor del dracks upp av tyska officerare.

Baron Philippe var konstnärligt lagd och 1945 blev första året för de berömda ”konstnärsetiketterna”, en för varje årgång. Etiketten från 1945, designad av Philippe Jullian, bär orden ”Année de la Victoire” i ett stiliserat V.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Äntligen dags för Beaujolais Nouveau!

Äntligen dags för Beaujolais Nouveau!

Nu kommer den, den lilla röda från södra Bourgogne. Enkelt rödtjut med en massiv marknadsföringsapparat bakom eller förtjusande vintradition. Meningar går isär om Beaujolais Nouveau. Men hur smakar ..

Läs mer
Trumps attack – mot franska viner

Trumps attack – mot franska viner

Helnykteristen Donald Trump förklarar tullkrig mot franska viner. Presidenten planerar nya strafftullar på vinerna från Europa. – Vet du vad? Det är inte rättvist. Vi kommer att göra något åt ..

Läs mer
Shabby chic i vinvärlden

Shabby chic i vinvärlden

Frankrikes bakgård, experimentverkstad eller gömda pärla. Namnen är många på området som gärna beskrivs som shabby chic i vinvärlden, nedgånget men med väldigt mycket charm. Nu hittar både vinentusi..

Läs mer
Bordeaux äger 1855

Bordeaux äger 1855

Sedan en tid har vinodlarna i Bordeaux ensamrätt om att använda begreppet 1855. Årtalet är främst känt för att vara det år den berömda vinklassificeringen gjordes, då bland annat fyra vinslott i Bor..

Läs mer
Klassisk klassificering fortfarande kontroversiell

Klassisk klassificering fortfarande kontroversiell

Redan 1855 kom klassificeringen över delar av vin från Bordeaux. Än i dag är den kontroversiell, inte minst med tanke på att vinvärlden ser helt annorlunda ut i dag än vad den gjorde då. Eller? Ving..

Läs mer
Svenskarna tar över anrika vingården

Svenskarna tar över anrika vingården

Den välkända vingården Domaine Rabiega, utanför Saint-Tropez i Frankrike, har snart fått tillbaka sin forna glans. Och det är svenska entusiaster som står bakom lyftet. – Efter en tids renover..

Läs mer