HEM

Aktuellt

Mocktail på svenska råvaror: ”Fantastiska sommardrinkar”

Även om du avstår från alkohol kan du njuta av en sommardrink. Bartendern Calle Olson tipsar om några mocktails-recept gjorda på underbara, svenska råvaror.
– Vi har så otroligt många, fina råvaror i våra trädgårdar som är fantastiska att använda i friska sommardrinkar – nyttja det, uppmanar han.

Oavsett om du kör bil, är gravid eller helt enkelt avstår från alkohol så vill du säkert unna dig något gott i glaset på sommaren. Och mocktails – som ju är cocktails utan alkohol –  är perfekta som fördrink. Calle Olson, bartender på Sankt Jörgen Park Resort i Göteborg, har skapat egna recept gjorda på svenska råvaror, som lätt går att få tag på under sommaren.

– Rabarberstjälkar är perfekta i en fräsch mocktail. Det som är bra att veta om rabarber är att den blir extra god om man låter stjälkarna ligga i en plastpåse i kylskåpet i ungefär 5 dagar innan man använder dem. Då blir de lätt fermenterade och får ännu mer bredd i smaken, säger han.

Fläder är en annan ingrediens som Calle Olson lyfter som perfekt för drinkar.

– Man kan använda sig av koncentrerad flädersaft i mocktails. Önskar man ett alkoholhaltigt alternativ byter man ut saften med en god fläderlikör.

Både dessa recept kan du enkelt göra om till en traditionell cocktail om du önskar det. Calle Olson, bartender på Sankt Jörgen Park Resort i Göteborg delar två somriga recept gjorda på underbara, svenska råvaror.

– Vi har så otroligt många, fina råvaror i våra trädgårdar som är fantastiska att använda i friska sommardrinkar – nyttja det, uppmanar Olson.

Här nedan har du två recept som du enkelt göra om till en traditionell cocktail med alkohol:

 

Lemonmash

Rabarber är verkligen trädgårdens juvel med alla sina fantastiska användningsområden. Som här i denna lätt syrliga och fräscha mocktail. Gör gärna i stor kanna som du bjuder på varma sommardagar.

Ingredienser till 1 mocktail:
5-6 cm rabarberstjälkar (skivade)
8-10 cl juice (grapefruktjuice, äppeljuice, pressad apelsinjuice)
Saften från 1/2 citron
1 msk socker

Så gör du:
1. Muddla eller krossa rabarber, citron och socker.
2. Lägg en handfull is i glaset och toppa med valfri juice och rör om.
3. Du kan enkelt göra denna mocktail med alkohol genom att toppa med någon neutral sprit som vodka. Du kan även använda gin eller byta ut äppelmusten med musserande vin.

 

Berry summer

Vad är sommaren utan friska, svenska bär? Eller den mjuka smaken av fläder? I denna mocktail får du både och. Det här är verkligen smaken av färskpressad sommar ett glas.

Ingredienser (1 mocktail):
3 cl koncentrerad flädersaft
10 myntablad
1 dl hackade eller skurna bär (hallon/smultron/jordgubbar)
8-10 cl äppelmust

Så gör du:
1. Skiva bären och lägg i glaset.
2. Tillsätt hela myntablad tillsammans med flädersaft.
3. Lägg en handfull is i glaset, toppa med äppelmust och rör om.
4. Önskas ett alkoholhaltigt alternativ byter du ut musten med mousserande vin, eller ännu bättre: Byt ut flädersaften med en fläderlikör.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Fira in Valborg med bubbel, hetta och mystik

Fira in Valborg med bubbel, hetta och mystik

Majbrasor, tända grillar, fyrverkerier och festliga studentupptåg är och kommer nog alltid vara förknippade med Valborg. Men det fanns en tid då eldar tändes som ett skydd mot vilda djur och mörka k..

Läs mer
Spritzer – den goda och enkla vindrinken

Spritzer – den goda och enkla vindrinken

Spritz är både gott, somrigt och enkelt. Här får du några varianter på den svalkande drycken med anor! Spritz betyder ”stänk” eller ”strö” på tyska. Drycken bestod ursprungli..

Läs mer
Sätt fart på sommarfesten med våra lyxiga bålrecept..

Sätt fart på sommarfesten med våra lyxiga bålrecept..

Vad passar bättre på sommaren än en uppfriskande bål? Den är snabb att röra ihop och passar bra som såväl fördrink som törstsläckare på strandfesten. Här är tre suveräna bålrecept, både med och utan..

Läs mer
Cocktailguiden – din destination för cocktails &..

Cocktailguiden – din destination för cocktails &..

Nu lanseras nya Cocktailguiden där trendspaningar, videoguider och mycket mer samlas tillsammans med spännande drinkrecept.  Inspirerande recept och tips – Vi är stolta och glada över att äntligen k..

Läs mer
Fira Gin & Tonic-dagen med 3 fantastiska drinkar

Fira Gin & Tonic-dagen med 3 fantastiska drinkar

Missa inte Svenska Gin & Tonic-dagen den 20 april. Här listar vi tre svenska ginsorter och drinkrecept att skåla in bemärkelsedagen med. 1. Klassisk Gin & Tonic med Hernö Gin   Från va..

Läs mer
Plocka fram barnasinnet till sommarens fester

Plocka fram barnasinnet till sommarens fester

Att sitta med ett glas rosé och titta på solnedgången är en mäktig känsla. Men ännu roligare blir det om du samlar ett gäng vänner en härlig sommarkväll för lite fest och lekar. Här har vi tagit fra..

Läs mer