HEM

Aktuellt

Spritzer – den goda och enkla vindrinken

Spritz är både gott, somrigt och enkelt. Här får du några varianter på den svalkande drycken med anor!

Spritz betyder ”stänk” eller ”strö” på tyska. Drycken bestod ursprungligen av vin med ett stänk vatten…och vips så blev det spritz!

Numera toppar vi det vita vinet med mineralvatten eller fruktsoda – och kallar det för spritzer. Att tänka på: en spritzer ska blandas ut – då är det dumt att använda sig av dyra viner. Det går lika bra med ett billigt alternativ. I Venedig har drinken utvecklats till en lite starkare version – här blandas en bitter likör (oftast Campari eller Aperol) i vinet som kan vara mousserande.

Aperol Spritz (6 personer)

Aperol Spritz är en klassiker och given aperitivo. En härlig drink till sommarfesten – med pärlande bubbel, bitter aperol och friskt sodavatten. För en alkoholfri variant kan du byta Aperol mot blodapelsinläsk med fruktkött.

6 dl mousserande vin, torrt, gärna prosecco
4 dl Aperol
2 dl sodavatten
Iskuber
Skivade apelsiner

1. Fyll sex glas med iskuber och fördela mousserande vin, Aperol och sodavatten i glasen.
2. Tillsätt skivad apelsin och servera.


Recept: Lisa Lemke/Mitt kök

Fläderspritzer med mynta (8 personer)

Fläderspritzer på vitt vin och koncentrerad flädersaft med hallon, mynta och citron. Toppa med sodavatten för en fräsch och bubblig fördrink.

75 cl vitt vin
8 dl kolsyrat vatten
2 dl koncentrerad fläderblomssaft
1 kruka mynta
3-4 dl hallon
1 citron
is

1. Fördela den koncentrerade saften i en stor tillbringare. Slå på det kylda vinet. Toppa med hallon, citronskivor samt myntablad. Fyll på med rikligt med is.
2. Servera en bägare med vin samt flädersaft och en bägare med mineralvatten så får gästerna själva bestämma styrkan på sin fläderspritzer.


Recept: Allt om mat

Vattenmelon-spritzer (8 personer)

1 kilo vattenmelon, utan kärnor
2 msk lime, pressad
75 cl prosecco, torr eller spumante

1. Skär skalet av melonen och mixa fruktköttet med limesaft så att det blir en slät juice. Fördela blandningen i åtta glas. Fyll upp med prosecco.
2. Garnera med vattenmelon och servera genast.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Hurra – därför blir vin billigare i flera år

Hurra – därför blir vin billigare i flera år

Skål och grattis, vinälskare! Priserna på vin väntas framöver falla till de lägsta nivåerna på fem år – främst tack vare ett överskott på druvor från Kalifornien. Det är några lyckliga omständighete..

Läs mer
8 frukt-ansvärt goda drinkar

8 frukt-ansvärt goda drinkar

Äntligen sommar och sol – då finns det inte mycket som är bättre än att svalka sig med en drink. Massor av frukt, bär, juicer och färg skapar du den perfekta sommardrinken. Här är åtta fruktigt goda..

Läs mer
4 goda och fräscha brunchdrinkar

4 goda och fräscha brunchdrinkar

Ägg florentine, grillad avokadotoast eller varm havregrynsgröt. Om det är något du bör längta till så är det brunchen och allt det goda man kan äta efter en lång och härlig sovmorgon. Men brunchen m..

Läs mer
Vinnardrinken med röda myror

Vinnardrinken med röda myror

Nu avslöjar vinnaren i Hernö Gin Cocktail Awards 2019 receptet God’s Country, den uppmärksammade drinken med röda myror. Raphael Redant från Stich Bar i Sydney, Australien, tog hem priset tidigare i..

Läs mer
Fem svalkande kaffedrinkar du bör testa i värmen

Fem svalkande kaffedrinkar du bör testa i värmen

Temperaturen stiger och sommaren är äntligen här. Då kan det vara dags att kyla ner dig med en kall kaffedrink! Här tipsar vi om fem läskande kaffedrinkar med cold brew, som lämpar sig att avnjutas ..

Läs mer
Sommarens godaste prosecco-drinkar

Sommarens godaste prosecco-drinkar

Letar du efter friska, bubblande drinkar under sommaren eller festliga, lyxiga alternativ till välkomstdrinkar? Då passar drinkar med prosecco som bas.  Låt dig inspireras här. Den ”italienska champ..

Läs mer