HEM

Aktuellt

Pinot Noir – en svårodlad primadonna

Vare sig det gäller Nya Zeeland, Sydafrika, Kalifornien eller högborgen i franska Bourgogne ger sig inte den mytomspunna blå Pinot Noir förrän den får som den vill. Men odlare som lyssnar noga och kan tyda druvans högst unika dialekt producerar viner i absolut världsklass.

Det är ingen slump att Pinot Noir är den enda blå druva som stolt får samsas med de gröna i en lyxigt mousserande champagne.

Kräsen druva med lyxigt enkel och varierande smak

För att smaka perfekt kräver den svårodlade Pinot Noir med sitt tunna skal ett minst lika perfekt klimat såväl som jordmån och temperatur. Men då en lyckad skörd ger så obeskrivligt fantastiska och lättdruckna viner, anser många producenter att belöningen är större än risken att misslyckas.

Ett rött vin på Pinot Noir ger i stort ett kryddigt och fruktigt vin med hög syra. Smaken varierar beroende på ursprungsland men är långt ifrån tung och sträv. Härliga jordgubbar och smultron dominerar smaken som ofta har inslag av körsbär, örter, sandelträ och choklad.

Vinet har en medelfyllig kropp och uppfattas som torrt. Det avnjutes för det mesta ungt, även om det är de äldre och vällagrade vinerna som är mest eftertraktade på marknaden.

Hemvist och rykte

Ett rött vin på Pinot Noir från Bourgognes gyllene sluttning Côte d’Or hör till de absolut främsta i världen. Som kuriosa såldes en flaska Romanée-Conti med sin hemvist just där på en aktion för häpnadsväckande 5 miljoner kronor. Även om druvan idag odlas över hela världen har den sitt ursprung i Frankrike där den tydligen trivs bäst.

Med det sagt kan vi dock försäkra dig om att det finns många riktigt goda viner på Pinot Noir från världens alla hörn och i alla prisklasser.

Därför vill vi nu tipsa om ett lyxigt Bourgogne samt ett mycket prisvärt och gott vin från Nya Zeeland som passar bra till stekt eller grillad fisk.

Joseph Drouhin Chambolle-Musigny Premier Cru
2020
Joseph Drouhin Chambolle-Musigny Premier Cru
Från berömda franska Côte de Nuits i Bourgogne kommer denna kryddiga blåröda Pinot Noir med smak av jordgubbar, skogshallon och choklad. Låt dig väl smaka.
750 ml - 13.5% -
1299 kr

Saint Clair Origin Pinot Noir
2021
Saint Clair Origin Pinot Noir
Till den nystekta fisken eller det ljusare köttet häller vi mer än gärna upp Saint Clair Origin i våra glas. För hundralappen får du en högklassig och elegant Pinot Noir med trevlig fatkaraktär som har smak av skogshallon och frisk ingefära.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
119 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

3 vintips om älskade Pinot Noir

3 vintips om älskade Pinot Noir

Älskad och skör men med stor potential att ta över ditt liv. Det skulle kunna vara inledningen på en harlequin-roman av Nora Roberts. Men det är ingen roman – det är vad som händer när vi närm..

Läs mer
Tio champagnefavoriter

Tio champagnefavoriter

Champagne heter bubblet från Champagne. Allt annat är mousserande, fast med olika namn. Alltså: Det finns champagne och så finns det övrigt bubbel. Det är också så många resonerar när det kommer til..

Läs mer
Alsace

Alsace

Frankrikes torraste område, men också ett av de nordligaste. Tacka Les Vosges för det, bergskedjan som skyddar det nordfranska vindistriktet från nederbörd. Vinerna blir därefter, aromatiska, eldiga..

Läs mer
Liten svart knöl sätter Kroatien på gastrokartan

Liten svart knöl sätter Kroatien på gastrokartan

Kroatien har gjort en succéartad resa i kulinariska sammanhang. Inte bara för att den lilla svarta knölen, tryffeln alltså, tillsammans med ostron, nu placerat landet på den gastronomiska kartan. Ut..

Läs mer
Smaka på Frankrike under nationaldagen

Smaka på Frankrike under nationaldagen

Den 14:e juli är det vinlandet Frankrikes nationaldag. Det betyder att det är dags att laga en Boeuf Bourguignon, ta fram lite ostron och franska charkuterier och såklart pricken över “i”, några rik..

Läs mer
Låt vinet leda vägen! Här är ostarna som matchar

Låt vinet leda vägen! Här är ostarna som matchar

Hur matchar man egentligen ost och vin på bästa sätt? Här har vi valt ut sex goda viner och letat fram ostar som passar utmärkt till dessa. Breda smakpaletter försvårar matchningen Både ostar och v..

Läs mer