HEM

Aktuellt

Bålens Dag: Så njuter du med bubbeldrinkar

Tänka sig, den 20 september har bålen fått en egen dag. Då kan vi passa på att njuta lite extra av den klassiska välkomstdrycken, som kan göras i oändliga kombinationer. Här är några tips på läckra bubbelcocktails för dig och dina vänner.

Bål är en klassisk välkomstdryck som passar perfekt när du får många gäster. Det är en praktisk serveringslösning när vänner hälsar på och man snabbt vill göra alla nöjda. Och bålen kan varieras i det oändliga efter säsong, tycke och smak. Att få till en riktigt god bål är faktiskt lite av en konst, så det är
väl rätt att bålen har fått en egen högtidsdag. Visserligen är datumet 20 september – en söndag – och högsäsongen med sommar har passerat, men en högtid ska alltid firas, eller hur?

Många tänker på mousserande vin, stjärnfrukt och kiwi när de hör ordet bål och visst passar bubbeldrinkar och bubbelcocktail för många olika tillfällen – allt från mindre sammankomster till stora fester.

Proseccons frammarsch har gjort spritzerdrycker ännu populärare och i drinkar använder många en bitter eller fläderblomssaft som råvaror. Utöver mousserande vin innehåller spritzers ofta soda- eller mineralvatten. Inför större fester kan man förbereda bubbeldrinkarna genom att på förhand slå väl avkyld saft, likör eller annan råvara i glasen. Det mousserande vinet bör slås i strax före serveringen, annars hinner bubblorna försvinna.

Här är några tips på bål:

Bubblig bål

Bubblig bål med mousserande vin, frysta jordgubbar, fläderblomssaft,
citron och färsk mynta. Perfekt att servera som välkomstdrink.

Ingredienser för sex glas:
1 citron
2 dl konc fläderblomssaft
1 kruka färsk mynta
250 g frysta jordgubbar
75 cl mousserande vin, t ex cava eller prosecco
ev isbitar

Så här gör du:
1. Skiva citronen tunt. Häll fläderkoncentrat i en kanna som rymmer ca
2 1/2 liter. Lägg ner både repade myntablad och hela myntakvistar.
2. Tillsätt frysta jordgubbar, citronskivor och eventuellt is om du
inte tycker att det räcker med de frysta jordgubbarna som ”is”.
3. Vid servering, fyll upp med mousserande vin.

Mimosa

Drinken Mimosa på mousserande vin är en klassiker, som lämpar sig speciellt bra att serveras på brunch. Traditionellt består mimosan av mousserande vin och apelsinjuice, men ingenting hindrar att prova andra juicer i drinken.

Ingredienser:
1 del kallt halvtorrt mousserande vin
1 del apelsinjuice

Så här gör du:
1. Häll apelsinjuice i ett champagneglas och slå mousserande vin ovanpå. Var noga med att bägge dryckerna är väl avkylda. Rör om försiktigt.
2. Dekorera drycken med en apelsin- eller citronskiva eller med bär.

Smash-cocktail på björnbär och hallon

Ingredienser, för cirka 6 glas:
4 dl bär, hallon och björnbär
4 kvistar mynta
1 msk citronsaft
2 tsk flytande honung
1 flaska kallt torrt mousserande vin (eller rosévin).

Så här gör du:
1. Slå bären, myntan, citronsaften och honungen i en kanna. Finfördela
ingredienserna med en potatisstöt eller slev. Större bitar stör inte.
2. Vispa äggvitan i en djup tallrik. Blanda bär- eller nyponpulvret och sockret i en annan tallrik. Doppa glasens kant i äggvitan och därefter i pulver-sockerblandningen.
3. Slå bär- och myntablandningen i glasen. Fyll upp med is och toppa med mousserande vin. Mixa försiktigt och servera omgående.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

3 fantastiska drinkar gjorda på sommarens läckraste ..

3 fantastiska drinkar gjorda på sommarens läckraste ..

Bästa sommarfrukten? Melon såklart! Här tipsar vi dig om tre supergoda recept på melondrinkar som svalkar i sommarvärmen. 1. Uppfriskande vattenmelondrink, 2 glas Du behöver: 1 vattenmelon, ca 2 kg..

Läs mer
5 likördrinkar som överraskar – att blanda till helg..

5 likördrinkar som överraskar – att blanda till helg..

Känner du igen likördrinkarna Rosa Pantern och White Russian? Nu är det dags att testa något nytt. Vi ger dig fem recept på överraskande goda likördrinkar du kanske aldrig har hört talas om – men al..

Läs mer
Bartenderns tips: Så gör du goda glöggdrinkar

Bartenderns tips: Så gör du goda glöggdrinkar

Vad sägs om en Glögg & Tonic, eller en svensk ”julnegroni” på glögg? Här ger bartendern Aron Larsson Firouzbakhsh tips på tre härliga glöggdrinkar att variera drinkbordet med i jul. Bartendern A..

Läs mer
Drick något värmande under sportlovet

Drick något värmande under sportlovet

Snart är det dags för sportlov och då åker många familjer till fjällvärlden för att njuta av skidåkning och andra vinteraktiviteter. Efter ett par timmar i backen kan man bli sugen på något värmande..

Läs mer
4 champagnedrinkar som svalkar i värmen

4 champagnedrinkar som svalkar i värmen

Högtryck och värme är på väg att skölja över Sverige. Då kanske du vill förbereda dig på svalkande drinkar? Här ger vi recepten på såväl klassiker som mindre kända bubbeldrinkar. Alla har en sak gem..

Läs mer
Sommarens godaste prosecco-drinkar

Sommarens godaste prosecco-drinkar

Letar du efter friska, bubblande drinkar under sommaren eller festliga, lyxiga alternativ till välkomstdrinkar? Då passar drinkar med prosecco som bas.  Låt dig inspireras här. Den ”italienska champ..

Läs mer