HEM

Aktuellt

Värmande & gott – 5 perfekta drycker för vinterutflykten

Äntligen – nu går vi mot ljusare tider igen! Då passar det perfekt att fylla termosen med något varmt och härligt och ge sig ut på utflykt. Vi på Vinguiden har tagit fram de perfekta värmande dryckerna för vintermyset.

Vintersolståndet är tidpunkten nu i december när solen har sin lägsta middagshöjd och ljuset under dagen är som kortast. I år infaller det den 21 december kl 15:59. Därefter går vi mot ljusare tider igen och för varje dag blir dagarna någon minut ljusare. På nyårsaftonen är dagen redan 11 minuter längre.

Vad passar då bättre än att försöka förgylla vintern med härliga utflykter? Extra härligt blir det med något värmande och gott i termosen. Något värmande när man ger sig ut i snön är gott tillsammans med lite tilltugg.

Vår egen svenska glögg är väldigt populär att ha i termosen, men vill du ha omväxling vill vi slå ett slag för det tyska alternativet glühwein. Glühwein är en klassiker från tyska julmarknader och liknar glögg, men är mindre söt och ska serveras rykande het.

Allra mest klassisk i termosen är förstås den svenska kaffekasken, eller göken som en del föredrar att kalla den. För det mesta är det kaffe som blandas ut med vodka i valfri utsträckning.

Men det går också att göra kasken med konjak, whisky eller punsch. Det klassiska receptet går ut på att man lägger en peng i botten på en kopp, sedan häller du på kaffe tills den inte syns. Sedan fyller du upp med brännvin tills slanten syns igen.

Rosévin kan tyckas höra sommaren till, men en varm drink gjord på rosé är helt underbart i termosen. Rosédrinken sägs vara ett mellanting mellan glögg och glühwein och kan med fördel smaksättas med stjärnanis för en laktritston som gifter sig perfekt med det rosa vinet.

Vinguiden tipsar om fem värmande dryckerna för vintermyset:

Glühwein

1 flaska torrt rött vin
1 bit färsk ingefära
2 kanelstänger
10 hela nejlikor
1 apelsin, skal och saft
1 dl Strösocker
1/2 dl Vit Sirap

Häll vinet i en kastrull och tillsätt ingefära, kanel, nejlikor och apelsin. Värm försiktigt på svag värme och låt sedan dra i minst 20 minuter. Tillsätt socker och sirap. Värm försiktigt så sockret löser sig.

Kaffekask

Svart nybryggt kaffe
Valfri mängd starksprit

Häll kaffet ner i en termos. Spetsa med valfri mängd sprit. Brännvin är vanligast, konjak, whisky eller punsch är nästan godare.

Varm rosédrink

70 cl rosévin
1 dl äppeljuice
2 msk strösocker
2 stjärnanis
1 apelsin

Häll rosévinet i en kastrull. Pressa ner saften från apelsinen i vinet. Tillsätt äppeljuice och kryddar och låt det sjuda försiktigt i 10 minuter. Ta en sil och häll rosédrycken i en termos.

Chailatte med Baileys

5 dl Mjölk 2,5 dl
4 msk Chai essens
1 dl Starkt kaffe
1,5 dl Baileys

Brygg kaffe och värm mjölk försiktigt. Blanda med Baileys och chai essens och häll upp i termosen.

Het äppeldrink

6 dl äppeljuice
2 msk socker
2 kanelstänger
0,5 tsk malen kardemumma
1,5 dl rom

Häll äppeljuice, socker och kryddor i en kastrull och låt det sjuda i 10 minuter. Slå i romen på slutet och låt den bli varm. Häll upp i termos.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Fräscha bålen ordnar festen

Fräscha bålen ordnar festen

Sommarbålen har gjort comeback och blivit trendigt igen. Bålskålen räcker till många och kan pigga upp såväl födelsedagar som trädgårdsfester och grillkvällar. Vinguiden har tagit fram de fem godast..

Läs mer
Pimm’s cup – en riktig smashdrink!

Pimm’s cup – en riktig smashdrink!

Hur blandar man ihop en riktigt god, brittisk sommardrink? Vi har svaret. Läs vidare så kommer du även förstå vad Pimm’s cup har med Wimbledon att göra och hur du gör en tropisk twist av klassikern...

Läs mer
3 blodiga drinkar till Halloween

3 blodiga drinkar till Halloween

Halloween står för dörren – och det är läge att planera festen med skräckinjagande drinkar. Vinguiden har drinktipsen som gör ditt halloween-party till en succé. Vad sägs om en riktigt läskig ..

Läs mer
Cocktailguiden – din destination för cocktails &..

Cocktailguiden – din destination för cocktails &..

Nu lanseras nya Cocktailguiden där trendspaningar, videoguider och mycket mer samlas tillsammans med spännande drinkrecept.  Inspirerande recept och tips – Vi är stolta och glada över att äntligen k..

Läs mer
Groggen – en svensk tradition med brittiska anor

Groggen – en svensk tradition med brittiska anor

Den 21 augusti är det dags för Groggens dag. Att blanda sprit med något annat är en gammal svensk tradition som lett till ikoniska drycker som Vargtass och Kaffekask. När du blandar din grogg är du ..

Läs mer
James Bonds bilmärke satsar på alkohol

James Bonds bilmärke satsar på alkohol

Sugen på en Aston Martin-drink? Snart kommer du att kunna dricka högklassig alkohol med det brittiska bilmärket på flaskor. James Bond, agent 007, har två tydliga kännetecken under sina drygt 50 år ..

Läs mer