HEM

Aktuellt

Äntligen kräftpremiär – 4 goda viner till kräftskivan

Även om vi mumsade på kräftor redan på stenåldern var det först under 1800-talet som kräftfisket med full kraft nästlade sig in i den svenska folksjälen. Det blev till och med så populärt att det infördes en lag som begränsade fisket till enbart augusti och september.

Idag kan de dillbeprydda godsakerna fiskas och ätas året om. Men eftersom våra traditioner är starka anser många att kräftorna enbart ska avnjutas under augusti månad.

Till kräftskivan är vin den dryck som bäst förhöjer smaken på de rödkokta skaldjurens spännande och mjuka umamiklang. Ett friskt vitt vin utan fatkaraktär är alltid ett smart val.

Här är fyra spännande viner som passar utmärkt till årets kräftskiva.

Château du Cléray Muscadet Sèvre et Maine sur Lie
2022
Château du Cléray Muscadet Sèvre et Maine sur Lie
Från Loireflodens mynning i västra Frankrike kommer detta ungdomliga vin som är gjort på druvan muscadet. Den friska smaken av päron, lime, äpple och krusbär gifter sig perfekt till skaldjur. Det är lätt att förstå att muscadet ursprungligen kommer från Bourgogne.
750 ml - 12% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
97 kr

Aphros Loureiro
2020
Aphros Loureiro
Den här nyanserade och fruktiga portugisen kittlar härligt i gommen med sina gula päron, persika och friska toner av ananas. Aphros Loureiro som är gjord på Loureirodruvan, den mest odlade i distriktet Vinho Verde, är väl värd att prova till årets kräftskiva.
750 ml - 11% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
139 kr

Terra Scania Vingården i Klagshamn
2021
Terra Scania Vingården i Klagshamn
Att blanda in lite sötma i ett friskt och fruktigt vin tycker vi ger den absolut bästa samklangen med kräftans umamismak. Prova gärna detta svenska kvalitetsvin som förutom syrliga äpplen och päron bär på smak av persika, fläder, honungsmelon samt färska sommarörter.
500 ml - 14% - Sockerhalt 1.3 g per 100 ml
188 kr

André Clouet Grande Réserve
André Clouet Grande Réserve
Det finns många bra viner som alla passar till årets kräftskiva. Men det blir nog svårt att finna ett mer hedrande än denna friska Champagne. André Clouet med sina röda äpplen, rostade bröd och apelsintoner är det bästa valet, om vi är tvungna att välja.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
349 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Godaste ölen till kräftorna

Godaste ölen till kräftorna

Nu börjar äntligen kräftsäsongen, och till våra älskade kräftor vill vi gärna ha öl. Men det ska vara öl med karaktär! Smakrik öl som matchar kräftornas sälta och den lilla sötman som finns. Här kom..

Läs mer
Fina vita viner till grillat

Fina vita viner till grillat

Att grilla fisk är nästan ännu lite roligare än att grilla kött. För snabbt ska det gå och nu kan man verkligen locka fram fantastiska karaktärer i både mat och dryck. Grejen är att jobba med bryggo..

Läs mer
Vintips till sommarens fester

Vintips till sommarens fester

Mitt i högsommaren bestämmer du dig för att ha fest. Grillat, skaldjur eller buffé må vara detsamma. Men vilket vin är det då som gäller? Vinguiden vägleder, denna gång med hjälp av vår stjärnsommel..

Läs mer
Vinerna till en perfekt kräftskiva

Vinerna till en perfekt kräftskiva

Äntligen dags för kräftskiva igen. Mångas förstaval är öl och snaps till de röda skaldjuren, men allt fler vill ha vin till kräftorna. Här är tipsen på hur du hittar passande drycker! Ätandet av krä..

Läs mer
Grilla med ek

Grilla med ek

När vi grillar ska vi minsann inte bara hitta rätt mat till rätt vin. Det gäller även att hitta rätt ved till rätt mat till rätt vin. Nu får vi god hjälp av en vinfirma från Argentina (var annars?) ..

Läs mer
Fyra viner för en lyckad kräftskiva

Fyra viner för en lyckad kräftskiva

Äntligen är det dags för kräftpremiär, när stora fat av de röda skaldjuren fyller borden. Jämte dessa serveras gärna västerbottenpaj, skagenröra, rostat bröd, smakrika ostar och sallader. Det gör va..

Läs mer