HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Pinot Noir – en svårodlad primadonna

Vare sig det gäller Nya Zeeland, Sydafrika, Kalifornien eller högborgen i franska Bourgogne ger sig inte den mytomspunna blå Pinot Noir förrän den får som den vill. Men odlare som lyssnar noga och kan tyda druvans högst unika dialekt producerar viner i absolut världsklass.

Det är ingen slump att Pinot Noir är den enda blå druva som stolt får samsas med de gröna i en lyxigt mousserande champagne.

Kräsen druva med lyxigt enkel och varierande smak

För att smaka perfekt kräver den svårodlade Pinot Noir med sitt tunna skal ett minst lika perfekt klimat såväl som jordmån och temperatur. Men då en lyckad skörd ger så obeskrivligt fantastiska och lättdruckna viner, anser många producenter att belöningen är större än risken att misslyckas.

Ett rött vin på Pinot Noir ger i stort ett kryddigt och fruktigt vin med hög syra. Smaken varierar beroende på ursprungsland men är långt ifrån tung och sträv. Härliga jordgubbar och smultron dominerar smaken som ofta har inslag av körsbär, örter, sandelträ och choklad.

Vinet har en medelfyllig kropp och uppfattas som torrt. Det avnjutes för det mesta ungt, även om det är de äldre och vällagrade vinerna som är mest eftertraktade på marknaden.

Hemvist och rykte

Ett rött vin på Pinot Noir från Bourgognes gyllene sluttning Côte d’Or hör till de absolut främsta i världen. Som kuriosa såldes en flaska Romanée-Conti med sin hemvist just där på en aktion för häpnadsväckande 5 miljoner kronor. Även om druvan idag odlas över hela världen har den sitt ursprung i Frankrike där den tydligen trivs bäst.

Med det sagt kan vi dock försäkra dig om att det finns många riktigt goda viner på Pinot Noir från världens alla hörn och i alla prisklasser.

Därför vill vi nu tipsa om ett lyxigt Bourgogne samt ett mycket prisvärt och gott vin från Nya Zeeland som passar bra till stekt eller grillad fisk.

Från berömda franska Côte de Nuits i Bourgogne kommer denna kryddiga blåröda Pinot Noir med smak av jordgubbar, skogshallon och choklad. Låt dig väl smaka.
750 ml - 13.5% -
999 kr

Till den nystekta fisken eller det ljusare köttet häller vi mer än gärna upp Saint Clair Origin i våra glas. För hundralappen får du en högklassig och elegant Pinot Noir med trevlig fatkaraktär som har smak av skogshallon och frisk ingefära.
750 ml - 13% -
109 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa