HEM

Aktuellt

Karl Fredrik om sin nya prosecco: ”Fluffiga bubblor”

Tv-kända succéfloristen Karl Fredrik på Eklaholm kommer med en egen prosecco. I ett helt år har han jobbat för att hitta de rätta fluffiga bubblorna och den perfekta blommiga smaken.

– Det ska bubbla rikligt, små delikata bubblor är fantastiska. Min prosecco är frisk och krispig med ett djup, berättar Karl Fredrik för Vinguiden.

Floristen Karl Fredrik Gustafsson har snabbt blivit en tittarfavorit med sitt program ”Karl Fredrik på Österlen”. Där inspirerar Karl Fredrik tittarna till nya nivåer av trädgårdsodling, blomsterarrangemang – och vacker livsnjutning.

Vad passar då bättre än att släppa en egen prosecco? Nu finns Karl Fredrik Prosecco DOC Organic tillgänglig i Systembolagets beställningssortiment.
– Det är fantastiskt roligt och det har varit ett enormt intresse sedan vi öppnade för beställningar. Vi har tidigare rest runt mycket i Italien och vi älskar prosecco. Champagne går förstås alltid hem, men en prosecco är lite mer överkomlig, berättar Karl Fredrik.

Bakom framtagandet av Karl Fredrik Prosecco DOC Organic ligger ett gediget arbete. Under ett helt år har Karl Fredrik och sambon Petter provsmakat mängder av olika viner. Pandemin har omöjliggjort besök i Italien, men de har haft god hjälp av Henkell Freixenet, och till slut föll valet på ett ekologiskt vin från Montagner Vini e Spumanti som Karl Fredrik är mycket stolt över.

– Jag är i första hand en livsnjutare mer än vinexpert. Men en prosecco får inte bli för söt. Därför valde jag just den här som är torr men inte platt. Den har både fruktighet och bra syra, den är inte bara frisk och krispig utan har ett djup. Det ska bubbla rikligt med små delikata bubblor.

Som en sann florist refererar Karl Fredrik naturligtvis till blommor när han beskriver proseccons smak.

– Det finns en lätt blommighet med akaciablommor, ljuvliga citrustoner, solmogna persikor. Den är inte för söt, men en liten solmogen sötma med bibehållen fräschör.

Karl Fredrik Prosecco DOC Organic kan både drickas som sällskapsdryck och till måltider.

– Den passar jättebra till fisk, skaldjur och sallad. Lika bra till laxen en vardag som till pilgrimsmusslor, säger Karl Fredrik.

Den som sett Karl Fredriks tv-program vet hur intresserad floristen är av färg och form. Stor omsorg har lagts ner på detaljerna när det gäller flaskan och etiketterna.

– Jag ville att etiketten skulle vara klassisk och elegant, men inte prålig. Flaskan har en speciell form med en insvängd hals. Vill man återanvända den och spara den går det bra att sätta doftande kärleksgräs i den som torkar vackert, säger Karl Fredrik och passar på att ge några odlingstips inför påsk. Jag tycker det ska vara massor med påskliljor, både i kruka och rabatt. Det går jättebra att köpa lökar som är lite uppdrivna och sätta ute nu. Allra vackrast är narcissen ”Thalia”.

Karl Fredrik Prosecco Organic Brut
Karl Fredrik Prosecco Organic Brut
Karl Fredrik Prosecco DOC Organic är ett ekologiskt mousserande vin med låg sockerhalt och passar utmärkt som sällskapsdryck eller aperitif. Karl Fredrik Prosecco DOC Organic har en frisk och fyllig smak av persika, gröna äpplen och gyllene nashipäron samt lätta toner av akaciablommor och inslag av citrus – en utmärkt balans mellan syra, sötma och fruktighet.
750 ml - 11.5% - Sockerhalt 1.1 g per 100 ml
120 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Härliga nyheten: Då kan vi börja dricka rosé-prosecc..

Härliga nyheten: Då kan vi börja dricka rosé-prosecc..

De italienska myndigheterna har till slut gett sitt godkännande. Rosé-prosecco får produceras. Det betyder att vi kan njuta av det nya bubblet i början av nästa år. – Vi är tacksamma över att äntlig..

Läs mer
Smarta idén: säljer prosecco-påskägg

Smarta idén: säljer prosecco-påskägg

Blir det här årets stora säljare i påsk? Ett chokladägg med prosecco och jordgubbsmjölk. Matkedjan Aldi har redan fått stor uppmärksamhet i europeiska tidningar för sin kreativitet. För cirka 65 kro..

Läs mer
Musikinspirerat rosévin med stjärnglans

Musikinspirerat rosévin med stjärnglans

Filmstjärnan Brad Pitts nya vin “Studio” hyllar vinhuset Miravals legendariska musikstudio, där flera världsstjärnor spelat in låtar. Under åren har Brad och den välkända vinfamiljen Perrin produce..

Läs mer
Artisten Petters hyllade vita vin är tillbaka

Artisten Petters hyllade vita vin är tillbaka

Artisten Petters vinvarumärke P.LEX breddar sin kollektion med viner från Piemonte. P.Lex Langhe Bianco lanserades i höstas och sålde slut på några veckor. Årgång 2019 hyllades både av Petters fans ..

Läs mer
Här är världens bästa prosecco 2020

Här är världens bästa prosecco 2020

Ett blindtest av prosecco, utfört av världens främsta experter. Då kunde årets bästa flaskor koras. Och den bästa av de bästa är Bisol 1542, Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG. Tyvärr finns de..

Läs mer
Juryns val: Här är årets bästa prosecco

Juryns val: Här är årets bästa prosecco

Världens mest känsliga smaklökar har gjort sitt val. Den internationella juryn under namnet Masters of Wine har smakat sig till årets bästa prosecco. – Vi tog vårt uppdrag på största allvar. Bland a..

Läs mer