HEM

Aktuellt

10 udda fakta du inte visste om vin

Svenska folket har blivit ett vinälskande folk. Varje dag säljs över 745 000 liter vin på Systembolaget. Men visste du de här 10 sakerna om vin och vindruvor? 

1. Vindruvor är den mest odlade frukten i världen.

Det är stor skillnad på druvorna som används till vin och de du kan köpa i mataffären. Det finns ungefär 10 000 olika sorters vindruvor.

2. Cabernet Sauvignon är världens mest planterade druvsort.

I hela världen odlas mer än 713 000 tunnland Cabernet Sauvignon. Den mest planterade vita druvsorten är Airén, en mindre känd spansk druva. Det odlas cirka 625 000 tunnland Airén.

3. Ett ton druvor räcker till drygt 700 flaskor vin för en genomsnittlig vinsort.

4. De tre största vinproducenterna i världen är Frankrike, Spanien och Italien.

I Sverige är italienska viner de populäraste.

5. Innan vinflaskan uppfanns förvarades vin ofta i getskinnspåsar.

Den mörkgröna vinflaskan uppfanns på 1600-talet av Kenelm Digby.

6. Vin är väldigt rikt på antioxidanter.

Du måste dricka ungefär 7 glas apelsinjuice för att få i dig samma mängd antioxidanter som i ett glas vin. Fast då får du å andra sidan i dig 280 gånger mer socker än i ett glas vin.

7. Du bör inte lagra din vinflaska stående om den har naturkork.

Det kan orsaka att korken torkar eller krymper, samt att syre kan komma in i flaskan vilket gör att vinet oxiderar och försämras.

8. Om du dricker vin när du äter kronärtskockor ändrar det vinets smaker.

Kronärtskockor innehåller en kemikalie vid namn cynarin, som förändrar dina smaklökars sätt att känna smak. Även torra och sura viner får en söt smak. Kronärtskockor går bäst ihop med ett riktigt syrligt och torrt vitt vin som klarar smakförvandlingen.

9. Den äldsta bevarade vinflaskan kommer från Tyskland.

Den så kallade Speyerflaskan gjordes av romerska nybyggare mellan 325 och 350 e.Kr. Den hittades i en grav på 1800-talet tillsammans med andra flaskor, och var den enda som fortfarande är oöppnad. Du kan beskåda flaskan på Historiska museet i Pfalz i Speyer.

10. I Vietnam kan du beställa kobra-vin.

Du kommer då att bli serverad risvin blandat med färskt blod från en nyslaktad kobra.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Snacka om himmelskt vin

Snacka om himmelskt vin

Snacka om himmelskt vin. Nu kan du köpa en flaska Pétrus 2000 som varit uppe i rymden i över ett år. Priset är skyhögt: Åtta miljoner kronor tros den unika buteljen gå för. ”The sky is the limit” b..

Läs mer
Ny forskning: Billigt vin godare med högre pris

Ny forskning: Billigt vin godare med högre pris

Billiga viner blir godare när vi köper dem till högre pris. Forskarna lurade vinprovare med falska prislappar att vissa viner var dyrare än i verkligheten. När priset höjdes satte vindrickarna högre..

Läs mer
5 fakta du inte visste om baksmälla

5 fakta du inte visste om baksmälla

De allra flesta av oss vet hur det känns att vakna upp dagen efter med bultande huvudvärk, illamående och ångest. Men vad ligger egentligen bakom dessa symtom och kan baksmällan vara farlig, på rikt..

Läs mer
Stor guide – 10 vinbarer du inte får missa

Stor guide – 10 vinbarer du inte får missa

Finns det något bättre än att utforska trendiga vinbarer tillsammans med vännerna? Att få umgås över ett glas vin, testa nya viner och prata natten lång. Vi på Vinguiden har satt ihop en guide till ..

Läs mer
5 fakta om naturkorkar

5 fakta om naturkorkar

Om du älskar vin så har du säkerligen dragit ur en och annan vinkork i dina dagar. I dag finns ju både plastkorkar och skruvkorkar av metall att tillgå, men vanligast är ändå den klassiska naturkork..

Läs mer
Två vinböcker som måste finnas i din bokhylla

Två vinböcker som måste finnas i din bokhylla

Det finns en uppsjö av böcker om vin, men som svensk med ett vinintresse finns det två böcker som absolut borde finnas i din bokhylla. ”Svenskt vin: bland druvor och vingårdar”, Mattias ..

Läs mer