HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Äntligen kräftpremiär – 4 goda viner till kräftskivan

Även om vi mumsade på kräftor redan på stenåldern var det först under 1800-talet som kräftfisket med full kraft nästlade sig in i den svenska folksjälen. Det blev till och med så populärt att det infördes en lag som begränsade fisket till enbart augusti och september.

Idag kan de dillbeprydda godsakerna fiskas och ätas året om. Men eftersom våra traditioner är starka anser många att kräftorna enbart ska avnjutas under augusti månad.

Till kräftskivan är vin den dryck som bäst förhöjer smaken på de rödkokta skaldjurens spännande och mjuka umamiklang. Ett friskt vitt vin utan fatkaraktär är alltid ett smart val.

Här är fyra spännande viner som passar utmärkt till årets kräftskiva.

Château du Cléray Muscadet Sèvre et Maine sur Lie
2020
Château du Cléray Muscadet Sèvre et Maine sur Lie
Från Loireflodens mynning i västra Frankrike kommer detta ungdomliga vin som är gjort på druvan muscadet. Den friska smaken av päron, lime, äpple och krusbär gifter sig perfekt till skaldjur. Det är lätt att förstå att muscadet ursprungligen kommer från Bourgogne.
750 ml - 12.5% -
95 kr

Aphros Loureiro
2020
Aphros Loureiro
Den här nyanserade och fruktiga portugisen kittlar härligt i gommen med sina gula päron, persika och friska toner av ananas. Aphros Loureiro som är gjord på Loureirodruvan, den mest odlade i distriktet Vinho Verde, är väl värd att prova till årets kräftskiva.
750 ml - 11% -
144 kr

Terra Scania Vingården i Klagshamn
2021
Terra Scania Vingården i Klagshamn
Att blanda in lite sötma i ett friskt och fruktigt vin tycker vi ger den absolut bästa samklangen med kräftans umamismak. Prova gärna detta svenska kvalitetsvin som förutom syrliga äpplen och päron bär på smak av persika, fläder, honungsmelon samt färska sommarörter.
500 ml - 14% - Sockerhalt 1.3 g per 100 ml
189 kr

André Clouet Grande Réserve
André Clouet Grande Réserve
Det finns många bra viner som alla passar till årets kräftskiva. Men det blir nog svårt att finna ett mer hedrande än denna friska Champagne. André Clouet med sina röda äpplen, rostade bröd och apelsintoner är det bästa valet, om vi är tvungna att välja.
750 ml - 12% - Sockerhalt 1.4 g per 100 ml
329 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Vintips till sommarens fester

Vintips till sommarens fester

Mitt i högsommaren bestämmer du dig för att ha fest. Grillat, skaldjur eller buffé må vara detsamma. Men vilket vin är det då som gäller? Vinguiden vägleder, denna gång med hjälp av vår stjärnsommel..

Läs mer
Vin till kräftor

Vin till kräftor

Hör du till dem som hellre vill ha vin istället för öl till dina kräftor? Men inte riktigt hittat rätt och fortsätter att dricka öl bara därför. Du är inte ensam. Vinguiden guidar i den – faktiskt –..

Läs mer
Fina vita viner till grillat

Fina vita viner till grillat

Att grilla fisk är nästan ännu lite roligare än att grilla kött. För snabbt ska det gå och nu kan man verkligen locka fram fantastiska karaktärer i både mat och dryck. Grejen är att jobba med bryggo..

Läs mer
Grilla med ek

Grilla med ek

När vi grillar ska vi minsann inte bara hitta rätt mat till rätt vin. Det gäller även att hitta rätt ved till rätt mat till rätt vin. Nu får vi god hjälp av en vinfirma från Argentina (var annars?) ..

Läs mer
Vitt vin och räkor – så här ska du tänka

Vitt vin och räkor – så här ska du tänka

Att vitt vin och räkor passar bra ihop är inte direkt någon nyhet. Men vet du varför? Här får du lära dig mer om detta och vi tipsar även om några riktigt goda viner som matchar extra bra till nästa..

Läs mer
Äntligen hummerpremiär – här är vinerna som passar b..

Äntligen hummerpremiär – här är vinerna som passar b..

Äntligen hummerpremiär! Skaldjursälskare, gör er redo. Nu drar den årliga säsongen för hummerfiske äntligen igång. Det firar vi med några tips på drycker som passar utmärkt till en riktigt god humme..

Läs mer