HEM

Aktuellt

Champagnelegenden Lily Bollinger hyllas med tävling

Vem är Sveriges bästa kvinnliga sommelier? Nu drar tävlingen LiIy Bollinger Award i gång för att ge oss svaret. Namnet hedrar den legendariska champagnemakaren Lily Bollinger.

Sommeliertävlingen Lily Bollinger Award instiftades år 2002 av Bollinger och Arvid Nordquist. De ville uppmuntra kvinnligt tävlande och hedra minnet av Lily Bollinger. Under 30 år tävlade Lily Bollinger om att tillverka världens bästa champagne i den mansdominerade champagnebranschen.

Lily Bollinger Award riktar sig både till professionella sommelierer, yrkesaktiva och studerande vid sommelierutbildningar. Förutom att ge en skjuts i karriären kan tävlingen också vara ett tillfälle att testa sina gränser och utvecklas.

– Sedan jag vann har jag vässat både mina kunskaper och mitt nätverk och byggt mitt personliga varumärke i branschen på ett sätt som betyder oerhört mycket. Jag hoppas att fler tar chansen och är med i årets tävling, säger Emma Ziemann som vann tävlingen 2016 och nu är tävlingsledare.

Tävlingen har hög nationell status. Förutom äran vinner förstapristagaren en cykel. Den har en historisk anknytning till Lily Bollinger själv som ofta sågs cykla mellan sina vingårdar. Vinnaren får även en resa till Bollinger i Champagne-distriktet så snart pandemin tillåter det.

Historien om Lily Bollinger fascinerar fortfarande. Den 10 november 1923 gifte sig Jacques Bollinger, barnbarnet till Joseph Jacob, medgrundare av champagnehuset ett sekel tidigare, med Elisabeth Law de Lauriston-Boubers. Redan vid giftermålet fick ”Lily” en passion för champagne. När Jacques knappt 20 år efter bröllopet oväntat dog tvekade hon inte att ta över vinhuset.

Under den tyska ockupationen av Champagne ledde Lily Bollinger tappert vinhuset vidare genom kriget. Efter kriget bestämde hon sig för att erövra Amerika.

Under två månader reste hon runt i USA. Hon träffade outtröttligt journalister och personligheter, höll champagneprovningar, berättade för folk om sin hemregion och väckte entusiasm hos sina gäster. Lily Bollinger fick USA att fullständigt falla, både för hennes champagne och personlighet.

För den som vill tävla i Lily Bollingers anda är anmälan öppen fram till den tredje maj. Semifinalen äger rum på ett coronasäkert sätt den 31 maj i Stockholm. Den består av tre olika moment: ett teoriavsnitt, en blindprovning och ett praktiskt moment.

Svårighetsgraden är i nivå med internationella sommeliertävlingar. De tre tävlande som får högst samlad poäng går vidare till finalen i september.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Vi satte världsrekord!

Vi satte världsrekord!

Vinguiden kan numera titulera sig världsrekordhållare i champagneprovning. Detta efter att vi har hållit världens största champagneprovning där 768 personer kom för att lyssna på vår Master Class oc..

Läs mer
Fem bästa Blanc de blancs

Fem bästa Blanc de blancs

Hört talas om begreppet Blanc de blancs? Det är ett vitt vin tillverkat på endast gröna druvor. Helt normalt i vanliga fall, när man gör stilla viner, men inte lika normalt när det kommer till bubbe..

Läs mer
Varför är champagne godare än annat bubbel?

Varför är champagne godare än annat bubbel?

Många anser att champagne är lite godare än annat bubbel, men vad är egentligen skillnaden? Vinvärlden jobbar ofta utifrån tre olika komponenter – druvval, tillverkningsmetod och den geografis..

Läs mer
Cava, Champagne eller Prosecco?

Cava, Champagne eller Prosecco?

Alla gillar vi bubbel men inte alla vet skillnaden mellan säg cava, champagne eller den så oerhört populära proseccon. Om vi börjar med länderna så blir det lite som att dela upp bubblet mellan de t..

Läs mer
Guide: Allt om ostron och vinerna som passar till

Guide: Allt om ostron och vinerna som passar till

Ostron har ätits i tusentals år och är känt både som ”havets juveler” och ett klassiskt afrodisiakum som åts av bland andra Casanova. Du ser dem ofta serverade på stora fat, liggande på en bädd av i..

Läs mer
Nu släpps Sveriges billigaste champagne

Nu släpps Sveriges billigaste champagne

Visst blir allt lite festligare med en flaska champagne? Men det behöver faktiskt inte kosta skjortan. Nu släpps den smakrika Champagne Debuchy, en Blanc de Noirs. Utan att tumma på vare sig kvalite..

Läs mer