HEM

Aktuellt

Njut av skaldjur – med rätt vin

Krabba, musslor, räkor, hummer eller havskräftor…vattnas det i munnen nu? Havets läckerheter är ju både gott, festligt och lyxigt. Och för att göra upplevelsen extra bra rekommenderar vi några passande viner.

Är du också en av alla som älskar en festlig måltid med skaldjur? En av de stora fördelarna är att det som bästa havet kan ge oss också innebär enkel matlagning. Ofta behöver man ju inte göra mer än att ställa fram en tallrik ostron eller blåmusslor som hastigt har fått koka i vitt vin och lök, eller vispa samman en aioli till lite havskräftor – resten gör naturen.

Ett annat stort plus är fisk och skaldjur får oss att må bättre. Det är ju ingen slump att Livsmedelsverket tycker att vi ska äta havsmat två till tre gånger i veckan. Skaldjur är en utmärkt proteinkälla, som också innehåller mycket vitaminer och mineraler, bland annat vitamin D och selen. D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. medan selen är viktigt för kroppens immunsystem och skyddar cellerna från att åldras snabbt. Rena hälsokurerna alltså!

Men så kommer vi till den svåra biten: vilket vin ska man dricka till skaldjur? Det finns ju så många sorter att välja på. En liten grundregel är att ett friskt och fruktigt vin passar bäst eftersom skaldjur ofta är relativt salta. Ett vitt vin som inte lagrats på fat – gärna med syrlig smak – passar bäst, enligt många experter.

Saint Clair Vicar's Choice Sauvignon Blanc
2022
Saint Clair Vicar's Choice Sauvignon Blanc
En sauvignon blanc från Nya Zeelands sydliga ö med ungdomlig doft och
inslag av krusbär, päron, nässlor, passionsfrukt och lime.

Vinproducenten Saint Clair Family Estate började göra egna viner för 25 år sedan och har vuxit med de populära vinerna. Idag förfogar man över 37 vingårdar, inklusive odlingar hos kontrakterade vinodlare.

750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
109 kr

El Miracle Cava Brut
El Miracle Cava Brut
En cava på 60% Macabeo och 40% Chardonnay. Och producenten är rutinerad: Bodegas Vicente Gandía har odlat vin i snart 100 år och och idag består vingårdarna i Utiel av 200 hektar, varav tre fjärdedelar är ekologiskt odlade.

El Miracle har en torr, härligt uppfriskande stil med smak av gröna äpplen, päron och citrus vilket gör det till den perfekta följeslagaren till en mängd fisk- och skaldjursrätter.

750 ml - 11.5% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
99 kr

King's Parrot Chardonnay
2020
King's Parrot Chardonnay
En fruktig och tropisk chardonnay shiraz från den populära vinregionen South Eastern Australia.

Här har du ett friskt och smakrikt vitt vin med toner gula äpplen, melon, persika och solmogen citrus.

1000 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
79 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Därför får du mer baksmälla av prosecco

Därför får du mer baksmälla av prosecco

Tänker du dricka champagne eller prosecco på nyårsafton? Då kan du räkna med huvudvärk dagen efter. En professor menar nämligen att bubblorna ger oss en kraftigare baksmälla. Att sippa eller kanske ..

Läs mer
Efter succén – Måns Zelmerlöw lanserar Magnum

Efter succén – Måns Zelmerlöw lanserar Magnum

Efter succén med Hola MZ lanseras nu Måns Zelmerlöw cava i en ståtlig Magnumflaska. Perfekt till vinterns festligheter!  Måns Zelmerlöw är inte bara artist, programledare och vinnare av Eurovision S..

Läs mer
Tio saker du behöver veta om cava

Tio saker du behöver veta om cava

Cava är inte champagne. Cava är cava, och så ska det vara. Den enda likheten är bubblorna, sedan tar det slut. Men vad är då cava – egentligen? Vinguiden cavaguidar och ger tio bra ledtrådar. Cava ..

Läs mer
Vinerna till en perfekt kräftskiva

Vinerna till en perfekt kräftskiva

Äntligen dags för kräftskiva igen. Mångas förstaval är öl och snaps till de röda skaldjuren, men allt fler vill ha vin till kräftorna. Här är tipsen på hur du hittar passande drycker! Ätandet av krä..

Läs mer
Svenska champagnen vände till succé

Svenska champagnen vände till succé

Den svenska champagnen Guldkula hade ett tufft år i fjol. Men nu har försäljningen tagit fart rejält. – Vi räknar med att sälja mellan 70 000 och 80 000 flaskor i år, lite beroende av hur det går vi..

Läs mer
Grilla med ek

Grilla med ek

När vi grillar ska vi minsann inte bara hitta rätt mat till rätt vin. Det gäller även att hitta rätt ved till rätt mat till rätt vin. Nu får vi god hjälp av en vinfirma från Argentina (var annars?) ..

Läs mer