HEM

Aktuellt

Ny forskning: Vin gör dig mättare

En ny svensk forskningsstudie visar att ett glas rött vin till maten kan göra det lättare att hålla vikten. Vinet kan göra dig både mättare och minska sötsuget.
– Jag tycker det här bidrar till kunskap om vad det finns för fördelar och nackdelar med alkohol, säger Fredrik H Nyström, professor och överläkare vid Institutionen för hälsa, medicin och vård på Linköpings universitet, till SVT.

Så här i januari är det många som har gett ett löfte om ett mer hälsosamt liv efter nyår. Viktminskning, mer motion och att sluta röka hör till de vanligaste nyårslöftena.

Men kanske behöver du inte ha alltför dåligt samvete om du tar ett litet glas vin till maten ibland. En ny svensk forskningsstudie visar att ett glas vin till maten både kan sänka blodsockret och minska nivåerna av hungerhormonet ghrelin. I förlängningen kan det göra dig mättare och mindre sötsugen.

Professor Fredrik H Nyström vid Linköpings universitet lät sju män och sju kvinnor, samtliga läkarstudenter, dricka ett ett glas rödvin till en kaloririk måltid bestående av en stor hamburgare och en chokladkaka. När de fick vin i glasen blev deras blodsockervärden lägre jämfört med när de fick alkoholfritt vin. Även nivåerna av hungerhormonet ghrelin sänktes.

– Jag tycker det här bidrar till kunskap om vad det finns för fördelar och nackdelar med alkohol. Det här bekräftar att man behöver tänka på alkoholintaget även till en måltid om man har diabetes och ligger väldigt tajt i blodsocker, säger Fredrik Nyström.

Det är inte första gången som professor Nyström funnit positiva effekter av att dricka rödvin. Tidigare har han studerat hur måttlig konsumtion av rött vin påverkar kolesterolvärdena. Enligt forskningen hade vindrickarna omkring 15 procent lägre nivåer av skadligt kolesterol i blodet.

Andra forskare är mer tveksamma till vinets positiva hälsoeffekter. Enligt en studie publicerad i Lancet är det bästa att inte dricka alls. Men även forskarna som avrådde från vindrickande såg en liten skyddseffekt mot hjärt-kärlsjukdom, samt möjligen även mot diabetes.

Enligt alkoholläkaren Sven Andréasson är det en gammal myt att ett glas om dagen är nyttigt.

– Det är mer och mer som talar för att det inte stämmer. Det härstammar nämligen från iakttagelser man gjort i andra länder. Att de som dricker lite grann tyckts ha längre livslängd och mindre sjukdom. Men när man tittar på den här forskningen mer kritiskt finns det en rad metodsvårigheter, säger han till Systembolaget.

Enligt Andréasson kan den längre livslängden bero på att de som dricker lite ibland är socialt fungerande och har ett nätverk av vänner som vilket gör att de lever längre.

– Alkohol är generellt sett inget stort hälsoproblem i mindre mängder, men det främjar inte hälsan. Det är som feta såser och goda efterrätter. Det är tråkigt att avstå till hundra procent och något man såklart kan unna sig.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Chips och vin – så hittar du den perfekta kombinatio..

Chips och vin – så hittar du den perfekta kombinatio..

Hur matchar man egentligen chips och vin? Vi svenskar älskar våra snacks, och när det vankas festligheter åker skålar med chips, nötter, ostbågar och salta pinnar gärna fram. Men vad dricker man til..

Läs mer
11 spännande vinnyheter på Systembolaget

11 spännande vinnyheter på Systembolaget

Nyheterna duggar tätt på Systembolaget inför hösten. Nu gör 69 nya drycker entré i det fasta sortimentet. Vad sägs om en liten burk vin för 29 kronor? Flera av de nya vinerna som släpptes 1 septemb..

Läs mer
3 spännande viner till svamp

3 spännande viner till svamp

Svampsäsongen är här! Äntligen kan vi njuta av fantastiska måltider tillagade med färska kantareller, soppar och champinjoner. Och visst smakar maten alltid lite extra gott när man själv tagit svamp..

Läs mer
Vilket vin dricker du på Honungens dag?

Vilket vin dricker du på Honungens dag?

Honungens dag, Biodlingens dag, Biets dag – kärt barn har många namn. FN har deklarerat 20 augusti som den officiella Världsbidagen som ett sätt att fira den avslutade honungsskörden. Oavsett vad ma..

Läs mer
Stor guide – 10 vinbarer du inte får missa

Stor guide – 10 vinbarer du inte får missa

Finns det något bättre än att utforska trendiga vinbarer tillsammans med vännerna? Att få umgås över ett glas vin, testa nya viner och prata natten lång. Vi på Vinguiden har satt ihop en guide till ..

Läs mer
Fånga våren med ett vindlätt vin

Fånga våren med ett vindlätt vin

Söndagen den 20 mars infaller den efterlängtade vårdagjämningen. Äntligen stiger solskivan över horisonten igen, så att dagarna blir längre än nätterna. Det är definitivt värt att fira! Här har vi v..

Läs mer